Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, februari 12, 2007

  Får högerextrema sprida propaganda?

  Lite i skymundan av försvarsminister Mikael Odenbergs vilja att avlyssna svenska folket, läser jag att såväl Linköpingspolisen som Justitiekanslern nu undersöker om uppslagsverket Metapedia – där det läggs upp personupplysningar om antirasister och människor av judiskt ursprung – är att betrakta som olagligt.

  Jag kopplar ihop detta med Mikael Odenberg, då det i grunden handlar om diskussionen om vilka åsikter och yttranden som ska vara tillåtna – och vilka som ska föranleda myndigheters granskning.

  Linköpingspolisen inledde nyligen en förundersökning för att utreda om Metapedia bryter mot personuppgiftslagen (PUL). Men PUL gäller inte för journalistisk eller opinionsbildande verksamhet, vilket detta kan sägas vara. Upphovsmännen har dessutom varit smarta nog att databasanmäla sin webbplats hos Radio- och tv-verket, med hänvisning till att det är ett massmedieföretag. Därmed skulle de kunna åtnjuta grundlagsskydd och inte omfattas av PUL.

  Uppenbarligen blev detta för mycket för polisen, som nu lämnat fallet vidare till JK för att utreda om sidan i stället bryter mot yttrandefrihetsgrundlagen – till exempel genom förtal eller hets mot folkgrupp.

  Själv är jag, vilket jag skrivit om många gånger förr, ytterst skeptisk till de inskränkningar som redan gjort av yttrandefriheten – och ställer mig synnerligen negativ till att det görs några fler.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Får högerextrema sprida propaganda?"

   

  Blogger Christoffer Willenfort skrev... (12 februari, 2007 16:52) : 

  vist får de sprida sin propaganda.
  Men de behöver inte vara imuna för konsekvenserna.
  Om de nu har registrerat denna sida så bör det ju finnas en ansvarig utgivare.

  Och om man fäller för hets eller liknande så kommer denne och åka dit.
  du som har erfarenhet från "vanlig publicering. hur skulle det reagerats om en "vanlig" tidning hadde publicerat detta ?

   

  Blogger Unknown skrev... (12 februari, 2007 19:14) : 

  "Högerextrema"...

  En korrekt tolkning av högerextrem borde väl vara t. ex en stat reducerad till rättsväsende, polis och militär. Eller en stat vars medborgare är helt och hållet befriade från att betala skatt. Men inte då.
  Till dig som använder dig av ordet "högerextrem" för nationalsocialism/rasism, undrar jag följande:
  Exakt vad har nationalsocialism/rasism gemensamt individualism och marknadsekonomi?
  Är Carl Bildt bara lite ond ("bara höger") medan Herman Göring var superond ("jättemycket höger")? Är det den retoriken ni går på, när ni beskriver ren ondska som "höger"?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (12 februari, 2007 20:18) : 

  Christoffer, min poäng är ju alltså att jag är principiellt tveksam till de inskränkningar av yttrandefriheten som hetslagstiftningen innebär. Oavsett om publiceringen sker på nätet eller i traditionella medier.

  Jonathan, nu var iofs mitt bruk av begreppet "högerextrema" i rubriken hämtat från SvD. Men de flesta vedertagna bruk av det begreppet syftar just på främlingsfientlighet, nationalsocialism, fascism och dylikt - inte konservatism och liberalism.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (13 februari, 2007 10:02) : 

  Jonathan:
  Kanske inte just Morians fel här - men visst; begreppet höger används helt bisarrt inom media idag. Man lyckas på något sätt bunta ihop: fascister/rasistser/nazzar etc. med traditionellt konservativa, och med systemkramarna i (m) och med (ny)liberaler. Ingen rim och reson alls.

  Det enda rimliga (om man nu är liberal) är att sluta gnälla och sluta kalla sig höger. Begreppet är onödigt, missvisande och stendött.

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 februari, 2007 15:03) : 

  I synnerhet är det lite löjeväckande vilken mediahysteri det har uppstått kring Metapedia, med tanke på att det egentligen är ett ganska harmlöst projekt, även ur pk-maffians synvinkel.

  Metapedia har för tillfället samlat in över 40 000 kr för att driva en rättsprocess mot de medier som publicerat grova lögner om dem. Kolla här t ex:

  http://www.metapedia.se/index.php?title=Mediadrevet_mot_Metapedia

   

  kommentera