Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, april 12, 2007

  Expressens ledarsida hyllar facket

  Via Isobel Hadley-Kamptz ser jag att det på Expressens ledarsida skrivits en veritabel hyllning till fackligt engagemang och den svenska fackföreningsrörelsen.

  Innehållet i texten är inga nyheter för oss som länge tyckt att facklig organisering i grunden är bra och den svenska fackföreningsrörelsen varit mer samarbetsinriktad och progressiv än mänga andra. Ändå är det, mot bakgrund av det fackfientliga klimat som rått i samhällsdebatten och inte minst på borgerliga ledarsidor den senaste tiden, något överraskande att läsa detta i Expressen.

  I artikeln slås det fast att fackens verksamhet på arbetsplatserna ”fungerar faktiskt exceptionellt bra”. Och medan ”kontinentala fack sätter sig på ändan är de svenska hjälpsamma och produktiva när svenska företag utlokaliserar”.

  En snygg känga delas även ut till Svenskt Näringsliv: ”Avtalsrörelsen har inte politiserats, som svenskt näringsliv förutspådde, annat än av dem själva”.

  Avslutningsorden hoppas jag att fler tar till sig av: ”Att människor använder sin rätt att sluta sig samman i fackföreningar är bra. Det finns ett värde i att Sverige har världens högsta anslutningsgrad.”

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Expressens ledarsida hyllar facket"

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 april, 2007 01:48) : 

  Verkligen intressant att Expressen bryter den anti-fackliga trenden. Kanske du läste Expressen Kulturs krönika om facket för någon vecka sedan, även den mycket läsvärd.

  //Alex, SSK

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 april, 2007 07:48) : 

  Visst såg jag det. Bloggade om det här.

   

  Blogger Daniel skrev... (13 april, 2007 10:03) : 

  En progressiv och samarbetsvillig fackföreningsrörelse är naturligtvis bättre än en konservativ och samarbetsovillig dito. Men ibland kan jag känna att det från vissa fackförbund är för mycket samarbete (och i vissa fall underkastelse) med Svenskt Näringsliv och för litet samarbete med andra fackföreningar och folkrörelser.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 april, 2007 14:42) : 

  @ Daniel:

  Vilka är det och når de sämre resultat än de mer militanta facken?

   

  Blogger Alexander skrev... (13 april, 2007 23:17) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Peter Wennblad skrev... (17 april, 2007 19:48) : 

  Att Expressens ledarsida är fackvänlig är inte nytt. Jag skrev själv en liknande krönika på sidan för flera år sedan om SKTF:s arbete för individuella löner - och arbetsgivarnas motstånd.

   

  kommentera