Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, juni 02, 2009

    Piratpartiet, inne eller ute?

    Piratpartiet tar plats i Europaparlamentet, åtminstone om man ska tro på de tre olika spelbolag som ger partiet goda odds i EU-valet. Om detta skriver Makthavare.se:s nye skribent Andreas Henriksson i dag.

    I dag uppmärksammar också DN det faktum att piratpartiet ”utestängs” från SVT:s slutdebatt inför söndagens EU-val. ”Public service-tv borde ge väljarna möjlighet att ta ställning till de partier som har en sportslig chans att komma in i parlamentet”, säger partiets förstanamn Christian Engström.

    ”Vår grundpolicy vid valdebatter är att vi bjuder in dem som redan har representation i den församling som valet gäller”, svarar Kent Wännström, chef för programsekretariatet på SVT. Piratpartiets framgångar i opinionsmätningarna räcker inte för att släppa in dem, menar han.

    Och det är sannolikt en klok policy. Problemet är bara att SVT har gjort avsteg från den förr. Inför riksdagsvalet 1991 fick dåvarande uppstickarpartiet Ny demokrati vara med i SVT:s slutdebatt efter att ha rusat fram i opinionsmätningarna. Orsaken till det undantaget var, säger SVT:s Kent Wännström, att partiet då fanns med i diskussionerna om vilket regeringsunderlaget kunde bli efter valet.

    DN:s politiske analytiker Henrik Brors påminner om att i EU-valet 2004 var det junilistan som var nykomlingen som inte fick vara med i SVT:s slutdebatt trots att opinionsmätningarna visade att partiet kunde bli invalt i Europaparlamentet, vilket de som bekant också blev. Brors menar att martyrstämpeln ”lyfte väljarstödet för partiet från 4 till 14 procent de sista dagarna fram till valet” och att piratpartiet nu kan få samma roll.

    Brors, som också konstruerat DN:s EU-valtest, har i detta valt att inkludera piratpartiet med motiveringen att de ”enligt de senaste opinionsmätningarna från bl a DN/Synovate och Sifo har möjlighet att bli invalt i årets EU-val”. Däremot inkluderas inte feministiskt initiativ som ändå har en representant i parlamentet genom sin medlem Maria Robsahm (avhoppad från folkpartiet).

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Piratpartiet, inne eller ute?"

     

    Blogger Skymt skrev... (02 juni, 2009 12:17) : 

    Det är väl inte en klok policy..

    En debatt ska väl stå mellan de som har reell chans att ta sig IN I eup.

    Inte nån de-briefing från de som redan är där.

    (Ipred, och alla andra hemska direktiv som kommer från EU, borde vara nog med debriefing för vem som helst).

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (02 juni, 2009 12:54) : 

    "Skymt", observera kommentarsreglerna - presentera dig om du vill skriva här.

    Själv tycker jag inte att det är rimligt att medieföretag på förhand ska gissa/uppskatta vilka partier som kan komma att väljas in i olika sammanhang. Var ska man i så fall dra gränsen? En enstaka mätning från ett opinionsinstitut? Flera mätningar från flera institut?

    Risken är uppenbar att medierna, genom att välja ut vissa icke-invalda partier, själva påverkar valresultatet.

     

    Blogger Micke skrev... (02 juni, 2009 17:42) : 

    Med SVT:s förklaring till att Ny demokrati fick vara med 1991, så riskerar man att få Sd med i valdebatterna 2010. Under förutsättning att Alliansen inte tar avstånd från att bilda regering tillsammans med Sd.

     

    Blogger Dennis Nilsson skrev... (02 juni, 2009 22:49) : 

    Meningslöst att slösa sin tid att titta på dessa spektakeldebatter och teaterföreställningar.

    De s.k journalisterna har slutat vara journalister utan är istället "infotainmentister". Inget fel i det, men då skall de inte ge sken av att det är en seriös utfrågning, när det inte är det. [Ermm]

     

    Anonymous Klara Olsson skrev... (03 juni, 2009 22:49) : 

    Jonas

    Jag tycker att du ska lämna "Makthavare". Ägna dig åt seriös socialdemokratisk debatt och retrospektion.
    Please!
    Piratpartiet har varit en oerhört nyttig erfarenhet för den sosse som inte älskar makten för maktens möjligheter.

     

    Anonymous Peter L skrev... (05 juni, 2009 00:04) : 

    Tycker svt har en god policy när partierna måste vara representerade i parlamentet för att få vara med i tv-debatten. Skulle förmodligen bli svårt att dra gränsen vilka som ska vara med i debatten annars. Men Piratpartiet får nog iaf vara med i debatten till valet 2014. Tycker piratpartiet driver den viktigaste frågan för oss "vanliga" människor i detta val och min röst får dom.

     

    Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2009 00:38) : 

    Debattens vara eller icke vara spelade nog inte så stor roll för Piratpartiet, eftersom få av deras väljare ser på TV. Vem gör det egentligen?

    Dessutom verkar det ha varit rena panikattacken där ändå - alla har väl total panik av Piratpartiets framgångar.

    Visst hade partierna panik när Junilistan kom in - men då kunde de ju tackla deras politik. Idag kan inte de etablerade tackla politiken, eftersom det är deras eget fel att Piratpartiet ens existerar. Det är en bred samhällsrörelse - eller som Falkvinge själv säger: deltagarsamhälle. Jag gillar det.

    Piratpartiet kniper nog fler än tre mandat!

     

    Blogger Tobias Dahl skrev... (07 juni, 2009 18:22) : 

    Ett annat undantag var när kd fick vara med i debatten 1999.

     

    kommentera