Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, september 07, 2009

    S, förnyelsedebatten och förtroendet

    [UPPDATERAD] I dag presenterar Dagens Nyheter en undersökning från Synovate som sägs visa att om det vore val till kommunfullmäktige i Stockholm nu skulle de borgerliga partierna få 56,9 procent av rösterna, medan socialdemokraterna tappar kraftigt - 8,8 procentenheter från den senaste mätningen för ett år sedan - till 21,6 procent.

    Samtidigt verkar s-gruppledare Carin Jämtin vara det borgarråd som är populärast bland väljarna, även om populariteten dalat något. För ett år sedan sade 39 procent av stockholmarna att de hade mycket stort eller stort förtroende för henne. Nu är siffran 30 procent.

    Detta ska ses i förhållande till den väljarbarometer från Demoskop enligt vilken socialdemokraterna ökar starkt till 36,6 procent, medan s-väljarna ändå tycks hellre vilja se någon annan än Mona Sahlin som statsminister om s vinner valet nästa år. Både Margot Wallström och Thomas Bodström uppges vara mer populära statsministerkandidater.

    En Sifoundersökning nyligen visade även att sex av tio svenskar, 60 procent, känner störst förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminister. Endast en tredjedel så många, 20 procent, känner störst förtroende för Mona Sahlin, medan 19 procent är tveksamma eller inte vet.

    Och enligt Skop är det fortfarande fler - 36 procent - som tror att en s-regering skulle vara sämre än en borgerlig, än tvärtom. Bara 30 procent tror att en s-regering skulle vara bättre.

    Om detta stämmer finns det flera tänkbara förklaringar. En är att i hela landet så är missnöjet med den styrande alliansregeringen större än den egentliga entusiasmen för en s/v/mp-regering och att Sahlin fortfarande ses som kontroversiell i mångas ögon - även bland s-väljare. Reinfeldt och de borgerliga har också fördelen av att de facto vara de som nu styr landet. En sittande statsminister som inte ens suttit en hel mandatperiod ställs alltså i förtroendemätningarna mot en potentiell kandidat som ännu inte fått chansen att regera.

    DN:s Henrik Brors pekar på att socialdemokraterna i Stockholm är ett 20-procentsparti, ett parti bland många andra. Det är Jämtin och Stockholmssossarna som initierat en debatt om vinstbegränsning för bland annat friskoleföretag, något som varken förefaller ha mobiliserat de lokala väljarna eller resulterat i välsignelser från partiledningen. Och som Brors skriver är det lättrörliga Stockholmsväljare som avgjort flera av de senaste valen. I det senaste valet gick tiotusentals röster direkt från s till m och åstadkom maktskiftet. Den nya DN/Synovate-mätningen visar att s sedan valet tappat ytterligare väljare till m.

    När Robert Noord för ett tag sedan kommenterade de positiva opinionssiffrorna för s i Demoskop gjorde han nedanstående konstaterande som känns relevant att påminna om nu:

    Den senaste tiden har förnyelsen av Socialdemokraterna diskuterats i både media och bland bloggare. Detta visar att det finns en idédebatt inom Socialdemokraterna, något som väljarna uppskattar. De vill se ett levande parti som har förmågan och viljan att förändra sig i takt med tiden. Förnyelsen måste helt enkelt fortsätta.


    * * *

    PS: På samma tema; läs gärna vad Magnus Hedberg skriver i AiP.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "S, förnyelsedebatten och förtroendet"

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 september, 2009 09:45) : 

    En fråga som engagerar många i länet är ju förbifart Stockholm. På min arbetsplats tycker alla att förbifarten ska byggas. Socialdemokratiska kommunpolitiker i länet har uttalat sig för en förbifarten men partiledaren verkar ducka vi kunde inte läsa något om förbifart Stockholm i gårdagens debattartikel i DN av Sahlin, Ohly och språkrören.
    http://www.dn.se/opinion/debatt/sa-ska-vi-gora-sverige-till-ett-battre-land-att-leva-i-1.946397

