Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, juli 19, 2006

  Långa straff för sexualbrott

  Idag föll domen för den sk Hagamannen, han dömdes till 14 års fängelse för bland annat grov våldtäkt och mordförsök. Det är ett långt straff, sannolikt främst utdömt för mordförsöket - straffskalan för grov våldtäkt går upp till 10 år. I veckan föll även domen i ett annat uppmärksammat sexualbrottsfall, då den sk alexandramannen dömdes till 11 års fängelse för ett antal olika sexualbrott, några mot underåriga.

  Den generella tendensen i Sverige har under lång tid varit att straffen blir längre och längre, och att de dömda faktiskt sitter hela den utdömda tiden utan villkorlig frigivning. Dock har inte alltid domarna i sexualbrottsmålen "följt med", utan i många fall har straffen varit låga i jämförelse med dels andra brott, dels det "allmäna rättsmedvetendet", i vilken mån det nu går att tala om ett sådant.

  Om nu straffen blir längre, är det viktigt att även sexualbrotten "följer med". I båda de här fallen har det varit osedvanligt grymma och grova övergrepp vid upprepade tillfället, och det är viktigt att rättsväsendet markerar att sexualbrott hör till de allra grövsta brotten. Samtidigt är det viktigt att frågor kring mäns våld mot kvinnor, sexuellt våld och kvinnofridsfrågor inte reduceras till krav på längre straff och hårdare tag. Dessa brott måste också ses i ett större sammanhang där hela den väv av ojämlika relationer mellan män och kvinnor som genomsyrar vårt samhälle blir tydligt. De kan inte bara ses som uttryck av onda eller sjuka individer - även om dessa individer naturligtvis måste ta sitt ansvar och straffas.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,


  Kommentarer om "Långa straff för sexualbrott"

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 juli, 2006 12:00) : 

  Som bekant var Expressen snara med att publicera bilden på den misstänkte Hagamannen, en ståndpunkt som chefredaktören Otto Sjöberg ståndaktigt försvarade med hänsyn till "ett starkt allmänintresse".
  Nå, nu har vi svaret på hur viktigt det var. Jag klistrar in fr bloggaren Per Westberg:

  "På en punkt frias Hagamannen. Det gäller en åtalspunkt där han i december 2000 misstänktes ha förövat en våldtäkt i Ersboda på en då 15 årig flicka. Tingsrätten konstaterar att mycket talar för att den åtalade är gärningsmannen men bevisningen räcker inte. Tingsrätten noterar:

  "Någon fotokonfrontation eller annan under kontrollerade former anordnad konfrontation i syfte att säkerställa bevisning har inte anordnats och skulle efter publiceringen av bilden på N.N. knappast heller ha varit meningsfull"

  Expressen sålde lösnummer - ett brottsoffer betalar priset
  Först ut att publicera namn och bild på Hagannen , under täckmantel av det så kallade "allmänintresset", var Expressen. Chefredaktören försvarade ståndaktigt sitt ställningstagande.

  Alla begriper att allmänintresset inte finns. Expressens intresse att sälja lösnummer har med stor sannolikhet lett till att en ung kvinna som utsatts för ett svårt brott nu inte kommer att få den symboliska bekräftelsen att gärningsmannen är dömd. Eftersom en gärningsman inte kan fällas kommer hon inte heller att få skadestånd i samma utsträckning som eljest.

  Expressen som är så fantasirikt och ägnar stor energi åt en kampanj mot bensinskatt kanske borde starta en insamling för kvinnor som utsätts för övergrepp."


  Man kan bli urförbannad för mindre....

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 juli, 2006 11:43) : 

  Om man utfört flera grova våldtäkter, kan man ändå bara få max 10 år då?

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 augusti, 2006 23:35) : 

  nej det behöver man inte få. tex den omtalade alexandramannen fick 11års fängelse och livstids utvisning. jag tycker har borde fått mer.

   

  kommentera