Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    lördag, september 26, 2009

    Valvindarna vänder

    När opinionssiffrorna var som starkast för socialdemokraterna under Göran Perssons ledning och hans egen popularitet stod på topp så skämtade jag med folk på det socialdemokratiska partihögkvarteret om att det borde vara väldigt enkelt att utforma budskap och valaffischer inför valet 2006. En stor bild på Persson, s-rosen nere i ena hörnet och texten ”Vi har en statsminister”.

    Som bekant kom vindarna att vända, såväl för socialdemokratin som för Göran Persson. Och sett i backspegeln så hade knappast mitt skämtsamma förslag blivit någon större succé i valrörelsen.

    Ändå känns det relevant att nu, med ett knappt år kvar till valet 2010, påminna om detta. Förtroende, popularitet och opinionsmässigt stöd är flyktig materia som kan skifta form av riktning oerhört snabbt.

    I dag presenterar Dagens Nyheter en ny mätning från Synovate som förefaller visa att väljarnas förtroende för Fredrik Reinfeldt har ökat kraftigt i samtliga ”grenar”; att företräda Sverige utomlands, leda regeringens arbete, skapa en majoritet för sin politik i riksdagen, ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige, leda Sverige i händelse av en allvarlig kris, samt företräda Sverige i Europa.

    De två sista frågorna är nya och har inte ställts i motsvarande undersökningar tidigare, men även här har Reinfeldt ett kraftigt övertag jämfört med Mona Sahlin. Det är egentligen bara i fråga om vem av dem som anses ha störst förmåga att ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige som det är någorlunda jämt; 38 procent svarar Sahlin och 45 procent Reinfeldt.

    I en tidigare mätning som gjordes för ett år sedan var det betydligt jämnare mellan de två politiska huvudmotståndarna. Sahlin vann då den nyss nämnda grenen samt ansågs ha bättre förutsättningar att skapa en majoritet för sin politik i riksdagen. Men nu ser alltså resultaten annorlunda ut. Och det trots att de flesta opinionsundersökningar, om än mycket jämna, visar på ett rödgrönt övertag när frågan gäller vilket parti man tänker rösta på.

    DN:s ledarskribent Hanne Kjöller tycker att detta är förvånande. Hon undrar om väljarna ”tycker det är viktigare att kunna ingjuta hopp än att faktiskt regera landet”. Själv tror jag att det handlar om att Fredrik Reinfeldt, till skillnad från Mona Sahlin, faktiskt har visat att han kan regera landet. Sahlin har aldrig fått chansen. Som bekant tog hon över partiledarskapet först efter att Göran Persson förlorat valet 2006.

    Sedan kan, och bör, man ha massor av synpunkter på hur Reinfeldt och alliansen regerat landet. Och dessa synpunkter återspeglas sannolikt i opinionssiffrorna.

    Men oaktat denna förklaring är det ett reellt problem att förtroendet för Mona Sahlin är så lågt. Som Synovates Nicklas Källebring säger till DN så är det nu viktigt hur väljarna ser på Reinfeldts och Sahlins vision om framtiden. Hon kan inte vinna valet på omvittnad regeringsduglighet. Därför måste det till en trovärdig vision som ingjuter hopp och tillförsikt.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Valvindarna vänder"

     

    Blogger Anders Nilsson skrev... (26 september, 2009 22:48) : 

    Därom äro meningarna delade i vårt parti men ett är säkert, jag delar dina helt och fullt. Skippa siffergymnsstiken och få kongressen att formulera ett program för Hopp, förändring och förväntan.

     

    Anonymous Anonym skrev... (27 september, 2009 12:41) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (27 september, 2009 12:45) : 

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

     

    Anonymous Anonym skrev... (27 september, 2009 16:52) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Micke skrev... (27 september, 2009 19:02) : 

    Detta är ett allvarligt problem för (s). Normalt har det sedan 1945 varit tvärtom: Att (s) haft en fördel av att regera. Tyvärr saknar man just nu även personer i ledningen med stort förtroende hos folket. Margot Wallström och Tomas Bodström är väl undantagen om de får eller vill ta chansen.
    När man varit i oppostion tidigare har man åtmisntone haft en partiledare med erfarenhet av att vara statsminister. Nu har man inte det och det är en ny erfarenhet för (s).

     

    Anonymous lasse skrev... (28 september, 2009 04:22) : 

    I en tidigare mätning som gjordes för ett år sedan var det betydligt jämnare mellan de två politiska huvudmotståndarna. Sahlin vann då den nyss nämnda grenen samt ansågs ha bättre förutsättningar att skapa en majoritet för sin politik i riksdagen. Men nu ser alltså resultaten annorlunda ut.


    Sen dess har den ekonomiska krisen slagit till ordentligt och den rödgröna valalliansen har formerat sig. Även om det är jämnt mellan blocken borde det väl bekymra S att man står kvar på ungefär samma opinionssiffror eller lägre än i det historiska förlustvalet 2006 när man gjorde sitt sämsta val sen början av 1900-talet.

    BNP faller med rekordsiffror som får de tre åren i början av 90-talet att se modesta ut, arbetslösheten är på väg brant uppåt, i detta läge S står på urusla opinionssiffror och partiledaren har urusla förtroende siffror i olika undersökningar. Man borde vara mycket bekymrad.

    Krisen är inte över och ekonomin kommer att bli det som bekymrar väljarna. Om där är någon inom de rödgröna skall stå för det ekonomiiska förtroendet så är det S, Mp och V är inte mogna det.

    Vi kunde se i förra valet hur Alliansen med hjälp av borgerlig media kunde se till att valrörelsen dominerades av utanförskapet och egenpåhittade arbetslöshetssiffror trots att det var högkonjunktur. Enligt en undersökning: Sex av tio nyhetsrapporter beskrev sysselsättningen och ekonomin i negativa termer, trots den rådande högkonjunkturen.

    Ekonomin kommer att vara viktig för folk och borgerligt dominerande media kan slå blå dunster i ögonen på folk att Borg och Reinfeldt klara krisen med bravur trots vi faller mer än OECD/EU snittet, så har det låtit hittills och än värre kommer det att bli nästa år.

     

    Anonymous Simon F. skrev... (29 september, 2009 13:20) : 

    Ett tips till alla socialdemokrater. Läs arbetarrörelsens efterkrigsprogram från 1944! Det var radikalt, framåtsyftande och fullt av självförtroende. Även om mycket är väldigt, väldigt annorlunda 65 år senare så är vissa saker lika. Ett helt nytt, men lika radikalt, program för idag är vad vi behöver.

    1944 fick socialdemokraterna 46,55 % av rösterna och kommunisterna, som också stod bakom efterkrigsprogrammet, 10,32 %.

     

    kommentera