Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, januari 09, 2006

  Vit städning ger rent samvete

  [UPPDATERAD] Svenska Dagbladet konstaterar att efterfrågan på vit städhjälp, och andra hushållsnära tjänster, ökar. Att det oftast är barnfamiljer i villa och radhus där båda föräldrarna arbetar som köper hjälp, tyder på att det är dessa grupper som har störst behov av avlastning för att hinna med både arbete, familj och fritid. Det tyder dessutom på att det ska till rätt höga inkomster för att få råd att köpa den här typen av tjänster. Samtidigt hänvisas i SvD-artikeln till en Temoundersökning som Nordea låtit utföra (och som jag tidigare bloggat om) som visar att av de 160 000 svenska hushåll som i dag köper hjälp med städning, barnpassning och trädgårdsskötsel betalar fler än hälften svart för detta.

  Mot den bild som målas upp i SvD talar en ny mätning från GP/Sifo (via Yastory) enligt vilken nästan fyra av tio är villiga att betala svart arbetskraft. Varannan man mellan 30 och 49 år kan enligt undersökningen både tänka sig att jobba svart och att köpa svarta tjänster. Anmärkningsvärt är att vänsterpartiet har störst andel anhängare som kan tänka sig att arbeta svart - 44 procent. Även personer som uppger att de röstar på moderaterna, folkpartiet eller miljöpartiet kan oftare än andra tänka sig att jobba svart.

  Ännu återstår det en del att göra, såväl för att komma tillrätta med människors bristande skattemoral som med att hitta skattenivåer för köp av hushållsnära tjänster som gör kostnaden överkomlig för fler än höginkomsttagare.


  Kommentarer om "Vit städning ger rent samvete"

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 januari, 2006 18:47) : 

  Undersökningarna är inte så motstridiga som det kan te sig vid första intrycket. Det är fullt möjligt att vi både har större efterfrågan på svart arbetskraft och vit städning. Kanske är det så att allt fler vill ha städhjälp i dagens sönderstressade samhälle. Då växer efterfrågan på såväl vit städning som svart arbetskraft, samtidigt som den generella trenden i samhället är mindre lojalitet mot "det vita systemet", av opportunistiska skäl.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 januari, 2006 23:52) : 

  "[...] hitta skattenivåer för köp av hushållsnära tjänster som gör kostnaden överkomlig för fler än höginkomsttagare."

  Och slopa fastighetsskatten så att fler mindre bemedlade har möjlighet att bo i villa. Eller sänka arbetsrelaterade skatter över lag, så att mindre bemedlade också har råd att anlita hantverkare. Eller...

  Vad gäller skattemoral. Ni har väl sett den där berömda kurvan med skattenivån på ena axeln och benägenhet att betala skatt på andra axeln? Att moderater inte gärna betalar skatt kan bero på att de tycker att skatterna är olegitimt höga. Att vänsterpartister inte vill betala skatt kan bero på att de vill ha så mycket som möjligt gratis och betala för så lite som möjligt.

   

  Vit städning ger rent samvete'">kommentera