Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, juli 11, 2005

  Frihet är det bästa ting…

  Som jag skrivit tidigare så riskerar det senaste numret av SSU:s debattidskrift Tvärdrag att också bli det sista, åtminstone i pappersform. Om så blir fallet så går tidningen i graven med flaggan i topp; det här numret var ett av de allra bästa jag läst.

  Ett huvudtema i tidningen (som tidigare bland annat Anders Ehmark uppmärksammat) är begreppet frihet. I öppningsartikeln skriver Jesper Bengtsson, ledarskribent på Aftonbladet, bland annat om Ingvar Carlssons uppmärksammade tal inför Göteborgs arbetarekommun 1983 där han drog upp riktlinjerna för det Björn Elmbrant kallat ”ett försök till kulturrevolution”. Carlsson polemiserade mot högerns ensidiga bild av frihet som en frihet från statlig inblandning. I många fall, menade Carlsson, kan friheten tvärtom öka om det gemensamma griper in för att stödja individerna. Och i själva verket var arbetarrörelsen från början just ett befrielseprojekt; ett sätt för arbetarklassen att sluta sig samman för att genom kollektivet öka sin individuella makt.

  Men Ingvar Carlsson kritiserade samtidigt det socialdemokratiska välfärdsbygget, och sa att det blivit för mycket centralism, förbudsiver och byråkrati. Och tyvärr ser väl dagens Sverige i det avseendet inte mycket annorlunda ut än det gjorde 1983. I stället har de socialdemokratiska regeringarna sedan valsegern 1994 fokuserat på de i och för sig nog så viktiga saneringarna av statsfinanserna och att hålla utgiftstaken.

  När Fredrik Reinfeldt vinner stöd när han kallar moderaterna för "det nya arbetarpartiet" och Maud Olofsson i sitt Almedalstal klär sin dröm om Sverige i ord som påminner starkt om Per Albin Hanssons beskrivning av den socialdemokratiska folkhemstanken, då finns det nog all anledning för dagens socialdemokrati att gripa tillbaks initiativet. Inte minst om frihetsbegreppet.


  Kommentarer om "Frihet är det bästa ting…"

   

  Blogger Unknown skrev... (11 juli, 2005 14:23) : 

  Jonas,

  Utmaerkt att denna debatt kommer upp till ytan igen. Laeste Ehnmarks artikel och finner det synnerligen spaennande att tankar kring federalism ocksaa diskuteras inom de socialdemokratiska kretsarna.

  Naer Sveriges regeringsform nu aer paa tapeten i utredningsvaesendet aer det hoeg tid att dessa fraagor tas paa allvar i ett djupare perspektiv och att vi foersoeker knyta samman de borgerliga och socialistiska debatterna.

  En intressant aspekt paa frihets- och federalismdebatten aer den avgrundsstora skillnaden mellan regeringarna Persson och Carlsson: Carlsson var med och infoerde regionalt sjaelvstyre i Vaestra Goetaland och Skaane. Goeran Persson foersoeker avskaffa det. Men har hittills tack och lov misslyckats.

  Centerroerelsens idétidskrift Raadslag behandlar regionaliseringen i sitt senaste nummer. Min artikel "7-punktsprogram foer federalisering av Sverige" kan laesas haer:

  www.annors.com/blog

  Delar av debatten sammanfattas haer:

  www.chf.centerpartiet.se

   

  Frihet är det bästa ting…'">kommentera