Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, februari 21, 2007

  De gör det inte lätt att vara för EU

  Jag brinner verkligen för Europatanken och EU-samarbetet. Inte minst med min personliga bakgrund, som barn till en arbetskraftinvandrare från ett sönderbombat Tyskland, så känns idéerna om att starka ekonomiska och politiska band mellan länder undanröjer risken för motsättningar och krig, synnerligen konkreta.

  Därför skär det i hjärtat varje gång jag läser om de idiotiska påfund som då och då föreslås och genomförs i EU:s namn.

  I går meddelades det på Rapport att Europaparlamentet vill satsa pengar på att framhålla vinets hälsofrämjande egenskaper. Detta i stället för att slopa jordbrukssubventioner och att lägga ned olönsamma vingårdar, som EU-kommissionen väntas föreslå.

  Bakgrunden är att det produceras betydligt mer vin i EU än vad som konsumeras. Produktionen hålls nu uppe på konstgjord väg genom omfattande EU-bidrag. EU-kommissionen köper i dag upp överflödigt vin för fem miljarder kronor om året. Vin som sedan omvandlas till drivmedelsetanol.

  Det är dock ett väldigt dyrt och omständligt sätt att få fram sådan etanol.

  Ska man nu tvingas välja mellan pest och kolera så verkar Europaparlamentets förslag marginellt mindre korkat. Men grundproblemet är förstås att framförallt franska och tyska vinodlare producerar mycket mer än de kan få avsättning för. Konkurrens från nord- och sydamerikanska, sydafrikanska och australiska vinproducenter blir allt tuffare.

  Jag har inget emot att man från EU stöttar vinodlare och andra näringsidkare med bidrag till produkt- och exportutveckling. Men om Europas konsumenter ändå föredrar vin från andra länder så får man väl ändå acceptera det, och inte in absurdum hålla en allt mindre lönsam industri under armarna. I synnerhet inte med tanke på att alkohol orsakar enorma skador varje år, och medför stora kostnader för EU-ländernas sjukvård.

  Och för att fortsätta på temat om produkter som orsakar stora folkhälsoskador så ser jag på – den förvisso i grunden EU-kritiska, men därmed inte nödvändigtvis alltid vilseledda – bloggen Fritt Europa att EU-kommissionen föreslår ett europeiskt förbud mot rökning på allmänna platser. Och det kan ju förefalla vara en bra idé. Problemet är att man i samma veva avskaffar rökförbudet i Europaparlamentet eftersom det inte gick att upprätthålla...

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "De gör det inte lätt att vara för EU"

   

  Anonymous Johan Richter skrev... (21 februari, 2007 10:41) : 

  Varför skulle vi vänta oss att EU-politiker hittar på mindre dumheter än andra politiker? Vi bör väl försöka se det hela principiellt, ska vissa frågor avgöras på övernationell europeisk nivå eller inte? Om vi tycker det bör vi vilja ha ett EU-liknande organ. Sedan kan vi inte hoppas på att EU:s politiker kommer fatta kloka beslut i alla frågor, lika lite som Sveriges politker gör det. Sverige hade ju också en vansinnig jordbrukspolitik nästan ända fram till EU-inträdet t ex. (Eller
  vansinnig och vansinnig, den gynnade ju bönderna som det var tänkt om än på ett väldigt ineffektivt sätt.)

  Jag antar att du är "Sverige-anhängare" också? (Dvs du vill att Sverige ska finnas.) Skär det i hjärtat på samma sätt när riksdagen fattar beslut du inte gillar?

   

  Anonymous Joakim Edhborg skrev... (21 februari, 2007 13:53) : 

  Jag håller i princip med föregående talare. Det är rätt dumt att vara emot en beslutsnivå på grundval av att de ibland fattar dumma beslut.

   

  Anonymous Per skrev... (21 februari, 2007 15:35) : 

  Däremot kan man ju vara emot att en beslutsnivå har kompetens på ett område de inte kan hantera på ett vettigt sätt.

  Jordbruksstödet på EU-nivå är uppenbarligen ett sånt.

   

  Blogger Alexander skrev... (22 februari, 2007 02:19) : 

  Varfor tycker du det ar rimligt att sno folks pengar och ge dem till foretag? Det som inte overlever pa en fri marknad ar inte vart att bevara oavsett om det ar vingardar eller operor.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 februari, 2007 10:20) : 

  Tack för intressanta kommentarer.

  Och nej, alla frågor bör förstås inte avgöras på EU-nivå. Det skulle behövas en tydligare uppdelning om detta - något som föreslogs i det tidigare förslaget till samlande EU-konstitution.

  Och som svar på Johans fråga så skär det inte hjärtat på samma sätt när svenska riksdagsledamöter fattar korkade beslut, eftersom jag sällan eller aldrig har någon anledning att argumentera för varför Sverige ska finnas eller att vi bör fortsätta vara medborgare här.

  Alexander, det är ingen som "snor" någons pengar. Det är demokratiskt fattade beslut, och dessa respekterar jag - även om jag inte alltid tycker att de var kloka. Och jag orkar ärligt talat inte ge mig in i ytterligare en diskussion om varför inte den fria markaden kan lösa allt. Vi lär aldrig bli överens i alla fall.

   

  Blogger Alexander skrev... (23 februari, 2007 14:29) : 

  I amerikanska sodern var det alltsa demokratiskt att lyncha svarta slavar?

  Ar gruppvaldtakt acceptabelt ifall en majoritet av folket tycker det?

  Du menar att vilka som helst krankningar ar godtagbara sa lange majoriteten accepterar detta?

  Vad ar det egentligen for skillnad pa dig och avgrundsvanstern?

   

  kommentera