Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, oktober 18, 2006

  Vad vill socialdemokratin?

  Som nästan alltid så är det tidningen Arena som sätter fingret på väsentligheterna i den svenska politiska debatten. I det senaste numret samtalar man bland annat med tre unga socialdemokrater (Nisha Besara, Klas Gustavsson och Katrine Kielos) om valförlusten och behovet av förändringar inom socialdemokratin.

  Men innan dess skriver Håkan A Bengtsson en ”prolog” i vilken han konstaterar att ”Om vänstern står kvar där den nyss förlorade väntar ett slags ökenvandring och kassaskåpssäkra framtida valnederlag”. Bengtsson skisserar ”en dagordning för slagna partier”, där han bland annat förespråkar ”ett mer offensivt och modernt förhållningssätt” till medierna än att i största allmänhet bara gnälla på dem, och pekar på vikten av att vänstern skaffar sig en mediestrategi. Håkan A Bengtsson undrar också var EU och de stora globala frågorna fanns i den gångna valrörelsen; ”Vi är mer integrerade i världsekonomin och mer påverkade av beslut inom EU än någonsin tidigare. Ändå var de internationella frågorna helt frånvarande.”

  Bengtsson varnar även för att ett högerextremt och främlingsfientligt parti står och knackar på Sveriges riksdag, och slår fast att ”Om inget radikalt händer kommer de in nästa gång”. Han förespråkar därför ”åtgärder för att återupprusta den sociala infrastrukturen i eftersatta kommuner och bostadsområden”, samt ett brett folkbildningsarbete ”för att bekämpa mediernas alarmism när det gäller brott och våld”.

  I samtalet jag nämnde ovan förefaller Nisha, Klas och Katrine överens om att kretsen kring Göran Persson utgjorts av ”ryggdunkare som accepterat en ledarstil som inneburit att ingen vågat opponera sig”, och att man bara haft valseger för ögonen – inget utrymme sägs ha givits för djärv politik.

  Men man blickar också framåt och förespråkar bland annat en framtida koalitionsregering för att bryta upp det mönster där socialdemokratin blivit en del av statsapparaten; då skulle socialdemokraterna bli ”ett parti bland många med radikal dagordning”.

  Synnerligen intressant läsning – köp nya numret av Arena nu!

  Diskussionen i tidningen följs också upp på fredag den 17 november på ABF-huset i Stockholm, där Nisha Besara pratar vidare med Widar Andersson, Nalin Pekgul och Mattias Vespä, under ledning av Arenas Per Wirtén. Temat är ”Vad vill socialdemokratin?”, vilket förstås anspelar på August Palms legendariska tal som hölls för 125 år sedan.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Vad vill socialdemokratin?"

   

  kommentera