Lät väljarna välja
Personvalsspärren sänks och förtroendet för statsministern ska prövas efter varje val. Det blir resultatet när grundlagsutredningen nu förefaller vara överens, uppger SvD. Allianspartierna och mp har en författningspolitisk överenskommelse och de ”har velat se framsteg på det här fältet”, säger riksdags- och grundlagsutredningsledamoten Henrik von Sydow (m) till DN. Hittills har det krävts 8 procent i riksdagsvalet för att personkryssen ska räknas. I stora valkretsar som Stockholm har det varit nästintill omöjligt att bli personvald. Nu föreslås alltså spärren sänkas till 5 procent, densamma som i kommunal- och landstingsvalen. Personligen välkomnar jag detta, och håller tummarna för att socialdemokraterna inte ska sätta sig emot förslaget. Tidigare har ju som bekant signalerna från partisekreterare Marita Ulvskog tytt på en stor skepsis mot personval överhuvudtaget. Nu när hon är på väg att sluta så sker förhoppningsvis en förändring. Jag menar att varje folkvald riksdagsledamot borde ha ett starkare personligt mandat och en högre grad av ansvar än i dag. För att det ska bli möjligt måste väljarna få större inflytande över vilka representanter man utser att stifta lagar och ha den högsta politiska makten. Det betyder självklart inte att partierna spelar ut sin roll. Att en person kandiderar för ett visst parti säger ju självklart en hel del om hennes eller hans värderingar och åsikter. Men inom alla partier finns ju en viss spännvidd i fråga om ställningstagande i olika sakfrågor. Själv skulle jag exempelvis ha väldigt svårt att tänka mig att rösta på socialdemokraterna i valet till Europaparlamentet om listan helt dominerades av EU-motståndare. Fanns det däremot en eller ett par kandidater på listan med en rimlig chans att bli inkryssade, med uppfattningar som låg närmare mina – då skulle det kännas lättare. Den uppgörelse som grundlagskommittén nu enats om sägs dessutom innebära att en omröstning om statsministern kommer att ske per automatik efter ett val. ”Det blir en kontrollmekanism”, uppger en person med insyn i förhandlingarna för SvD. ”Det blir ett sätt för den nya riksdagen att visa om den tolererar regeringen”, säger en annan källa. Andra skriver intressant om politik, grundlagsutredningen, riksdagen, personval. |
Kommentarer om "Lät väljarna välja"
Kan du förklara hur det är möjligt att en stor majoritet (borgerliga+mp) inte får igenom författningsdomstol?
Det lite sådär och sänka personvalsspärren. Det är ju lite oklart vad det kan leda till. Kanske inte önskvärda sådana. Partierna gör ju ändå någon form av "kvalitetsgranskaningar" och vi har ju liksom inte ett personvalspolitiskt system. Mycket hänger ju på att partipolitiska program genomförs. Överhuvudtaget är jag för tillfälligt förtjust i det anglosaxiska tvåpartisystemet som jag tycker har ett intressant "majoritetssytem" som till viss mån ”garanterar” att galenskap hålls utanför parlamentet. Sammantaget skulle de för min skulle kunde grundlagsutredningen få föreslå höjd gräns.
Själv skulle jag vilja se personvalöet kompletteras med att man också, förutom att rsta in en särskild kandidat, även kunde stryka ett namn på valsedeln - om man finner att man faktiskt har förlorat förtroendet för enskilda ledamöters agerande. Se exempevis hur många knappast lär ha glömt bort Fredrick Federleys agerande i FRA-frågan... Ska de behöva rösta på ett annat parti för att enskilda ledamöter inte gör sig förtjänta av ens fortsatta förtroende? man kan ochså fråga sig; Finns det överhuvudtaget ett sådant annat parti de kan tänka sig att rösta på? Om inte - är det bättre att folk blankröstar än att de får chansen att punktmarkera sitt missnöje?
Men den frågan är knappast populär att ta upp, misstänker jag...
Mvh
Anders