    Däremot innehöll artikeln en massa annat snömos som tex ”Nu går vi vidare med en gemensam politik för ett modernare Sverige”.
    Alla vet ju att de tre Rödgröna idagsläget inte har någon gemensam politik att gå vidare med.
    Men om förbifarten så teg man. Förbifart Stockholm är ju en aktuell fråga just nu så det hade ju varit en god idé att ta upp den när man ändå går ut i Dagens Nyheter.
    Är Socialdemokraterna för eller emot förbifart Stockholm?
    I EU valet så var Socialdemokraterna tredje partiet i Stockholms stad efter M, Fp och Mp.
    Om man tänker ändra på det så måste man ha klara och distinkta svar på denna och andra frågor som berör Stockholm. Det håller inte att som Sahlin gör att gömma sig i dimmorna bara för att hon är rädd för att reta upp Vänsterpartisterna och Vänsterpartisternas fan club inom S.

    Lars J

     

    Blogger Nima D-T skrev... (07 september, 2009 14:01) : 

    Hur många Tensta-bor ringde man upp under undersökningen? Skärholms-bor, Farsta-bor?

    Samtidigt så måste man fråga sig hur många "vanliga, dödliga väljare" som egentligen har nåtts av vår interndebatt. Under gårdagens arrangemang i Kungsan, så fanns ju bra redan organiserade människor där. Hur många röster vann vi på det där jippot egentligen? Eller rättare sagt, rörde det sig ens om utåtriktad aktivitet?

    Min poäng är att det är dags att börja hålla torgmöten, dörrknackningar, "ställ-politiker-mot-väggen"-träffar, ABF-seminarier om aktuella samhällsfrågor och liknande. Ordentliga utåtriktade aktiviteter, agitation. Bloggosfären, Almedalsveckab, partiordförandens sommartal - alla dessa är exempel på interna aktiviteter, på sin höjd filtrerade genom det borgerliga mediabruset ut till allmänheten. Eller har jag fel?

     

    Anonymous Johan P skrev... (07 september, 2009 14:01) : 

    Varför har partiet accepterat Sahlin om hon har så lågt förtroende?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (07 september, 2009 17:00) : 

    Lars, det stämmer knappast att s, v och helt skulle sakna någon gemensam politik. Det finns flera områden de redan lagt fram gemensamma förslag kring. Däremot finns det förstås fortfarande mycket olöst, och frågan om förbifart Stockholm är ett sådant exempel. Min gissning är att man inte kommer att enas om en gemensam linje på den punkten utan avvakta vilka mandat valresultatet ger - och därefter förhandla fram en hållning.

    Nima, jag har ingen aning om hur urvalet i undersökningen gjordes - men gissningsvis har man försökt få representativa svar från olika geografiska områden, åldersgrupper etc.

    Och självklart är det väl så att de allra flesta väljare har mycket liten koll den politiska debatten; det förändras först betydligt närmare valet.

    Däremot betraktar jag definitivt inte bloggdebatter, aktiviteter under Almedalsveckan, sommartal etc som interna. De når ju, precis som du skriver, ofta ut bredare genom traditionella mediers rapportering - och för de intresserade så finns det goda möjligheter att se och läsa källmaterial i efterhand. Inget av detta står dock självklart inte i motsats till sådant politiskt agitationsarbete som du betecknar som utåtriktat.

    Johan, det är skillnad på det socialdemokratiska partiets medlemmar - som via sina valda ombud på kongressen väljer ordförande, och de som i opinionsundersökningar uppger sig rösta på socialdemokraterna. Den senare gruppen är betydligt större än den förra, och det är gissningsvis i den senare det låga förtroendet framförallt finns.

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 september, 2009 18:18) : 

    Jonas
    "Min gissning är att man inte kommer att enas om en gemensam linje på den punkten utan avvakta vilka mandat valresultatet ger - och därefter förhandla fram en hållning."

