Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, september 05, 2006

  Fakta om dataintrången

  Det finns flera skäl till varför det folkpartistiska dataintrånget lett till en så uppskruvad debatt, inte minst i medierna. Först och främst befinner vi oss i valrörelsens slutskede med ett mycket jämt opinionsläge. Beroende på vilket opinionsinstitut man litar på skiljer det endast någon eller några få procent mellan de båda politiska blocken. För det andra så finns det givetvis i de socialdemokratiska leden en stark revanschlusta efter att själva ha dragits med skandaler som skadat partiet och försvårat möjligheterna att nå ut med den egna agendan. Men en annan viktig faktor är teknisk okunskap.

  Det var teknisk okunskap som ledde till att en socialdemokratisk partiombudsman använde sitt eget namn smeknamn som både användarnamn och lösenord. Och det är teknisk okunskap bakom att den socialdemokratiska BBS:en SAPnet i medierna omnämns som ”datanätverk” – vilket antagligen lett tittare och läsare att tro att en eller flera folkpartister med betydande hackerkunskaper tagit sig in i det socialdemokratiska partihögkvarterets servrar.

  I själva verket har de flesta, om inte alla, riksdagspartierna egna BBS:er – alltså mer eller mindre slutna diskussionsforum – där såväl partimedlemmar som andra intresserade kan hitta information, mejla, chatta och diskutera politik. Det är ganska vanligt att människor registrerar sig som användare på flera stycken olika. Detta finns det inga regler emot. Och är man – som till exempel pressekreterare på ett politiskt ungdomsförbund – intresserad av hur snacket går i andra partier och vad man planerar för aktiviteter, så brukar det vara bra att kolla in dessa partiers BBS:er. Sedan har ofta dessa BBS:er slutna avdelningar, dit bara särskilt behöriga partimedlemmar har tillträde – och det är alltså sådana inloggningsuppgifter som på ett eller annat sätt nu hamnat i fel händer.

  Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog jämförde det folkpartistiska intrånget med att en objuden gäst med en nyckel han inte borde ha, oinbjuden smugit omkring i partiets innersta rum. Och en del ligger det i liknelsen. Det handlar alltså inte direkt om ett inbrott, utan snarare om att olovligt utnyttja ett tillfälle som aldrig borde ha getts. Att beteckna de interna delarna av SAPnet som socialdemokratins ”innersta rum” förefaller dock något överdrivet – och om det nu vore så, så borde man nog vara lite mer försiktig med hur man hanterar nycklarna till detta rum. Att kopiera upp ett okänt antal nycklar, förse dem med lappen ”Socialdemokratins innersta rum” och sedan inte bry sig om var man förvarar dem, tyder inte på något vidare ordningssinne.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Fakta om dataintrången"

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 september, 2006 09:58) : 

  Äntligen någon som skriver något vettigt om den här skandalen!

  Jag blir förbannad på Marita Ulvskogs retorik. Tycker hon det är OK att man för känsliga uppgifter använder login/password = sigge/sigge ?

  aftonbladet:
  http://tinyurl.com/m65h9

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 september, 2006 10:40) : 

  Den som gräver en grop osv.
  Lars L kanske har lärt sig nu att tvärsäkra uttalanden kan komma bita en i baken.

  Mvh/ Peter K

   

  Blogger Jonas N skrev... (05 september, 2006 13:18) : 

  Jonas M,
  Det glädjer mig att du åter skriver vettiga och balanserade inlägg

  (Jag hade tänkt bemöta dig i posten föreningssverige men hann inte innan helgen, och det kändes som nivån där hade sjunket på tok för lågt. Kanske vid ett annat tillfälle)

  Angående dataintrånget skrev jag så här på annan plats:

  Om det känns bättre .. kan jag meddela att jag tycker det är helt rätt åt (fp) att det är de som drabbas av skandalen. Fp som är bland de mest ivriga att få läsa folks e-post och avlyssna deras telefoner, och som avfärdar farhågor om att sån't kommer att missbrukas och leda till massor av riktiga problem för vanligt hederligt folk. Och som istället pladdrar nonsens om 'rent mjöl i påsen' ...

