Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juni 13, 2006

  Bloggar - löv till underjordiska träd

  Två intressanta tänkare har de senaste dagarna formulerat sig i pappersmedier om just dessa mediers framtid, och hur nätrevolutionen påverkar vår framtida mediekonsumtion.

  Först var det Lars Gustafsson som i Expressen konstaterade att vi befinner oss i en intressant process där medierna ömsar skinn och decentraliseras: "Det talas rätt ytligt om bloggar och hemsidor som om de vore ett slags kantareller som överraskande bryter genom offentlighetens hårda markyta på det ena stället efter det andra. Men vad man försummar är myceliet: de är ingenting annat än löven till snabbt växande underjordiska träd."

  Gustafsson slår fast att det finns "ytterligt vulgära och blafsiga eller på olika sätt illasinnade hemsidor (till exempel för nynazister och islamofascister) och det finns domäner och det finns hemsidor som i stort sett håller ungefär samma klass som Svenska Dagbladets kultursida på 90-talet, det vill säga när den var verkligt informativ och välskriven". Och det är det väl bara att instämma i. Det är också lätt att instämma med Gustafsson att om man avfärdar den nya situationen som "bloggar" har man nog missat vad det är fråga om: "Bloggar är ett litet hörn av något mycket större. Det finns inget hörn av det intellektuella livet som inte kommer att djupt påverkas av informationsrevolutionen."

  I dag intervjuas bloggaren och författaren Sigge Eklund i Dagens Nyheter om hur bloggar påverkar litteraturen. I DN säger Eklund klokt att bloggarnas närvaro ställer nya krav på traditionella författare, precis som verklighets-teve ställer nya krav på filmen.

  Eklund spekulerar även i att tidningarna tids nog kommer att recensera bloggar med samma självklarhet som man i dag recenserar romaner.


  Kommentarer om "Bloggar - löv till underjordiska träd"

   

  kommentera