    Förhandla fram en hållning?
    Så kan man göra i försvarsfrågan där nån kan tycka att försvaret ska ha 40 miljarder och någon annan att dom ska ha 30 och sedan förhandlar man sig fram till att försvaret får 35.
    Men förbifart Stockholm är en strömbrytarfråga det vill säga det är på eller av. Antigen bygger vi förbifart Stockholm eller så gör vi det inte.
    Om man låter frågan ligga öppen när det är dags för val så finns det en betydande risk att man tappar ännu fler väljare i Stockholm eftersom det är ett upplägg som ingen kommer att vara nöjd med.
    Väljare kan då komma att förloras till såväl Mp som de borgerliga eftersom dessa, till skillnad mot S-ledningen, åtminstone klarar av att ha en åsikt.
    För om man inte klarar av att leverera en ståndpunkt i en fråga som handlar om en två mil lång väg ska byggas eller ej så är det ju ingen idé att man ens försöker närma sig tex energifrågan eller någon av de mer komplicerade frågorna.
    Alliansen har varit duktiga på att föra fram frågorna i medierna först efter det att dom själva enats.
    Kanske beroende på att tidningarna i huvusak är borgerliga men ändå. Socialdemokraterna tvingas då alldeles för ofta att hänvisa till "arbetsgrupper" och "rådslag" och har alltför sällan någon egen ståndpunkt färdig.
    Ändå sedan oktober 2008 då Sahlin inte fick igenom tvåpartisamarbetet med Mp som hon ville ha (och som jag tror hade varit bättre än det vi ser nu) så har det varit än hit och än dit under ett alltmer vacklande ledarskap.

    Lars J

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 september, 2009 18:34) : 

    Jonas
    "och det är gissningsvis i den senare det låga förtroendet framförallt finns."

    Men när partiet inte längre har 1.000.000 medlemmar utan bara ca 100.000 medlemmar varav huvuddelen antagligen är över 65 år så blir ju den grupp som röstar på S men som ej är medlemmar betydligt viktigare.
    S måste hitta en ledare som dessa människor har fötroende för. Dom jag känner som är medlemmar röstar på S oavsett vad ledaren heter men det gör inte dom andra.

    Lars J

     

    Anonymous Roger Mehr skrev... (07 september, 2009 18:54) : 

    Det är ju en jäkla tur att detta bara gäller Stockholm! I övriga landet har (S) ökat med över 3% och drar nu ifrån Alliansen.

    Men det tycker väl du är dåliga nyheter, Jonas? Jag tycker som Jämtin mfl. sossar som anser att vinstdrivnade riskkapitalister vare sig hör hemma inom skolan eller vården.

    Och det är väl ingen överaksning ,med din bakgrund, att du anser motsatsen, Jonas?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (07 september, 2009 20:05) : 

    Lars, jag menade förstås en gemensam hållning. Redan nu står det väl klart att s vill ha Förbifart Stockholm medan mp är emot.

    Och jo, naturligtvis måste ett parti ta hänsyn till även vad dess nuvarande och potentiella väljare tycker. Men partiledarfrågan kan rimligen bara medlemmarna besluta om.

    Roger, du förefaller läsa mina blogginlägg väldigt selektivt. Jag rekommenderar t ex detta för min syn på vilket styre jag förespråkar.

     

    Anonymous Spiff skrev... (07 september, 2009 20:30) : 

    Hans Dahlgren har sammanfattat rätt bra på Newsmill idag...

    http://newsmill.se/artikel/2009/09/07/darfor-fungerar-inte-s-i-stockholm

    "Varför går det så dåligt för Socialdemokraterna i Stockholm nu senast i DN med runt 20 procents väljarstöd? Andra publika undersökning visar tydligt att potentialen finns. En bit över 40 procent kan tänka sig rösta på Socialdemokraterna i Stockholm med rätt inriktning på politiken förstås.

