Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, maj 05, 2006

  Fler fackliga röster för hushållsnära tjänster

  Nu ansluter sig även fackförbundet HTF till de fackliga organisationer som förespråkar en lägre beskattning av hushållsnära tjänster. HTF räknar upp flera skäl till sin ståndpunkt:

  - Det är en väg att öka sysselsättningen som bör prövas – vi behöver fler jobb!
  - Det är en väg att förhindra skattefusk och svartarbete – vi behöver höja skattemoralen!
  - Det bidrar till att de som utför hushållsnära tjänster får en bättre situation – villkoren för jobben ska följa lagar och avtal!
  - Det är ett sätt att förbättra jämställdheten – män och kvinnor ska kunna förvärvsarbeta på lika villkor!

  HTF konstaterar att skattefusk och svartarbete är mycket utbrett. Man hänvisar till att Skatteverket i mitten av nittiotalet gjorde beräkningar som visade att det kvittolösa svartarbetet med enkla hushållstjänster i de svenska hemmen omsatte cirka 3 miljarder kronor i svarta löner. Reparationer och underhåll i hemmen svarade för minst 5 miljarder kronor i svart arbetsersättning och bilreparationer för ytterligare minst 2 miljarder. Sammanlagt rörde det sig alltså om minst 10 miljarder kronor i svart ersättning för arbeten som utförs med koppling till hemmen. Och inget tyder på att en motsvarande beräkning i dag skulle resultera i en lägre summa.

  Det beroendeförhållande som finns i dag mellan uppdragsgivaren och de som utför tjänsterna svart måste brytas, slår HTF fast. Skattelättnader för hushållsnära tjänster innebär att fler företag kan startas och därmed får de anställda möjlighet att organisera sig fackligt för att påverka sina anställningsvillkor; avtalsenliga löner, rätt till pension och försäkringar och andra rättigheter som följer med kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund.

  Väl rutet, HTF! Ännu finns det tid för socialdemokratin att ompröva sin tidigare, missriktade inställning i den här frågan och inför valet presentera ett förslag som skulle minska efterfrågan på svart arbetskraft, göra hushållsnära tjänster och avlastning i vardagen tillgängliga för betydligt fler, och samtidigt skapa goda regelverk för hushållsnära arbete - bland annat kollektivavtal - så att de som arbetar i hushållen får rimliga villkor.


  Kommentarer om "Fler fackliga röster för hushållsnära tjänster"

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 maj, 2006 12:59) : 

  Du kanske skulle ta och jobba i den där svängen ett tag Jonas. Så kanske du ändrade uppfattning. Men det är klart - om man tycker att det är OK att använda skattepngar till att ge familjer i Stocksund och Örgryte billigare barnpassning så må det väl vara hänt... Istället för att satsa de pengarna på bättre förskolor t ex...

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 maj, 2006 14:54) : 

  Calle:
  Om familjerna i Stocksund och Öregryte istället för att vårda sina barn på dagis vill ha dem vårdade av en nanny hemma, och det för staten kostar lika mycket: Vad är problemet?

  Varför skulle dagis vara bättre för dessa barn? Enda anledningen till att tro att dagis generellt sett är bättre är om man tror att staten alltid vet bättre än föräldrarna. Och just det är en av vänster-idéerna som jag har svårast att förstå.

  Dessutom är jag säker på att det finns många jobb i Sverige, flera av dem i den offentliga sektorn, som är slitigare än att städa eller passa barn hemma hos någon privatperson. Varför nedvärdera ett jobb beroende på arbetsgivaren och inte beroende på arbetsuppgifterna?

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 maj, 2006 15:51) : 

  Calle det bygger på ekonomi.
  En arbetslös kostar Staten runt 150 000:- PLUS arbetsgivareavgiften 50 000:-.

  OM Staten skänker bort arbetsgivareavgiften till alla, MEN 1/3 NYA arbetstillfällen dyker upp så har det gått ihop för Staten redan vid den beräkningen.
  Dom slipper ju utgiften 150 000:- men fortsätter att stå för arbetsgivareavgiften som dom gör vid arbetslösheten.

  Lägg därtill att lönen ökar med 25% och dessa personer det gäller, är inte högavlönade så dom har ett stort behov och köper upp HELA löneförhöjningen (a-kassa-> lön) vilket gör att momsen ökar med 25% samt att momsen nu kommer från YTTRE ställe.
  A-kassan där kommer kommunalskatt, moms, a-avgift…. Från A-kassan=Staten.
  Vid privat arbete kommer pengarna från typ: ’Wall-enberg’
  Man kan räkna kostnaden olika, dels som utgift eller som ’icke inkomst’.

  Ovan är ett bra sätt att klara ditt, clip:{
  ” Istället för att satsa de pengarna på bättre förskolor t ex...”
  }
  Nu blir det pengar över.

  Det blir lite av typ: att sätta ner ’sättpotatisen’ och äta skörden eller äta upp sättpotatisen.

  Sen om det görs genom moms eller arbetsgivareavgift spelar ingen roll, däremot avdrag på skatten ( ’icke inkomst’ – budgettaket) blir nog lite för bökigt, du ju får ju inte tillbaka ’avdraget’ förrän om i snitt 1-år och får stå kostnaden till dess, vilket gör att det behövs en större ’penningmängd’.
  Det dyker säkert upp företag som spec. just på detta.
  Det är ju lite bökigt för en a-lös att ha uppåt 4-arbetsgivare.
  Och a-lösa är nog a-lösa kanske just för att dom inte vill vara företagare.

   

  Blogger Mikael Hiltunen skrev... (06 maj, 2006 20:21) : 

  Jag vill minnas att kring 200 000 personer använde hushållsnära tjänster i Finland förra året. Största delen av tjänsterna utgjorde reparationer av gamla egnahemshus.

  Min faster jobbar som egen företagare i branschen. Hon hjälper åldringar och handikappade med butiks- och banksärenden, samt barnfamiljer med städande. Vissa ensamsstående mammor behöver även hjälp med barnpassning när de är på resor. Efterfrågan på hennes tjänster är stort och hon klarar sig bra på sin lön. Många svenskar verkar ha en ganska svartvit bild av yrket och vägrar att se den positiva verkan på sysselsättningen. Det här är inget vi socialdemokrater i Finland motsätter oss...

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 maj, 2006 20:17) : 

  Jag tycker bara att det är lite synd att man envisas med att använda beteckningen hushållsnära eftersom det gynnar "den infantila argumenteringen" (som jag skrev i min blogg) under beteckningen pigavdrag.

  PS Kan du inte slå på trackbacks på din blogg. DS

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 maj, 2006 21:32) : 

  Calle, din argumentation verkar handla om att städjobb i folks hem och andra s k hushålllsnära tjänster skulle vara någon form av sämre jobb än andra. Det tycker inte jag. Däremot tycker jag att samhället borde få fler skatteintäkter genom att minska efterfrågan på svartarbete. Därför förespråkar jag lägre skatt eller moms för sådana tjänster.

  Peter, vad för uttryck föreslår du i stället? Jag tror f ö att jag nu lyckats aktivera trackback-funktionen.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 maj, 2006 22:38) : 

  Tjänster för privat konsumtion

  Privata tjänster

  Vardagstjänster

  Har inget riktigt bra förslag.

  PS Det ser ut som om trackbacks finns nu "links to this post". Provar vid tillfälle. DS

   

  Fler fackliga röster för hushållsnära tjänster'">kommentera