Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, juli 07, 2009

    Intressant om nedladdning och fildelning

    Svenska Dagbladet rapporterar om en färsk undersökning från Som-institutet – på vars webbplats man ännu inte tycks kunna hitta den – som visar att nästan varannan svensk uppger att han eller hon inte har laddat ner från internet under det senaste året.

    I studien har man även kikat på sambandet mellan människors partisympatier och i vilken utsträckning de ägnar sig åt fildelning. Detta har blivit fokus i SvD-artikeln.

    63 procent av dem som sympatiserar med centerpartiet uppger att de inte laddar ned från nätet. Störst andel nedladdare har enligt Som-rapporten miljöpartiet, där endast 43 procent av dess sympatisörer väljer att inte ladda ned. Efter centerpartiet är det kristdemokraterna som har högst andel sympatisörer, 54 procent, som väljer att inte ladda ned musik, film eller böcker från internet. Därefter följer socialdemokraterna, vänsterpartiet och moderaterna med 48 procent.

    Personligen tycker jag att det finns mer anmärkningsvärda saker än detta som Som-institutets studie verkar visa. Exempelvis uppger nästan varannan svensk mellan 15 och 85 år att de inte laddar ner material från internet. Det betyder då rimligen att drygt varannan svensk i samma ålderskategori gör det.

    Dessutom konstateras att de personer som i högre utsträckning laddar ner tv-program, film och musik, oftare går ut på krogen, på rock- eller popkonserter, idrottar, spelar dator- och tv-spel, använder internet (well, duh), hyr film och går på bio.

    Anmärkningsvärt nog har man i studien inte gjort någon skillnad på illegal fildelning och laglig nedladdning.

    Det är också rätt anmärkningsvärt att, vilket framgår av SvD-artikeln, Som-institutet verkar ha släppt studien till tidningen samtidigt som rapportförfattaren själv är på utlandssemester och inte kan eller vill kommentera. PR-strategi, någon?

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Intressant om nedladdning och fildelning"

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 juli, 2009 16:27) : 

    "PR-strategi, någon?"
    Det är väl skönt att det finns folk som skiter i de nyliberala mumbo-jumbo-strategierna och sticker på semester så fort de släppt deras rapport.
    Dom som är intresserade förväntas antagligen vara både normalbegåvade och läskunniga varför de bör kunna ta till sig innehållet i rapporten utan att författaren eller någon mumbo-jumbo-pr-konsult sitter och håller dom i handen.
    De som jobbar på Som Institutet är statsanställda och inga telefonförsäljare
    Lars J

     

    Blogger Tomas Agdalen skrev... (07 juli, 2009 17:07) : 

    Ålderskategorin 15-85 år är knepig. Det kan vara så att 100 procent av de mellan 15-20 år laddar upp eller ner medan antalet är försumbart mellan, låt oss säga, 35-85 år. Om så skulle vara fallet, vilket inte är osannolikt, blir det till att dra andra slutsatser än att varannan svensk håller på och nätar sig. Jag skulle vilja se detta mer nedbrutet.

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 juli, 2009 17:29) : 

    Procentuell andel av de olika partiernas sympatisörer som väljer att inte ladda ned enligt undersökningen: C - 63 procent , KD – 54, S – 48, V – 48, M – 48, FP – 47, MP - 43

    En av de slutsatser man drar ifrån undersökningsresultatet är att
    ””Rapporten visar skillnader i nedladdning beroende på vilken partipreferens man har. Efter Centerpartiet är det Kristdemokraterna som har högst andel sympatisörer, 54 procent, som väljer att inte ladda ned musik, film eller böcker på internet.””

    Den slutsatsen är antagligen felaktig. Skillnaderna i nedladdning kanske inte beror på partipreferenser som man påstår utan det är mer troligt att skillnaderna beror på de tillfrågades ålder. Centerpartiet och KD har ju väldigt många gamla väljare i sina led. Detsamma gäller ju S och M vilket kan vara förklaringen till att dessa 4 partiers sympatisörer laddar ned mindre än Miljöpartisterna. Jämför du enbart Miljöpartister med Sossar och Moderater i samma ålder så laddar säkert sossar och moderater ned lika mycket.

    Lars J

     

    Anonymous m skrev... (07 juli, 2009 17:57) : 

    Tomas är inne på rätt spår: det är åldersskillnaderna som är intressanta, inte partisympatierna. korkade slutsatser av SvD.

