Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, januari 25, 2009

  Opinionsdags igen

  En ny helg med nya opinionsundersökningar. Och återigen ger de ett sinsemellan motstridigt resultat.

  Sifos senaste väljarundersökning förefaller visa att både vänsterpartiet och miljöpartiet har förlorat stöd, tillsammans 1,6 procentenheter. Samtidigt ökar socialdemokraterna med blygsamma 0,6. Alliansen tar enligt Sifo in ytterligare något på oppositionens försprång och de två blocken får 44,3 respektive 50 procent av väljarstödet i januari.

  Kristdemokraterna tycks fortsätta balansera kring 4 procent och får i den här mätningen 4,4 procent. Om regeringen ska ha en chans måste de ha kd med sig in i riksdagen, konstaterar Sifos Toivo Sjörén.

  Sverigedemokraterna har om man ska tro denna undersökning tappat två tiondels procentenheter, men ligger fortfarande strax över riksdagens fyraprocentsgräns med 4,3.

  Samtidigt kom i går två andra opinionsundersökningar som i stället tydde på att oppositionen återtagit något av den senaste tidens tillbakagång. Enligt Novus Opinion, som TV4 redovisar, har Alliansen stöd av 42,4 procent av väljarna (- 1,7 sedan december) mot oppositionens 53,1 (+ 0,8). Novus uppger också att Sverigedemokraterna får 3,0 procent, vilken är en liten uppgång på 0,7.

  Opinionsanalytiker Arne Modig menar att resultatet innebär att den kraftiga uppgång som skett för moderaterna under hösten bryts och vänds i en nedgång. ”Möjligtvis har det nu i januari inträtt ett delvis nytt läge där oppositionen börjat få mer ordning på sitt agerande samtidigt som kraven på regeringen ökat att få till stånd verkningsfulla åtgärder för att komma till rätta med problemen i ekonomin”, skriver Modig.

  Mätningen från Sentio Research ger Alliansen 41,2 procent (- 1,1 sedan december) och oppositionen 53,7 (+ 0,5), men visar också stora olikheter mot Novus Opinion i fråga om resultatet för vissa av de enskilda partierna, främst kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna får enligt Sentio 3,8 procent (-0,2) och Sverigedemokraterna 2,2 (-0,3).

  Värt att notera är att Sentio är det opinionsinstitut som Sd en gång betalade för en undersökning där partiet för första och enda gången plötsligt fick rekordhöga siffror.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Opinionsdags igen"

   

  Anonymous Stig-Björn Ljunggren skrev... (25 januari, 2009 11:25) : 

  Eftersom vi ska räkna in sverigedemkoraterna i Alliansens underlag så har vi av allt att döma en situation av jämna skägg just nu. Mycket spännande.

   

  Blogger Peter A skrev... (25 januari, 2009 12:59) : 

  Till Stig-Björn Ljunggren:

  Varför vill "ni" som har höga representanter som demonstrerar under hakkors och Hamasflagg, räkna in SD i Alliansens underlag?

  Om man jämför fria liberala länder mot socialistiska länder så är det ju de fria länderna som är toleranta, är pluralistiska och som är multikulturella. Medans de socialistiska länderna är rasistiska och behandlar människor olika pga en rad olika attribut.

  För övrigt är det ju trevligt att du verkar ha tagit till dig några liberala värden, däremot verkar du lida av en del vanföreställningar om vad Alliansen står för. Men du kanske måste ta till sådana knep för att kunna försvara dina egna ställningstaganden?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (25 januari, 2009 13:54) : 

  Peter, faktum är ju att Fredrik Reinfeldt - till skillnad från Mona Sahlin - inte offentligt deklarerat att Sd aldrig kommer att bli en del av ett regeringsunderlag. Följaktligen är det Stig-Björn skriver helt korrekt.

   

  Anonymous Tveksam skrev... (25 januari, 2009 15:12) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (25 januari, 2009 15:22) : 

  Vill återigen poängtera att anonyma kommentarer inte accepteras. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Stig-Björn Ljunggren skrev... (25 januari, 2009 15:49) : 

  Peter, det är som Morian säger, Alliansen har inte sagt att de inte kommer att regera med stöd från (sd) av det enkla skälet att de kan tänka sig göra det. I varje fall inom ledande kretsar inom Alliansen, samtidigt som det finns några som är tveksamma. Och det mumlas bland gräsrötterna som tycker det vore osmakligt.
  Mona Sahlin har tydligt sagt att hon hellre söker en överenskommelse över blockgränserna än sätter sig i knät på (sd).

  Sen slutligen. Det där med hakkors är larvigt. Självfallet smyger det in sådana element i demonstrationer, antingen "äkta" eller provokatörer utsända av sionisterna. Men den risken får man ta om man ogillar folkmord.
  Men om du ska ha den debattstilen kan du ju lika gärna påminna läsarna om vem som skrivit förordet till senaste svenska utgåvan av Mein Kampf.

   

  Blogger roberth skrev... (26 januari, 2009 10:35) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger roberth skrev... (26 januari, 2009 15:24) : 

  Sudda på Morian!

   

  Blogger arne skrev... (26 januari, 2009 17:46) : 

  Idag står det i våran lokaltidning "Alliansen har fått ökat väljarstöd" med stora bokstäver. Vad jag förstår så var det tre olika undersökningar och i bara en av dom hade Alliansen ökat. Men det är ju en moderat styrd tidning så det går väl ut på att vilseleda läsarna. Jag tycker det är synd att nästan all media är högerstyrd det blir ju en sned konkurrens om väljarna hela tiden.

   

  Blogger roberth skrev... (27 januari, 2009 10:13) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera