Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, januari 27, 2009

    När ska partierna ta bloggarna på allvar?

    [UPPDATERAD] I dag kl. 12 13.45 medverkar jag i radioprogrammet OBS på P1. Inslaget är en del i serien "Debatt om idédebatten" och jag har ombetts utveckla mina tankar om varför politiska partier - och då inte minst socialdemokraterna - är så dåliga på att utnyttja nätet för idédebatt.

    I inslaget, som spelades in för två veckor sedan, konstaterar jag bland annat att det lite i det tysta pågår en mängd olika debatter på socialdemokratiska bloggar. Här diskuteras synen på övervakning och personlig integritet, organisationsgraden inom partiet och facket, klassanalys, urbanisering och modernitet, HBT- och queerperspektiv och många andra spännande frågor.

    Men det sker som sagt i det tysta. Resonerande och reflekterande inlägg som kommenteras av människor som håller med och som argumenterar emot. Ibland plockas teman upp av andra bloggare som länkar, utvecklar och för debatten vidare.

    Ringarna sprids i bloggosfären och har potential att nå och engagera otroligt många fler än en artikel i en debattidskrift eller ett seminarium på ABF kan göra.

    Problemet är att pappers- och etermedier, med ambitionen att bevaka samhällsdebatten, i så liten utsträckning refererar det som skrivs i bloggosfären. Inte heller de politiska partierna tar tillvara detta på något bra sätt.

    Visst, allt fler partier - och då återigen inte minst socialdemokraterna - gör olika insatser på nätet där mer eller mindre partilojala bloggare lyfts fram. Jättebra, men vi vet ju alla att det krävs mer än så för att det som skrivs på bloggar ska få verklig uppmärksamhet.

    Vilken partiledare blir först att citera blogginlägg från någon politisk gräsrot i ett riksdagsanförande eller på en partikongress? När samlas tänkvärda blogginlägg i olika politiska frågor samman av något parti och ges ut som inspirationsmaterial för en fortsatt idédebatt?

    Det är först när de kloka män och kvinnor som bestämmer i våra politiska partier börjar fundera i dessa banor som jag tror att vi i bloggosfären kan göra ordentlig politisk skillnad.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "När ska partierna ta bloggarna på allvar?"

     

    Blogger Mary X Jensen skrev... (27 januari, 2009 12:24) : 

    Det känns ändå som om detta är på gång nu Jonas.

    Skam den som ger sig. I moderaterna har man öppnat upp en del i alla fall. Det finns så många spärrar, tekniktrösklar, NIH (notinventedhere), rädsla att tappa tolkningsföreträdet osv.

     

    Blogger Johan Ulvenlöv skrev... (27 januari, 2009 12:43) : 

    Din fråga kanske är retorisk, men mitt svar är i alla fall bestämt att socialdemokraterna tar bloggosfären på allvar, både bland oss som arbetar i partiet och bland de förtroendevalda. Jag tar med dina utmärkta synpunkter om idédebatt och ser hur vi kan jobba vidare på detta.

    Sedan är det också ett givande och tagande. Bloggare behöver ta sig själva i kragen och utnyttja tekniken fullt ut och samarbeta mer med varandra, ett arbete som bara kan göras av bloggarna själva. Ett parti blir så bra på nätet som dess medlemmar eller supportar gör det.

    Hursom under året kommer vi göra åtskilliga aktiviteter och evenemang för att på olika sätt stötta de bloggare som är intresserade av att ha en relation med socialdemokraterna.

    Ni som är intresserade av socialdemokraternas bloggnätverk kan anmäla er här:
    http://www.socialdemokraterna.se/Agera/Alla-bloggar/S-bloggare1/

     

    Blogger Johan Ulvenlöv skrev... (27 januari, 2009 12:44) : 

    Jag ska också lyssna på inslaget :-).

    mvh/J

     

    Blogger Waldemar Ingdahl skrev... (27 januari, 2009 14:32) : 

    Hej Jonas

    Som jag undrar på www.skiften.se, kan partierna ta bloggarna på allvar?

    Det är skillnader i vad som ses som viktigt och hur idédebatten går till.

    Vad anser du?

     

    Anonymous Anonym skrev... (27 januari, 2009 14:50) : 

    Nu har jag inte hört inslaget, men som jag ser det är definitivt en viktig anledning till att det inte förekommer så mycket idédebatt, att partierna kräver ett stort mått av lojalitet. Om det enda man är tillåten att göra är att rapa partilinjen, blir det inte mycket till idédebatt...

     

    Blogger Waldemar Ingdahl skrev... (27 januari, 2009 18:51) : 

    Det var ett bra inslag från Jonas. Mycket tänkvärt

     

    Blogger Bo Widegren skrev... (28 januari, 2009 03:01) : 

    Enligt påannonseringen på SRs hemsida var det så här: TISDAG
    27/1 Debatt om idédebatten. Jonas Morian, socialdemokratisk bloggare och debattör, undrar varför hans eget parti är så dåligt på att utnyttja nätet för idédebatt. Och på en reklamsnutt för obs påstod de att du skulle i obs tala om varför socialdemokratiska bloggar var så tråkiga. Jag hade inte tillfälle att lyssna. Men vad sa du egentligen det skulle ju vara av intresse för oss s-bloggare att veta. Var det det vanliga pratet om att vi borde gå i bloggskola och stylas så att vi smälte in på bloggtoppen eller vad var det fråga om? Och nog verkar det som en del gör sig karriär och får kändisskap genom sitt bloggande men jag tror att den dag de bestämmande börjar citera bloggare så tappar bloggandet fräschören precis som när kändisfolket börjar klä sig i punksvart och trasiga jeans.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (28 januari, 2009 06:20) : 

    Mary, det sker absolut en positiv utveckling i många partier. Men fortfarande saknar jag en brygga mellan det som diskuteras på bloggar och ute i den "vanliga" partidebatten.