  ... dvs de försöker nästan övertrumfa Bodström i sin iver.

  Rätt åt partiet (fp) alltså!

  LUF individerna som gjorde intrången är för det första klåpare som borde skämmas, skämmas för att avslöjas som så dumma, och de kommer att få känna av de rättsliga konsekvenserna vilket är helt rätt åt dem. Inga tårar från mig där!

  Straffvärdet (det juridiska) för deras tilltag kan jag inte bedömma men det torde inte vara allt för högt. Man kan möjligen höja ögonbrynen åt att polisen för en gång skull är snabba och tar i ordentligt, något som den som drabbas bilinbrott eller misshandel nästan aldrig kan räkna med (och jag anser att detta är allvarligare brott, liksom att ljuga om sina medlemsiffror för att stjäla skattepengar)

   

  Blogger Rasmus på Kungsholmen skrev... (05 september, 2006 13:32) : 

  Teknisk okunskap och nyanserad bild; illa är det oavsett. Ursäkter utan förbehåll och beklaganden att sådant kunnat ske är det enda rätta från oss organiserade liberaler - samtidigt som vi som andra hoppas få fortsätta att mest prata politik i valrörelsen.

  Rasmus

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 september, 2006 13:56) : 

  Jag hoppas Göran Persson läser din blogg. Han liknar intrånget närmast vid ett inbrott.

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 september, 2006 22:34) : 

  Det är skönt att se att det även finns socialdemokratiska debattörer som är intresserade av att diskutera sanningen istället för att desperat försöka plocka politiska poäng (som Göran Persson).

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 september, 2006 22:35) : 

  Om jag så lämnar min dörr olåst är det inbrott att gå in. Sen är det naturligtvis alltid BRA att låsa dörren. Eller att ha ett lösenord på minst åtta små och stora bokstäver och siffror och så vidare och så vidare.

  Men skulden ligger alltid på den inträngande.

  I det här fallet räckte det (troligtvis) med en mänsklig hjärna som hackverktyg. Men det är ändå en hackning, hur simpel den än må förefalla.

  /Tora

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 september, 2006 23:49) : 

  Håller inte alls med dig Jonas. Jag ser inga som helt förmildrande omständigheter i detta fall.

  Det samma gäller de kommentarer som lägger skulden på (s) dåliga säkerhet. Det är inte på något sätt en faktor om fråntar något ansvar eller gör (data-) inbrottet mindre allvarligt.

  Det är visserligen inte smart av (s) att sprida information på en BBS utan större säkerhet, men det är lika olagligt som fult att använda någon annans identitet och lösenord för att tillskansa sig dokument.

  Alla försök att lägga ytterligare skuld på (s) som "utnyttjar" detta känns ganska fåniga. Det borde vara deras rätt efter det att Fp stulit deras dokument och använt dem mot dem.

  Försöken att kritiser mediecirkusen känns lika fåniga. Särskilt från höger håll, det var ingen som ojade sig över att sakfrågorna kom i skymundan när Danielsson utfrågades av KU eller när Sjödin sjöhalades i pressen.

  Den enda orsken till att detta fött så stora proportioner är själva tilltaget. Ett sådant brott i detta läge av en valrörelse SKA ha så stor uppmärksamhet. Ett parti som använder sig av sådana metoder SKA straffas, också i medierna.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 september, 2006 03:29) : 

  Ska man verkligen lägga en del av ansvaret på brottsoffret? Ska lättklädda kvinnor få skylla sig själva när de blir våldtagna också, eller...?