    Socialdemokraterna i Stockholm har misslyckats med att lyssna in vad väljarna vill. Dagens ledning har istället valt att ta ett maktpolitiskt fokus i debatten som endast berör de aktiva i Stockholms arbetarkommun . Bara namnet arbetarkommun tappar förmodligen potentiella väljare. Partiet i Stockholm behöver öppnas upp och på ett bättre sätt avspegla den verklighet som väljarna känner .

    En Socialdemokrati som ser verkligheten som den är förhåller sig annorlunda till politikens inriktning . När jag själv lyssnar av den interna debatten inom Socialdemokratin i Stockholm och den externa debatten i ett antal sakfrågor så tycker jag mig märka jag klara skillnader i fokus. Den interna debatten avspeglar inte den samhällsdebatt som finns på ett antal viktiga politikområden om man som parti vill möta väljare med framgång 2010."

    Och sedan fortsätter han att gå igenom område efter område där er bakåtsträvande vänsterpolitik inte är kompatibel med vår samtid...

    Det vore fantastiskt bra både för Sverige och socialdemokratin om ni gjorde rent hus istället, gjorde en ordentlig analys och omstart istället för att samarbeta med kommunisterna.
    Det luktar bara desperation...

     

    Anonymous Klara Olsson skrev... (08 september, 2009 00:36) : 

    Jonas, du skrev som svar på en kommentar >Och självklart är det väl så att de allra flesta väljare har mycket liten koll på den politiska debatten; det förändras först betydligt närmare valet<
    Så sant.

    Vi har kommit en bra bit på väg med förnyelsearbetet men Rom byggdes inte på en dag.
    Har inte vår närvaro i media ökat? Sossebloggeriet har ivarje fall utvecklats under året och på nätet förs mycken diskussion liksom vid mängder av olika sammankomster och i studiecirklar.

    Mona Sahlin är en erfaren och kunnig politiker men trots denna erfarenhet och kunskap är hon ännu inte en MEDIAMODERN statsministerkandidat i mina ögon. Det är ju i media valrörelsen utkämpas. Vinner vi inte i media kan vi nog inte vinna valet. Gammelmedia är till 99% borgerligt ägda men gammelmedia är ändå tillgängliga för debattartiklar och insändare. SVT har visserligen fått en borgerlig framtoning men den tid vi tilldelas där hoppas jag kommer att användas maximalt.
    Vad tänker du?

     

    Blogger Anders Nilsson skrev... (09 september, 2009 21:32) : 

    Jonas, Carin Jämtins fall är ju nästan lika stort som partiets! En fjärdel av stödet har hon tappat, Det är snarare stördykt än "dalat något" och beskriver det riktigt allvarliga i partiets nedgång. Avsaknaden av en politik som pekar ut en framtidsvision och politiker som klarar att spränga principfållan är ju förödande.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (10 september, 2009 06:26) : 

    "Spiff", vänligen presentera dig ordentligt om du vill kommentera här.

    Klara, den mediala arenan är som jag ser det en av flera viktiga områden där valet kan avgöras - men inte den enda. Däremot är det en väldigt arena eftersom många endast kommer i kontakt med politiken den vägen, och därför bildar sin uppfattning på en lite bristfällig grund. Men jo, självklart bör s satsa ordentligt på att få ett bra genomslag i medierna. Och det tycker jag nog ändå att man lyckas med ganska bra.

    Anders, jag tror egentligen inte de personliga popularitetssiffrorna för Stockholmspolitiker är så väsentliga. De låga nivåerna återspeglar nog snarare det faktum att stadens kommunpolitiker är okända för väljarna. Däremot är opinionssiffrorna definitivt oroande och borde mana de styrande i Stockholms AK och s-gruppen i stadshuset till ordentlig eftertanke.

     

    Blogger Anders Nilsson skrev... (10 september, 2009 18:56) : 

    Om CJ backar från 39% till 30% så tror jag inte att det beror på att hon har blivit mindre känd utan snarare tvärtom. :)

    Vagt skrivna artiklar i DN som öppnar för övertolkning av människor på bägge ytterflankerna som vill använda henne för sin egna syften, tror jag påverkar mera i opinionssiffrorna.

     

    kommentera