Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, november 18, 2008

    Vem eller vilka har valt Marita Ulvskog?

    I helgen spikade socialdemokraterna sina valsedlar till Europaparlamentsvalet i juni. Detta uppmärksammades på Expressens ledarsida. De senare ställde den relevanta frågan vem som valde att just Marita Ulvskog skulle toppa listan, och svarade att det gjorde Mona Sahlin.

    ”Formellt var det partiets så kallade förtroenderåd som beslutade om namnen på valsedeln”, skriver Expressen, men tillägger att ”i praktiken var det Mona Sahlin som fällde avgörandet”. Man konstaterar att socialdemokraterna därmed befäster sin ställning ”som ett av våra mest toppstyrda partier”.

    I det här fallet kan jag bara instämma. Beredningen av hur denna viktiga lista har gått till är ett skämt.

    Redan den 1 oktober skrev s-bloggaren Catti Ullström om ”Nomineringsprocedurer som ingen förstår och plötsligt har valberedaren valberett klart och föreslår sig själv som listetta”.

    Som Ekot tidigare rapporterat så har den avgående partisekreteraren i två folkomröstningar röstat nej till både svenskt EU-medlemskap och medlemskap i EU:s valutaunion. Detta tycker jag är problematiskt i sig. Ulvskog har därmed i två principiellt viktiga frågor gått emot den socialdemokratiska partilinjen. Ska hon då verkligen toppa listan över vilka socialdemokratin vill se sig representerade av i Europaparlamentet?

    Men det finns fler invändningar att göra mot listan. Jag noterar till exempel att Dagens Arbete väljer att beskriva det som att ”IF Metall har fem namn” valsedeln. Jag har absolut inget att invända emot att det finns människor med erfarenhet av fackligt arbete på listan. Men de bör vara medvetna om vad det är de representerar om de tar plats bland de folkvalda i Bryssel och Strasbourg, och det är knappast IF Metall.

    Det finns många olika sätt att se på representativitet. Man förväntas som folkvald vara lojal mot sin partigrupp, sitt parti i stort, sin valkrets och sina väljare. Facklig tillhörighet brukar dock inte betraktas som en faktor i sammanhanget.

    Jag har flera gånger tidigare uttryckt min förhoppning att EU-frågor ska tas på större allvar i Sverige och inte minst inom socialdemokratin. Sammansättningen av valsedeln till Europaparlamentsvalet nästa år tyder på att vi fortfarande har en bit att gå.

    * * *

    PS: Själv kommer jag att kryssa för Åsa Westlund. Stöd hennes kandidatur på Facebook!

    Andra skriver intressant om , , , .


    Kommentarer om "Vem eller vilka har valt Marita Ulvskog?"

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 november, 2008 09:31) : 

    Vem eller vilka har valt Marita Ulvskog frågar du. En sak är att Expressen sin uppgift som sossekritiskt organ trogen påstår att det är någon annan än Förtroenderådet som godkänt Marita Ulvskog och listan. Sedan kommer frågan om vi ser på våra i demokratisk ordning utsedda organ som viljelösa transportkompanier. I så fall finns väl risk att hela vårt representativa system underkänns. Demokrati är trots allt det minst usla samhällssystemet sa Churchill.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (18 november, 2008 10:05) : 

    Tord, oavsett om Expressen är ett "sossekritiskt organ" eller ej så kvarstår faktum att inga medlemmar blivit tillfrågade om sammansättningen på listan. Valberedningens arbete föregicks inte av någon öppen debatt. Valberedningens ordförande förslog sig själv att toppa listan. Ingen medlemsomröstning har skett.

     

    Blogger Rommedahl skrev... (18 november, 2008 10:21) : 

    Jag instämmer med dig Morian. Och även om jag har fått intrycket att S är värst vad det gäller toppstyrning så är de andra partierna inte mycket bättre.

    Ett problem är skulle jag säga att partierna inte behöver sina medlemmar. De har ju sin finansiering tryggad.

