Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, februari 27, 2007

  När socialdemokratin väljer nytt

  Svenska Dagbladet presenterar i dag en intervju med S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul, i vilken hon säger sig ägnat ”mycket, mycket” tid åt att bakom kulisserna jobbat för att socialdemokraterna skulle få en kvinnlig partiledare efter Göran Persson.

  För tidningen berättar hon att några av de kvinnor som pekats ut som tänkbara ordförandekandidater men sagt nej, skulle ha tänkt om ifall valberedningen hade fastnat för en manlig kandidat. ”Ett antal kvinnor hade lovat att de skulle ompröva sitt beslut om det skulle bli aktuellt med en man”, säger Pekgul till SvD, och tillägger att det fanns ”en otrolig solidaritet mellan dem, och det viktigaste för alla var att det skulle bli en kvinna”.

  Det är omöjligt att med säkerhet säga om det Nalin Pekgul säger stämmer. Dels därför att ingen av de kvinnor det kan tänkas handla om – Margot Wallström, Carin Jämtin, Ulrica Messing och Wanja Lundby-Wedin – varken lär bekräfta eller dementera uppgifterna. Men dels också på grund av valprocesserna inom socialdemokratin är så slutna och insynsskyddade.

  Om detta skriver Eric Sundström, chefredaktör för partitidningen Aktuellt i Politiken i en ledarartikel:
  Ställ folkrörelsetanken i centrum. Förtroende kommer underifrån, från medlemmar och ledamöter. Öppna debatten och öka medlemsinflytandet närhelst någon ska utses, såväl på arbetarekommunmötet som när partiledare ska utses. Beakta inte bara geografi och ålder utan även kön, etnicitet, och sexuell läggning. Och acceptera att kompetens är viktigare än lång och trogen tjänst.

  Sundström avslutar artikeln med en uppmaning till den tillträdande partiledaren: ”Dags att vädra, Mona. Du kan, du vill, du törs.”

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "När socialdemokratin väljer nytt"

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 februari, 2007 11:59) : 

  Eric Sundström är en begåvad människa varför skriver han sådan här skit!? Har miljön på pravda förstört honom? Hur många motsägelser kan man trycka in i ett enda stycke? Mera folkrörelsetanke medlemsinflytande OCH mera av centralt satta kvoter: kön etnicitet, sexuell läggning etc. Det är två fundamentalt olika saker man kan inte bara stapla två strategier som motsäger varandra på det här sättet. Det är någon jävla sjuka i partiet det här att man ska ha mer av allt och är oförmögen att se intressekonflikter. Och sedan det ständiga pratet om etnicitet utan att någon definierar det hela. Ofta används det synonymt med ras eller någon allmän fördom om vad som är "blattigt" och inte. Samt varför i helvete ska vi kvotera efter sexuell läggning? Sedan när är sexuell läggning två separata kategorier??? Älskar även den avslutande meningen om kompetens. Ser framför mig ett kvotsystem där varje styrelse består av en blatte, ett fruntimmer, en lantis, en ungdom, en bög och så en kompetent person. man får ju inte diskriminera de heller...Det är alltid när det här partiet försöker verka radikalt i identitetsfrågor som den verkligen vidden av vår ickeradikalitet på just det området slår en. Det är deprimerande.

  (Och om systerskap är vad Nalin Pekgul pratar om då ska jag bli man).

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 februari, 2007 17:24) : 

  Jag läste hans artikel tidigare och läste om den nu efter att ha läst ditt inlägg här men vad är det du arg över? jag tyckte särskilt hans sista mening i artikeln var på tiden att komma ut.

  Sevgi

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 februari, 2007 21:13) : 

  'sexuell laeggning' skriver sundstrom. Hm. Varfoer ska det spela naagon som helst roll om man aer hetero, homo, polygam eller HBT?
  Vi kanske inte aer daer aen. Men
  i princip aer ens laeggning fullstaendigt ointressant. Strunt samma vad folk goer i saengen-det har verkligen ingenting med mitt politiska val att goear (Det sexuella borde bara aktuellt foer KD som ju som bekant aer sexualrasister.) Den haer gaangen raakade finnas maanga bra kvinnliga kandidater. De baesta helt enkelt. Den baesta och mest naturliga ledarkandidaten i den generationen ska vinna. Alldeles oavsett om det aer en man/kvinna, bi/hetero, skaaning/norrbottning t.o.m. stockholmare, eller svensk, nysvensk, utalandssvensk, inlandssvensk.
  UBYMIC

