Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, maj 03, 2006

  Europa och framtiden

  [UPPDATERAD] Nästa vecka, den 9 maj, infaller Europadagen. Denna dag beskrivs i Wikipedia som en symbol för Europeiska Unionen som politisk enhet. Denna dag år 1950 förde Frankrikes utrikesminister Robert Schuman fram förslaget om att skapa ett enat Europa för att bevara freden. Förslaget anses ha påbörjat det samarbete som vi i dag kallar EU.

  I Sverige brukar Europadagen passera i det närmaste spårlöst förbi, mer än några pliktskyldiga nämnanden på liberala ledarsidor. I år sker dock flera intressanta evenemang denna dag som jag varmt kan rekommendera.

  Den radikala tankesmedjan Arenagruppen arrangerar den 9 maj ett seminarium med Anthony Giddens. Temat är den Europeiska Sociala Modellen. Medverkar gör även Joakim Palme (vd, Institutet för Framtidsstudier) och Göran Färm (konsult och tidigare Europaparlamentariker). Moderator är Annika Ström-Melin (chef på SIEPS, Svenska Institutet för europapolitiska studier). Seminariet hålls på engelska i ABF-husetpå Norra Latin, Drottninggatan 71 B i Stockholm.

  Regeringskansliet arrangerar för tredje året i rad arrangerar seminarier och annat under EU-dagarna, den 9-10 maj. Syftet med EU-dagarna sägs vara att erbjuda kunskap och information om hur regeringen och regeringskansliet arbetar med EU-frågor, samt att stimulera till debatt och diskussion kring de ämnen som tas upp i de seminarier som arrangeras. I år diskuteras bland annat EU:s nya kemikalielagstiftning REACH, krishantering i EU och hur Sverige påverkas av EU:s samarbete inom detta område. Dessutom deltar vice statsminister Bosse Ringholm i en diskussion om vad som egentligen hände med den konstitutionella krisen i EU och vilken vision Ringholm har om EU:s framtid.

  Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) arrangerar ett seminarium på temat Integration som problemlösning i morgondagens EU. Seminariet utgår från den just utkomna SNS-boken Integration som problemlösning - En introduktion till teorier om europeisk integration. I boken redogör statsvetaren Jacob Westberg för hur olika integrationsskolor kan bidra till att bättre förstå det EU vi ser i dag och hur morgondagens EU kan komma att utvecklas. Kommentatorer är bland andra Niklas Ekdal (politisk redaktör på DN), och Per Wirtén (författare och chefredaktör för tidskriften Arena).

  Runt om i landet arrangeras också många andra spännande seminarier och andra aktiviteter med anledning av Europadagen. Läs mer om dessa här och här.


  Kommentarer om "Europa och framtiden"

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 maj, 2006 11:27) : 

  Kul med ett omnämnande av seminariet med Anthony Giddens ikväll. Den kommer nog att bli intressant. Lokalen är dock inte ABF Stockholm, utan Norra Latin, Drottninggatan 71 B. Det kan vara bra att vara ute i god tid!

  Mvh
  Fredrik Sjöberg
  Arena Program

   

  Europa och framtiden'">kommentera