    Det är lite lustigt hur partirepresentanterna uttalade sig om sina studier av det amerikanska valet. De tyckte att de låg mycket längre fram vad det gäller internetmarknadsföring. Jag kan mycket väl tänka mig att de blev rädda när de besökta primärvalen och såg att kandidaterna här behövde jobba som fan bara för att bli partirepresentanter och ordna sin finansiering.

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 november, 2008 10:49) : 

    I Vetenskapsradions 08.37-sändning i måndags så hade man ett inslag http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/sandningsarkiv.asp?date=2008-11-17&programID=406 om forskning kring vad som svgör när val blir framgångsrika och bästa ledare blir vald. Samnfattning och slutsats av den forskningen var att ju fler som deltog i valen desto bättre resultat uppnådde man och desto bättre ledare fick man. Kansek något att tänka på för oss socialdemokrater?

     

    Blogger Bo Widegren skrev... (18 november, 2008 11:52) : 

    Nog är det väl litet ynkligt att gnöla över detta. Dels har det varit en nomineringsprocedur och de nominerade namnen kända i god tid före förtroenderådet.

    Att då börja citera Expressen såsom en måttstock toppstyrning är enligt min mening inte bara korkat utan knappast relevant. Ty vad har man gjort med hela högeralliansen - vad jag vet var det inte en punkt i valplattformen 2006 som kom ur medlemsleden utan allt styrde uppifrån med hjälp av psykologer, sociologer och reklamfolk.

    När det gäller Maritas CV så tycker jag att det du sagt borgar för att hon med kritiska ögon ser på den organisation som lider av elefantiasis och alltför storvulna planer på att bli en världsstat. Dessutom så kan hon med skarp vänsterbliock avslöja alla marknadsliberala tendenser och kanske bättre förutse "lavalerier".

    Tidningen Dagens Arbete misstolkar du dessutom grovt. Det är klart att man är stolt över att det är 5 metallare. Det är dessutom rekorderligt folk. Att då börja antyda att de utsedda skulle på något tveka om att de skall representera svensk socialdemokrati är knappast en befogad farhåga.

    Så det där med allvaret var nog också litet snett. Och vad är det Åsa har som motiverar att hon borde kryssas?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (18 november, 2008 12:15) : 

    Bo, jag skulle gärna ha skrivit om detta tidigare men har helt enkelt inte hunnit. Det finns nästan alltid viktiga frågor att blogga om, men tiden räcker inte till.

    Och, som sagt, s-bloggaren Catti Ullström uppmärksammade bristerna i demokratisk förankring av det valberedningsförslag som sedan blev förtroenderådets beslut redan den 1 oktober.

    Din uppfattning om EU får stå för dig. Jag konstaterar bara att den knappast överensstämmer med den av ett stort antal kongresser fastslagna partilinjen.

    Jag citerade Dagens Arbete ordagrant. Utrymmet för misstolkningar torde därmed vara obefintligt. Skriver man att "IF Metall har fem namn" på valsedeln så är det väl rimligen precis det som avses. Och detta betyder något annat än att det finns fem personer på listan som är eller har varit aktiva i IF Metall.

    Åsa Westlund sitter i Europaparlamentet och är bland annat ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet och i det tillfälliga klimatutskottet. Följ gärna länken till hennes blogg om du vill veta mer.

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 november, 2008 13:47) : 

    Varför inte tala klarspråk? Sahlin och många andra vill bli av med Ulvskog. Men i det gulliga Sverige kan man ju inte bara ge någon sparken utan vidare (om det inte är verkstadsarbetare på Volvo eler LM-anställda förstås). Samtidigt så är EU ingenting som ett parti, speciellt inte socialdemokraterna, vill bränna fingrarna på oavsett vilken grundinställning man har. Väljarna gillar inte EU (eftersom man har blivit itutade att det är en centralbyråkrati i Bryssel som vill krossa "den svenska modellen") och därför är det ju en briljant lösning på problemnet att skicka iväg henne till EP. Ingen förlorar ansiktet och i Bryssel (och Strassbourg) kan hon väl inte ställa till med mycken skada.

    Undrar bara hur Westlund och Färm kommer att känna sig i sällskapet?

