Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, november 13, 2008

  Mäktigast i Sverige

  Mitt under en global finanskris så kändes det symptomatiskt att inledningstalaren på Fokus temakväll om Sveriges främsta makthavare var Riksgäldens chef, och numera Carnegiebankdirektören, Bo Lundgren. Att han sedan också har en bakgrund som moderatledare föreföll i sammanhanget inte riktigt lika relevant. Förra året fanns han överhuvudtaget inte med på Fokus lista över de 100 mäktigaste i Sverige. Nu återfinns han på plats 80.

  Första gången makthavarlistan presenterades så fanns Ulrica Schenström med på 17:e plats, trots att hon bara dagar innan tvingats lämna jobbet som en av statsministerns närmaste förtrogna. Det var väl antagligen den bästa illustration man kunnat önska över hur bräckligt fundamentet för en människas maktposition kan vara. Faktum är att jag då undrade var Schenström skulle hamna när Fokus uppdaterade sin lista, om hon då skulle finnas med överhuvudtaget. Det gör hon upplysningsvis inte.

  Och helt i linje med öppningstalaren så toppades årets maktlista av finansminister Anders Borg. Hans chef, statsminister Fredrik Reinfeldt, hamnade först på 2:a plats. Kanske kan det förklaras av att hans makt under året som gått undergrävts av dykande opinionssiffror, bristfällig hantering av FRA-frågan samt sprickan inom Alliansen om könsneutrala äktenskap. Men ett moget agerande under finanskrisen i kombination med Mona Sahlins krumbukter i fråga om samarbetspartner har samtidigt gett Reinfeldt en starkare ställning än på länge. Inte starkare än Borgs dock, om man ska tro på Fokus.

  Sahlin själv hamnade den här gången på 6:e plats, vilket inte kan beskrivas som något annat än ett katastrofalt ras från förra årets plats 2.

  Tittar man sedan på andra förändringar på makthavarlistan jämfört med år 2007 så kan man notera att Maud Olofsson stigit något från plats 6 till 5, medan Jan Björklund ökat från 7:e till 3:e plats.

  Bland de 29 nykomlingarna på Fokus lista märks HG Wessberg (plats 12) och Jonas Bonnier (plats 33). Bland förlorarna som rasat ut från listan märks Nalin Pekgul, Göran Persson, Lars Leijonborg och Erik Ullenhag.

  Totalt finns nu 6-700 namn med i Fokus samling av svenska makthavare. Vem som helst kan lägga till och redigera poster, och jag hoppas att fler tar chansen att göra detta. Makthavare.se är unik som wiki genom sin tydliga inriktning – men den förtjänar en mer aktiv läskrets.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Mäktigast i Sverige"

   

  kommentera