Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, juli 06, 2009

    Alex Schulman har fel. Och rätt.

    Provokatören Alex Schulman vet hur man väcker uppmärksamhet och hur man agnar ett bloggbete för att få oss stimfiskar i den svenska bloggosfären att hugga.

    Tesen i Schulmans inlägg i Dagens Nyheter är att denna sfär är "rakt igenom ointressant och fullständigt betydelselös". Detta är förstås nonsens.

    Nyligen tvingades Alex Schulman lägga ned sin humorsajt 1000 apor; ett namn hämtat från tesen om att apor som slumpmässigt trycker på en skrivmaskins tangentbord till slut kommer att ha skrivit alla böcker i det franska nationalbiblioteket. Och likt dessa teoretiska apor tycks Schulman faktiskt lyckats hamra ned en korrekt iaktagelse i sin annars verklighetsfrämmande artikel.

    Han har nämligen rätt i att bloggen som sådan inte är något maktverktyg, men att de traditionella mediernas rapportering kring vad en eller flera bloggare skriver kan göra bloggaren till en sådan faktor.

    Detta är emellertid inget nytt. Exakt detta har många påpekat tidigare. Och fokuset på bloggen som medium är irrelevant. Det väsentliga är självfallet skribenten bakom och vad hon eller han har att säga.

    Fullständigt fel har Schulman när han påstår att bloggande unga tjejer som skriver om mode skulle sakna betydelse. Faktum är att dessa bloggar ofta har en mycket entusiastiskt läskrets som plockar upp tips och rekommendationer. Bloggar påverkar med andra ord i hög grad många människors konsumtionsmönster.

    Lika fel ute är han i påståendet att "de ämnen som bloggarna tycker är viktiga är inte intressanta för merparten av svenskarna". För även om det skulle stämma i sak så missas det faktum att det inte är merparten av svenskarna som sätter den politiska eller mediala dagordningarna. Få människor har möjlighet att påverka dessa. Och kan man genom bloggande regelbundet nå denna grupp så har man de facto reell makt.

    Vi som huvudsakligen bloggar om politik kommer aldrig att nå upp i sådana läsarsiffror som modebloggare eller redan kända människor som utnyttjar bloggformen som ytterligare en kanal att nå ut till sin publik. Det är inte heller poängen. I stället kan vi nå rätt publik, utifrån våra perspektiv. Själv kan jag av besöksstatistiken se att mina läsare i hög grad kommer från de politiska partihögkvarteren, riksdagen, regeringskansliet och de stora mediehusen. Det handlar inte om så många människor, men jag är väldigt glad att kunna nå och potentiellt kunna påverka denna grupp.

    Min slutsats av Alex Schulmans inhopp på DN:s kultursidor är att provokatören har lyckats igen med att provocera, om än i en till synes lite mer genomtänkt och seriös form än tidigare. Innehållsmässigt är det dock fortfarande väldigt tunt.

    PS: Ända sedan jag började blogga för drygt fyra år sedan så har jag varje sommar anlitat vikarier att skriva när jag haft semester. Så sker inte i år. I stället tänkte jag under de närmaste veckorna intensifiera mitt bloggande, som legat lite i träda efter att jag under maj och juni huvudsakligen fokuserat på Makthavare.se. På den fronten sänker vi nu, efter en väldigt lyckad Almedalsvecka, tempot lite - för att komma tillbaks med full kraft i höst inför valrörelsen.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Alex Schulman har fel. Och rätt."

     

    Blogger Markus "LAKE" Berglund skrev... (06 juli, 2009 09:38) : 

    Helt rätt Jonas. Du skriver mycket mer nyancerat än Alex och utan den provocerande tonen är du en fröjd att läsa, till skillnad från nämnda Alex...

    Ser fram emot dina "sommarinlägg". :-)

     

    Blogger Alexander skrev... (06 juli, 2009 12:17) : 

    Nej, Schulman har enbart fel. Det är precis som du skriver så att en eller flera bloggar kan få oerhörd maktbetydelse. Därmed faller Schulmans tes. I övrigt har du helt rätt och DN kultur lika fel ute som de varit de senaste fem åren.

     

    Anonymous Klara Olsson skrev... (06 juli, 2009 13:24) : 

    Yes!

    Om Schulman har vi likartade åsikter och att du bloggar i sommar är nice och jag anar att det är här du bäst driver S-valrörelse och bl.a. står upp mot fundamentalister som passerat bäst före datum.

     

    Blogger Unknown skrev... (06 juli, 2009 14:13) : 

    Schulman har tidigare bloggat i samarbete med någon, tex. Aftonbladet eller NWT. Han har såvitt jag vet inte gjort vad "riktiga" bloggare gjort, nämligen börja från ingenting och i sin ensamhet skapat en välbesökt blogg som ofta citeras. Dick Erixon är nog bästa exemplet på detta ( naturligvis en bedömningsfråga).

    Schuman skriver om sig själv och för att väcka uppmärksamhet. Sånt funkar med en stor partner / några miljoner i riskkapital, men i andra fall dör sådana bloggar en välförtjänt sotdöd.

    Schuman är gammelmedia som skriker för att bli uppmärksammad. Tråkigt.

     

    Blogger Unknown skrev... (06 juli, 2009 17:09) : 

    Lika fel ute är han i påståendet att "de ämnen som bloggarna tycker är viktiga är inte intressanta för merparten av svenskarna". För även om det skulle stämma i sak så missas det faktum att det inte är merparten av svenskarna som sätter den politiska eller mediala dagordningarna. Få människor har möjlighet att påverka dessa. Och kan man genom bloggande regelbundet nå denna grupp så har man de facto reell makt.

    Jag har dock svårt att få detta sätt att påverka att rimma med idén om bloggen som gräsrotsrörelse och medborgarmedia.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (06 juli, 2009 18:04) : 

    Lake, tack för vänliga ord.

    Alexander, helt ute tycker jag nog inte att de är. Jag vill verkligen inte ansluta mig till kören som dömer ut "gammelmedia".

    Klara, tackar - ska göra mitt bästa för att leva upp till förtroendet.

    "Superkuf", presentera dig om du vill kommentera här.

    Salleman, återigen: bloggare är inte en homogen massa. I gruppen finns alla möjliga figurer. Vissa är mer att betrakta som gräsrötter, andra är mer etablerade i olika sammanhang. Själv är jag väl någon sorts mellanting.

     

    Anonymous Peter L skrev... (06 juli, 2009 21:22) : 

    Du har en bra ton i ditt bloggande och det tilltalar mig. Kul att du kommer igång med bloggandet igen. Kör på..

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (07 juli, 2009 07:16) : 

    Peter L, tack!

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 juli, 2009 12:09) : 

    Allt det här låter precis som ett nytt regeringsförslag där man gärna vill påverka men inte vill ta ställning innan man fått klart för sig att man har folk med sig.Ett ja eller nej brukar vara nog så bra och framförallt ganska ärligt.

    NetRunner

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (07 juli, 2009 14:28) : 

    "NetRunner", presentera dig om du vill kommentera här.

     

    kommentera