    När jag läser socialdemokraternas valmanifest inför EU-valet känner jag mig oerhört glad för att jag inte behöver rösta i Sverige. Ett tips till de nya EU-parlamentarikerna: eftersom skydet av jakten på morkullor är så viktigt för er kan ni ju gå ihop med Malta där man också brinner för jakt på småfåglar.

    PS - Det slår mig just nu: kan inte något parti sätta upp Lars Lagerbäck på valbar plats till EP? Parallellerna med Ulvskog är uppenbara.

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 november, 2008 16:53) : 

    Jonas,

    Ditt inlägg konkretiserar två problem
    Brist på partidemokrati
    Rörig oöverskådlig organisation
    samt den långa väg man måste vandra innan man får ett större uppdrag
    Min uppfattning är att den dag man går med i partiet tappar man styrfarten
    Det är genom uppdrag människor växer och de ska naturligtvis redögöra för vad de gjort under innehav av sådana och ingen ska prenumerera varken på ett uppdrag eller den rätta socialdemokratin
    Snabbare vägar för avancering inom partiet måste också till om vi ska attrahera den yngre generationen

    Mvh
    Klara

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 november, 2008 18:13) : 

    I vår arbetarekommun hade vi en utförlig diskussion om listan. Vi övervägde även att föreslå ändringar men fann att den innehöll de namn vi ville ha med.

    När det gäller toppstyrning har jag hört det sedan jag blev medlem. Just nu är jag på väg till överläggning om Rådslag 2. Jag har deltagit i diskussioner i 1 år om rådslagen på de olika områdena.Så brett rådslag har jag inte varit med om. Efter det känner jag. Om jag tycker att partiet är toppstyrt så kan det bero på att jag själv inte deltagit i beredningen av dem.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 november, 2008 07:24) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Niklas skrev... (19 november, 2008 13:32) : 

    Jag vet inget om interndemokratin egentligen, men man kan ju ana brister även om man ser det hela ur ett utifrån perspektiv.

    Att fem namn på listan kommer från IF Metall är dock ett bra tecken. Även om både S och facket ibland är stelt och odemokratiskt så är faktiskt en väldigt stor vinning med sossarnas samarbete med LO att människor från "folket" kan rekryteras rakt in i maktens korridorer. Det är bra för demokratin om inte alla består av pr-folk eller sådana som varit engagerade i ett parti sedan tonåren.

    Slutligen så håller jag faktiskt med om att det är dåligt att sossarna sätter en EU-kritiker överst på listan. Det är ju mycket bättre om mer demokratiskt om vi som värnar t.ex. demokrati och fackliga rättigheter röstar på V eller Junilistan istället för att förledas att rösta på S.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 november, 2008 15:01) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 november, 2008 15:49) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (19 november, 2008 18:07) : 

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

     

    Anonymous Anonym skrev... (21 november, 2008 10:47) : 

    Men uppriktigt sagt brukar det inte vara speciellt mycket öppen, ofiltrerad debatt nerifrån när man vaskar fram en partiledare heller - jag menar under hela förhandlingsprocessen, sluten och öppen, inte endast den slutliga omröstningen? Hur stort inflytande hade de lokala arbetarkommunerna på att Mona Sahlin eller Göran Persson besteg tronen? Eller på att Jan-Emanuel fick generöst stöd för sin perasonvalskampanj trots att han närmast var garanterad en plats i riksdagen i alkla fall?

    Om man väljer att se valda församlingar som soffnötande transportkompanier så finns det väl ingen nledning att stanna vid just det här tillfället, då kan man lika gärna börja drömma om obegränsat personmandat så som en del högerkids brukar göra.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (21 november, 2008 23:27) : 

    Thomas, jag håller helt med om att processen med att vaska fram partiledare gärna fick vara betydligt mer öppen. I fallet Jan Emanuel Johansson, som jag själv råkar ha viss insikt i, så var det de facto hans egen arbetarekommun som drev fram honom till valbar plats på valsedeln. Att vi sedan var ett gäng av hans gamla kompisar som engagerade oss i hans personvalskampanj för att faktiskt garantera honom kryss - det var snarare ett utslag av att Janne har många engagerade vänner.

     

    kommentera