    Att mp, v och m har ungefär samma andel nedladdare tyder helt enkelt på att de har ungefär samma andel unga väljare.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (07 juli, 2009 18:07) : 

    Lars, det är knappast mumbo-jumbo att invänta till en lämplig tid att presentera ett forskningsresultat. Och en sådan lämplig tid är exempelvis när forskaren i fråga finns på plats och kan besvara frågor. Det är inte så mycket pr som grundläggande service. Och uppenbarligen, som både du och "m" (som gärna får presentera sig ordentligt om han eller hon vill kommentera här), påpekat så förefaller ju åtminstone SvD:s skribent misstolkat ett och annat i rapporten. Det tycks alltså inte räcka med att vara normalbegåvad och läskunnig för att förstå vad den egentligen säger. I synnerhet inte när Som-institutet inte verkar ha lagt ut rapporten på webben.

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 juli, 2009 20:08) : 

    Jonas!
    ”” Och uppenbarligen, som både du och "m" (som gärna får presentera sig ordentligt om han eller hon vill kommentera här), påpekat så förefaller ju åtminstone SvD:s skribent misstolkat ett och annat i rapporten.””

    Det kan vara så. Men det kan också förhålla sig på så vis att den eller de som gjort rapporten inte tolkat sina egna mätresultat på ett riktigt sätt. Det är inte ovanligt.
    Man kanske ser samband som inte finns sk nonsenssamband. Tex om det blir en kall vinter i Arvidsjaur och bilförsäljningen i USA ökar nästa år har då bilförsäljningen i USA ökat pga av en kall vinter i Arvidsjaur. Antagligen inte.
    Men tidigare så kunde man se att det fanns ett samband mellan ökningen av BNP i USA år 1 och bilförsäljningen år 2. Tex, ökade bruttonationalprodukten mycket under år 1965 så blev 1966 ett bra år för bilhandlarna i USA. Det sambandet var verkligt, ivart fall fram till första oljekrisen. Det gjorde att bilfabrikanterna fram till 1973/74 kunde förutse hur mycket bilar dom skulle tillverka för man hade ett fungerande verktyg för att förutse storleken på nästa års nybilsförsäljning. Förändring av BNP var en sk ledande indikator för hur nybilsförsäljningen skulle komma att utvecklas.
    Statistik handlar mycket om det, att finna samband och ledande indikatorer. Men det är en svår vetenskap för om du påstår att utveckling av nybilsförsäljningen beror på utvecklingen av bruttonationalprodukten eller att benägenheten att ladda ned beror på partipreferenser så måste du eliminera andra förklaringsmodeller som vad gäller nedladdning kan vara ålder men även klasstillhörighet (samhällsklasser där färre är uppkopplade laddar antagligen ned mindre).
    Exakt vad som står i själva rapporten vet vi inte eftersom den ännu inte publicerats

    Men det avgörande meningen i artikeln i SVD är den mening som lyder:

    ””Rapporten visar skillnader i nedladdning beroende på vilken partipreferens man har.””

    Första frågan är givetvis är det rapportens eller journalistens slutsats.
    Meningen är lite bedräglig för man tolkar den som att skillnader i nedladdning beror på vilka partipreferenser som man har.
    Men gör dom det? Jag har lyft fram ålder som en tänkbar förklaring till skillnader i nedladdning men även klasstillhörighet torde spela in.

    ””Lars, det är knappast mumbo-jumbo att invänta till en lämplig tid att presentera ett forskningsresultat””
    Det kanske är riktigt men man tröttnar på att allt ska vara så tillrättalagt och på alla mumbo jumbo konsulter.

    När Franrike kapitulerade så skulle Churchill tala i underhuset. Men det tal han skulle hålla hade blivit inaktuellt pga krigsutvecklingen. Då tog han några drinkar, satte sig ned och snabbskrev ett nytt tal mer eller mindre rakt av. Talet har gått till historien som ”We shall fight on the beaches” talet och det blev ett av dom nästa tal som någon hållit någonsin trots att inga PR-konsulter var inblandade eller kanske just tack vare detta.

    Lars J

     

    Anonymous Peter L skrev... (07 juli, 2009 20:24) : 

    Jag tror att lagstiftarna måste följa den upptrampade stigen och justera IPRED-lagen annars blir det en lag som en stor del av nästa generation vuxna kommer strunta i.

     

    kommentera