    Johan, du gör ett kanonjobb inom s för att på olika sätt uppmärksamma och stötta s-bloggare. Och självklart har också vi bloggare ett ansvar här.

    Waldemar, intressant spaning om bristen på lokalpolitiskt fokuserade bloggare. Jag tror iofs att de finns, men de mer dominerande är ju onekligen de som främst skriver om nationella och internationella frågor. Det är nog också så att partierna - såväl lokalt som nationellt - har så fullt upp med den praktiska dagspolitiken att det inte blir så mycket utrymme åt fria tankar om politikens principer. Här har bloggare, och då i synnerhet de inte så partilojala, helt andra möjligheter att tänka fritt och utveckla resonemang. Men fortfarande saknar jag att partierna tar detta till sig.

    Bo, inslaget går att lyssna på här. Vad jag framförallt kritiserade är det jag skrivit ovan: partiernas bristande vilja, förmåga eller vad det nu handlar om, att verkligen ta till sig av vad som skrivs av bloggare. Men sedan konstaterar jag också att många socialdemokratiska bloggare tyvärr är tråkiga samt dåliga på att uppmärksamma, kredda och länka till varandra och till andra bloggar och nyhetskällor.

    Jag vill absolut inte likrikta socialdemokratiska bloggare. Tvärtom vill jag snarare se mer mer spretighet. Det som är trist är ju s-bloggare som bara upprepar centralt producerade budskap. Däremot skulle vi ha mycket att vinna på att bli bättre på att länka till varandra - det skulle ge fler än redan frälsta möjlighet att ta del av mångfalden inom socialdemokratin.

     

    Blogger roberth skrev... (28 januari, 2009 15:29) : 

    Tur att Sd lyssnar och ser bloggarna. Vi har dessutom vunnit slaget på youtube.

     

    Anonymous Anonym skrev... (28 januari, 2009 18:25) : 

    Först om lokalpolitiska bloggare. Det rä ingen idé. man får nämligen inga läsare. Skriver jag om Göteborgsfrågot har jag färre läsare än nnars, dessutom finns ingen lokal tidning som har Twinlgy. Därför skriver jag mest om lokalfrågor när jag kan koppla det till något som händer i Stockholm.

    Bloggläget i Göteborg är dessutom märkligt. Min blogg, en politisk blogg är den mest lästa bloggen, alla kategorier. Det finns alltså ingen mdoebloggande ung tjej lokalt, vilket ju verkar mycket märkligt. Det kan ju finnas nån mycket läst blogg som inte finns med på topplistor, men det är ju svårt att veta om den har fler läsare då.

    Om att citera. Jag är visserligen inte partiledrae, men jag har citerat bloggar på kongresser och möten. Så om även små partier räknas så har nog både Socialistiska Partiet och Piratpartiet gjort detta.

     

    Anonymous Anonym skrev... (28 januari, 2009 19:46) : 

    Jag tror att de politiska bloggarna ska sluta med att stänga in sig på privata s-sidor till en början med och ta sig ut i bloggvärlden på Blogger, Wordpress och andra ställen där de syns för vanliga människor. Det är då de riktiga debatterna skulle kunna ta form.

    Som det är nu så hittar ingen till s-bloggarna om de inte först medvetet väljer att gå in på Socialdemokraternas hemsida. Det är som att försöka frälsa de redan religiösa istället för att utnyttja den stora massans makt.

    Man kommer aldrig att kunna skapa en bloggopnion på den egna bakgården.

    Nu hörde jag inte radioinslaget, den här gången.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (28 januari, 2009 19:50) : 

    Patalompolitik/Simone, presentera dig om du vill kommentera här.

     

    Blogger Hampus Eckerman skrev... (30 januari, 2009 17:00) : 

    Fast på vilket sätt är en blogg mer intressant än en vanlig person på gatan? Bara ännu en individ som tycker massa saker. Ser ingen större orsak för varför tidningar eller etermedier skulle referera mer till bloggar.

    Det är sällan bloggosfären tillför något till en debatt, vanligtvis är det bara löst tyckande om något det redan stått om i tidningarna eller talats om i TV.

     

    Blogger Calle Fridén skrev... (31 januari, 2009 11:51) : 

    Det stora problemet är fortfarande att de som bloggar verkar ha slutat prata med folk. De nöjer sig med att skriva, för ett fåtal. Jag personligen läser mycket få bloggar, vilket gör att jag knappast kan tycka att det är ett glimrande sätt att debattera på.
    Många bloggare väljer också att ta upp en kastad handske på sin egen blogg - vilket inte heller gynnar en debatt.
    Vad spelar det för roll om mna har hundratals beöskare varje dag, om de flesta hur som helst bara är andra bloggare? Själv söker jag mig till olika diskussionsforum istället - där händer det saker!
    Företeelsen med diskussionsforum är defintivt underskattad, både av bloggare och medier. Men det ju där man når riktigt många.

     

    Anonymous Anonym skrev... (12 februari, 2009 00:47) : 

    Jonas Morian:

    Apropå att länka till varandra, du får väldigt gärna lägga in en länk till min blogg.

    www.viita.se

    Calle Fridén; kan du ge tips på hur man hittar diskussionsforum?

     

    kommentera