Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, oktober 14, 2005

  Lobbying på s-kongressen

  I Resumé kunde man i veckan läsa (ej på nätet) att pr-byråer kommer att kunna gräva guld på den socialdemokratiska partikongressen i Malmö. Detta då pr-fimor tar rikligt betalt från sina kunder för att kartlägga och bearbeta kongressombud att driva frågor i enlighet med uppdragsgivarnas önskemål. Det kan, enligt Resumé, handla om att "se till att ledamöterna (sic!) anammar ett ett visst språkbruk, att man synliggör missförhållanden eller att påverka motionsfloran".

  Ett annat, fullt legitimt och av det socialdemokratiska partiet sanktionerat, sätt att uppmärksamma sina frågor under partikongressen är att betala för att få med information i den så kallade kongressväska som ska delas ut till samtliga 350 kongressombud. Om detta rapporterar Aftonbladet i dag. Det talas om en "Attack mot s" och att socialdemokraterna "tystar flera företag och organisationer". Vad det handlar om är att partiet tackat nej till en del som velat få ut sitt budskap genom just kongressväskan.

  Enligt Aftonbladet rör det sig om Sveriges privattandläkarförening som velat få med ett brev där det bland annat argumenteras emot ytterligare tandvårdssubventioner för 20-30-åringar samt att tandvården ska inordnas i sjukvårdens högkostnadsskydd. Att socialdemokraterna inte vill låta privattandläkarföreningen ge kongressombuden sina invändningar emot detta är ju inte så konstigt eftersom, vilket en annonym källa säger i Aftonbladet, det är budskap "som direkt var emot partiets egna värderingar".


  Kommentarer om "Lobbying på s-kongressen"

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 oktober, 2005 16:02) : 

  Ska inte frågan om tandvårdssubventioner tas upp som fråga på kongressen? Ska det inte diskuteras om och hut man ska ge subvensioner?

  Om svaret på frågorna ovan är JA, hur kan det då vara "emot partiets värderingar"? Är det inte så att värderingarna är fasta med åsikterna/sakfrågorna är uppe för debatt och att tandvårdssubventioner är en tydlig sakfråga som man måsta få debatera?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 oktober, 2005 16:18) : 

  Jo, frågan lär garanterat tas upp på kongressen. Men om man har lite koll på stämningsläget i den här frågan så är det ytterligt osannolikt att beslutet blir något annat än negativt - ur privattandläkarföreningens synpunkt. Och det kan man naturligtvis ha massor av synpunkter på. Min poäng var snarare att det naturligtvis inte är någon rättighet för företag och organisationer att opinionsbilda via kongressmaterialet. Det är självfallet upp till det socialdemokratiska partiet att avgöra vad man vill distribuera till kongressombuden. Ändå skriver Aftonbladet att socialdemokraterna "tystar flera företag och organisationer", vilket är nonsens.

   

  Lobbying på s-kongressen'">kommentera