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 september, 2006 06:14) : 

  Värt att notera är att fru Morian tydligen är en riktig superhackare. Det ställer JM:s trivialisering av det senaste intrånget i ett lite annat ljus.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 september, 2006 06:49) : 

  Min avsikt har sannerligen inte varit att trivialisera folkpartisternas agerande - vad jag reagerade mot var, vad jag jag då uppfattade som, Ulvskog och andras något lite väl uppskruvade tonläge. Observera att mitt inlägg skrevs i ett skede då endast en LUF-pressekreterares intrång var känt. I dag vet vi att det var fler personer inblandade och att informationen spreds vidare uppåt i folkpartiorganisationen. En annan poäng med mitt inlägg var att visa att det inte krävdes några större hackarkunskaper för att få komma åt den information som fanns på SAPnet. Det är inte att skuldbelägga offret - även om jag vidhåller att säkerheten borde ha varit bättre. De skyldiga i den här historien är dock entydigt LUF-gärningsmannen(-männen) och de folkpartister som vetat om detta men inte berättat om det.

  Min frus agerande då, för sju år sedan, får stå för henne. Det är utagerat för vår del - och det är ingen hemlighet att vi har lite olika politiska preferenser.

   

  Blogger Karl skrev... (06 september, 2006 13:37) : 

  Jonas skriver:

  "Marita Ulvskog jämförde det folkpartistiska intrånget med att en objuden gäst med en nyckel han inte borde ha, oinbjuden smugit omkring i partiets innersta rum."

  Till detta kan läggas att:

  Göran Persson i Ekot förklarar: "..det är att jämföra med att någon kommit över nyckeln till min lägenhet. Och när jag gått ur min bostad går man in och rotar och river och letar. Sedan när jag kommer hem igen ser jag inte att någon har varit där."

  Jämför nu Perssons & Marita Ulvskogs känslor av obehag med de förändringar ang. övervakning som deras egen regering med Tomas Bodström i spetsen verkar för ska börja gälla om ett år, om inget görs (Prop. 2005/06:178):

  Polisen kommer få bryta sig in i ett hem i smyg och installera buggningsapparatur med sändare. Man kommer inte i efterhand behöva informera den buggade om att avlyssning har skett. Även tidningsredaktioner ska kunna buggas.

  Läs vidare om Sossarnas hyckleri och Folkpartiets spioneri på:

  Övervakning? Sossarna fick smaka sin egen politik!

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 september, 2006 20:00) : 

  Karl Mcfaul - sätt dig nu ner och andas i den där påsen ett tag. Sen går du till affären och köper äpplen och päron och ser om du ser skillnad...

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 september, 2006 10:17) : 

  Varför är valfeber.se nedtagen.
  Lars L hänvisar ju till den för (s)lögner.
  http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/ListPage____35577.aspx

  Vh Peter K

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 september, 2006 12:03) : 

  Från ett datorsäkerhetsperspektiv så är en mer träffande liknelse att socialdemokraten har lämnat sin låsta portfölj märkt ”Socialdemokratins innersta rum” i tunnelbanan 78 gånger.

  Ja, det är olagligt att bemäktiga sig annans egendom - portföljen.

  Ja, det är ett ofattbart hycklande av folkpartiet att inte bara uttnyttja informationen som de kommit över på det här sättet, utan också försöka mörka att de gjort det.

  Men - det är faktiskt ännu mer skrämmande att inte någon av de ledande politikerna eller journalisterna verkar förstå hur allvarlig det är med bristen på datasäkerhetsperspektivet.

  Dels vill jag känna förtroende för att både folkvalda politker och journalister klarar av att diskutera, debattera och besluta i principfrågor som berör datorsäkerhet, t.ex. samkörning av register, patientjournaler och fildelning och dels vill jag känna förtroende att ingen just nu hackar folkvaldas datorer som kanske har känslig information om kommun, landsting, utrikespolitik m.m.

  Låt mig också påpeka att det går att göra intrånget utan att kunna spåras. En ip-adress är inte entydigt med en fysisk adress.

  Så då frågar jag mig, hur många intrång sker idag som vi inte vet om?

   

  kommentera