Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juli 07, 2009

  Fascismens kreatur

  I går presenterade säkerhetspolisen (Säpo) och Brottsförebyggande rådet (Brå) en gemensam rapport om det politiskt motiverade våldet i extrema kretsar. Detta uppmärksammas ibland annat Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

  Rapporten visar att våldet mellan sådana grupperingar är grövre i Sverige än i andra länder. I den så kallade vit makt-miljön har man beväpnat sig med skjutvapen och sprängmedel. Och bland de ”autonoma” på vänsterkanten finns, enligt myndigheterna, en tydlig avsikt att systematiskt angripa förtroendevalda.

  Flest fall av våldsdåd är riktade mot individer i den andra gruppen, och våld som drabbar motståndarna förhärligas. Men måltavlorna för våldsbrotten begångna från vänstersidan kan även vara poliser. Högerextrema misstänkta för flest våldsbrott mot människor med invandrarbakgrund och hbt-personer.

  Av rapporten framgår att antalet våldsbrott med politiska motiv har blivit grövre, men inte fler. Totalt sägs det finnas c:a 1 000 aktiva i vit makt-miljön och ungefär lika många i vänsterlägret. Av dessa är omkring ett hundratal på varje sida brottsaktiva.

  Min uppfattning är att politiskt våld – oavsett vilka motiv det sägs ha – aldrig är acceptabelt. Vår demokrati bygger på att människor fritt ska få organisera sig och uttrycka sina åsikter, oavsett hur sinnessvaga eller frånstötande de är. Att med våld och hot skrämma människor till tystnad är inte demokrati utan fascism.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Fascismens kreatur"

   

  Blogger Kraxpelax skrev... (07 juli, 2009 11:15) : 

  Jag tycker för min del att Medieveänstern, alltså rÖdgrÖna rÖtans kulturknuttar, bär ett tungt ansvar genom decenniers argumentbefriade hetsande mot "rasism, sexism, främligsfientlighet, homofobi", etc. Våldsvänstern framgår ideologiskt genom tendensutdragning av vår Kolitiska Porrekthet.

  - Peter Ingestad, Solna

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 juli, 2009 12:47) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 juli, 2009 13:37) : 

  Anonyma kommentarer är inte tillåtna. Presentera dig om du vill delta i diskussionen här.

   

  Anonymous Klara Olsson skrev... (07 juli, 2009 13:59) : 

  Läste en siffra - att 2007(?) omkom 70(?) kvinnor av familjerelaterat våld i Sverige. Inte ett stort politiskt problem jämfört med politisk våld? Eller är det så att våld företrädesvis män emellan är mer kittlande och intresseväckande och inte lika skam - och skuldbelagt och därmed lättare att tala om?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 juli, 2009 14:27) : 

  Klara, det finns oändligt många ämnen jag inte skrivit om. Att jag inte i tillräckligt hög grad här på bloggen uppmärksammat familjerelaterat våld i Sverige betyder självklart inte att jag tycker att det är oviktigt. Dessutom, vilket framgår av BRÅ- och Säporapporten, så är det politiskt extrema våldet på inte sätt enbart en företeelse män emellan. Kvinnor är inblandade såväl som förövare som offer.

   

  Anonymous Klara Olsson skrev... (07 juli, 2009 15:28) : 

  Det var ingen kritik mot ditt inlägg utan möjligen mot vad som får braskande rubriker i gammelmedia. Vad som blir kartlagt och diskuterat och vad som inte blir det.

   

  kommentera