Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, oktober 25, 2005

  Centertidningar, nu med liberal ägare

  [UPPDATERAD] Flera tidningar har redan rapporterat att det blev det liberala ägarkonsortiet bestående av Göteborgs- Postens moderbolag Tidnings AB Stampen, Nya Lidköpings Tidningen, VLT och Mittmedia som köper Centertidningar AB. Det beslöt centerpartiets styrelse i går. Nu på morgonen informeras medarbetarna på de tidningar som ingår i tidningskoncernen. Inom delar av centerrörelsen och på flera av tidningarna har det funnits ett starkt motstånd mot att sälja koncernen (läs till exempel partiets tidigare informationschefer Kjell Anderssons och Anders Ljunggrens debattartikel i SvD i går), och då i synnerhet till ett konsortium som redan har en dominerande ställning i Västsverige. Det var tidigare ett krav från centerpartiet att koncernen inte fick styckas upp av dess nya ägare, samt att ledarsidorna skulle fortsätta ha en centerpartistisk profil. Hur det nu blir med den saken är ännu oklart, liksom framtiden för de tryckerier och andra sorters mediebolag som i dag ingår i Centerpress AB. Enligt Dagens Media får centerpartiet fortsatt inflytande i tidningarna genom att partiet får utse de politiska redaktörerna och ledaridorna ska enligt uppgift inte påverkas av ägarförändringarna. Klart är i vilket fall som helst att med affären klipps ett av de sista starka banden till den en gång så starka partipressen, och liberala krafter stärker sin ställning på den svenska tidningsmarknaden.

  Jag ser nu att det faktum att det ökade liberala tidningsägandet inte verkar vara ett bekymmer för centerpartiet. I ett pressmeddelande som bland andra Resumé citerar säger partiordförande Maud Olofsson:
  "- Genom försäljningen får vi resurser att vidareutveckla Centerpartiets opinionsbildning och utveckla en modern folkrörelse, samtidigt som vi garanteras en kontinuitet när det gäller tidningarnas ledarsidor. Detta stärker oss alla
  i den liberala familjen."