Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    onsdag, maj 03, 2006

    2006 - informationen vill fortfarande vara fri

    I dag är det Internationella pressfrihetens dag, något som uppmärksammas på två bra sätt i Svenska Dagbladet.

    Först ut är en debattartikel av journalisten och författaren Anders R Olsson, i vilken han uppmärksammar hur den dramatiska ökningen av antalet så kallade registerlagar i Sverige kringskär offentlighetsprincipen och minskar medborgarnas möjlighet till insyn i myndigheterna. Dessa registerlagar beskriver i detalj vilka uppgifter myndigheten får samla in, för vilka ändamål de får användas och vilka sökbegrepp myndigheten får använda när den hämtar uppgifter ur sina databaser. Det kan möjligen låta positivt att detta regleras, men effekten blir att det är respektive myndighets kunskapsbehov som därmed kan tillfredsställas - inte medborgarnas.

    Anders R Olsson påpekar också att ingen i den offentliga debatten har krävt att dessa registerlagar ska införas. Varken regering eller riksdag har tagit något övergripande beslut om detta lagstiftningsprojektet innan det drogs igång i mitten av 1990-talet. Och ingenstans i registerlagarnas förarbeten beaktas eller diskuteras överhuvudtaget effekterna för offentlighetsprincipen. Lagarna motiveras med att de stärker skyddet för människors personliga integritet. Dock, skriver Olsson, finns det inte ett enda känt exempel på att en registerlag har fyllt en integritetsskyddande funktion; inte en enda individ som kränktes innan registerlagen fanns och sedan slapp kränkningar när lagen infördes.

    Svenska Dagbladet rapporterar också om hur censuren av internet ökar. Ett femtiotal länder i världen filtrerar i dag den tillgänliga informationen på nätet. Inte oväntat så är det Kina som har kommit längst i sin kontroll. Internetcensuren handlar om allt från hårdföra regimers kontroll över den politiska oppositionen till blockering av ämnen som porr, droger och humor. I vissa länder övervakas e-postmeddelanden, webbforum och bloggare, i andra har medborgarna inte ens möjlighet att koppla upp sig.

    Men även i demokratiska länder som Frankrike och Tyskland censurerar Google nazistiskt material på ungefär samma sätt som man i Kina blockerar information om Falun Gong.

    Läs mer om detta hos Reportrar utan gränser.