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 mars, 2007 07:13) : 

  Delar Katrines synpunkter. Särskilt den om etnicitet. När ska etnicitet-vurmarna förstå att begreppet etnicitet inte är något annat än ett politiskt korrekt sätt att skriva ras. Vad kännetecknar (eller definierar) en etnicitet? Kan man inte svara på den frågan ska man inte använda begreppet. Den som gör försök kommer upptäcka att den lätt hamnar i tankespår som förknippas med mindre trevliga regimer under andra världskriget eller en mindre trevligt institution i Uppsala (rasbiologiska).

  Risken med etnicitet och andra begrepp som bygger på föreställning om kulturella grupperingar/identiteter är att man glider in i jäkligheter som kvotering och positivt särbehandling pga av hår- och hudfärg eller födelseplats.

   

  Blogger Eric Sundström skrev... (02 mars, 2007 13:55) : 

  Katrine: Jag tycker som sagt att man kan och bör öka medlemsinflytandet (fler ska rösta mer och oftare) och samtidigt se till att beakta faktorer som kön och etnicitet (i valberedningen, till exempel). Om du läser min text så förespråkar jag ju inte "centralt satta kvoter". Men naturligtvis inser även jag att det finns en massa motsättningar i alla olika valprocedurer, där har du en poäng.

  Du undrar om miljön på min arbetsplats har förstört mig - menar du mina arbetskamrater? Du har naturligtvis rätt att vara hur nedlåtande du vill men jag är stolt över de tidningar vi gör och människorna som jobbar här.

  UBYMIC/Ulf: Sexuell läggning ska naturligtvis inte spela någon roll men det finns flera exempel på att hbt-personer diskrimineras i olika valprocesser - även 2007. Jag hängde i hbt-sossarnas tält under hela Priden och fick tyvärr höra en del nedslående historier. En sådan diskriminering måste beaktas och motarbetas.

  Qaisar: Jag förstår inte varför du använder ordet ras och tar upp den där institutionen i Uppsala. Det jag påpekar är att vissa aspekter (geografi, ålder) alltid verkar vara viktigare än att få en represnation där även unga personer och personer som inte är födda i Sverige finns representerade.

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 mars, 2007 16:13) : 

  Erik: Syftet med mitt inlägg var inte att förknippa dig eller din text med rasbiologiska institutet. Min enkla poäng handlade snarare om att begreppet etnicitet används många gånger (tyvärr alltför ofta) för att fånga och benämna det som man tidigare använde begreppet ras för att förstå/beskriva. Man säger t.ex. etniska svenskar? Vilka menar man då? Jo, blonda , blåögda osv..? Biologiska kriterier helt enkelt.Same thoughts, diffrent name.

  Vad menar du t.ex. med att etnicteten ska beaktas? Vad kännetecknar en etnicitet? Eller en etnisk grupp? Menar du utlandsfödd så är det väl enklare att skriva det?

   

  Blogger Eric Sundström skrev... (02 mars, 2007 16:29) : 

  Qaisar: Jag förstår hur du menar, och jag tror vi är eniga om problematiken. Utlandsfödd löser dock inte "begreppsförvirringen" helt eftersom diskrimineringen även drabbar människor som är födda i Sverige av föräldrar som är födda utomlands (alltså, om du ej ser ut som en "etnisk svensk", whatever that is).

  Ja, du förstår ju hur jag menar, och vi får kämpa vidare mot dumheten och försöka använda så precisa begrepp som möjligt!

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 mars, 2007 17:48) : 

  Visst delar vi problembilden! Alla som inte passar in på föreställningen/normen om "den etniska svensken" riskerar att diskrimineras. Men risken med att själv använda begreppet etnicitet, även om ens syften är goda, är att man ställer upp på samma felaktiga föreställningar om människan.

  Enligt min mening är det därför enklare och tydligare att skriva det man menar, nämligen att diskriminering pga hud- eller hårfärg eller födelseland ska motverkas.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 mars, 2007 12:00) : 

  Kanske är dags att ni plockar upp begreppet "rasifiering"?

   

  kommentera