Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, november 16, 2008

  Politik är en fråga om förtroende

  Det blåser allt snålare om Mona Sahlin. I veckan som gått så har hon fallit från förra årets andraplats till plats 6 i tidningens Fokus rankning över landets 100 mäktigaste. Och enligt en Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander så känner bara 33 procent av svenskarna störst förtroende för Mona Sahlin som statsminister, medan 55 procent känner störst förtroende för Fredrik Reinfeldt.

  Jämfört med en tidigare mätning i april i år är det ett ras på 8 procentenheter och en statistiskt säkerställd nedgång. Det är den lägsta siffran sedan Sahlin valdes till socialdemokraternas partiledare i mars 2007, uppger Aftonbladet.

  Samtidigt fortsätter Allianspartierna att knappa in på oppositionens försprång. På en månad har gapet minskat fyra procentenheter, visar SvD/Sifos novemberbarometer.

  Störst uppgång av regeringspartierna har moderaterna med 1,2 procentenheter. Jämfört med motsvarande mätning i oktober har socialdemokraterna i novembermätningen minskat med 2,9 procentenheter och hamnar på 39,6. Så låga tal har partiet inte haft på två år.

  Allt detta är förstås allvarligt. Och jag noterar att många, inklusive Aftonbladets Lena Mellin, skyller opinions- och förtroenderaset på ”de mycket oklara beskeden om hur socialdemokraternas regeringsalternativ ser ut”. Men då borde rimligen vänsterpartiet fått en del av det väljarstöd som socialdemokraterna förlorat. I stället sjunker även v i den senaste mätningen.

  På socialdemokraternas förtroenderåd i helgen uppgav Mona Sahlin att det just nu förs diskussioner om vänsterpartiet kan ställa upp ”på den ansvarsfulla ekonomiska politik” som både s och mp ser som självklarheter. Hon beskrev samtalen som en konstruktiv dialog och sa att hon kände sig riktigt optimistisk: ”När vi är framme vid sommaren 2010 kommer samarbetet och de här turbulenta veckorna att ha varit värt all ansträngning”, lät Sahlin meddela, och tillade att ”Då ska vårt alternativ vara glasklart och övertydligt”.

  Problemet är att det är drygt ett och ett halvt år kvar till dess och oppositionen har inte råd att tappa greppet om opinionen nu. Det saknas knappast politikområden där Alliansen fått välförtjänt kritik för sitt aktiva eller brist på agerande. Här måste nu de rödgröna, och inte minst Mona Sahlin själv, vara glasklara och övertydliga redan nu om man ska kunna vinna 2010.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Politik är en fråga om förtroende"

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 november, 2008 10:55) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous emil skrev... (18 november, 2008 13:35) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera