Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, april 02, 2007

    Facklig motoffensiv

    Anders Mildners artikel i Expressen i går, om hur fackföreningsrörelsen ”spelat skurkrollen i medierna” den senaste tiden, var en varningsklocka. Flera andra bloggare har redan uppmärksammat och klokt kommenterat artikeln – jag tänkte bara ge några egna reflektioner.

    Jag håller själv inte riktigt med om att det råder ”allmän fackbashing”, som Mildner skriver. Däremot har otvivelaktigt facket, fackliga företrädare och fackliga arbetsmetoder hamnat i det mediala sökarljuset på sistone, och det är inte alltid en positiv bild som framträder.

    Det är självklart bra att granska hur fackföreningsmedlemmarnas pengar används, om företrädare för fackförbund gör sig skyldiga till övergrepp etc. Däremot kan jag tycka att man inte minst på vissa borgerliga ledarsidor lite väl lättvindligt köpt den verklighetsbeskrivning som arbetsgivarsidan och dess kampanjverksamheter pumpat ut.

    I det nyligen uppmärksammade fallet där Svenskt Näringsliv gick in i avtalsrörelsen och försökte hindra sitt medlemsförbund Svensk Handel att teckna kollektivavtal med fackförbundet Handels, var plötsligt de fram tills dess tillämpade skurk- och hjälterollerna om än tillfälligt omvända. Handels, som förde en berättigad kamp för sina underbetalda kvinnliga medlemmar, hade kommit överens om ett avtal med sin motpart Svensk Handel. Då kliver Svenskt Näringsliv in som överförmyndare och försökte stoppa detta.

    Det ligger dessvärre nära tillhands med konspirationsteorier om att det med en borgerlig regering nu blivit extra viktigt för Svenskt Näringsliv att ta kontroll över lönebildningen och undvika inflation. Jag kan inte påminna mig om att man agerat på motsvarande sätt under det långvariga socialdemokratiska regeringsinnehavet.

    Dessvärre är den relativt positiva mediala uppmärksamhet Handels fått under avtalsrörelsen att betrakta som ett undantag. Fackföreningsrörelsen har ett imageproblem som man måste ta i tu med. Den förhärskande bilden av facket i medierna för närvarande är byggnadsarbetare som skriker ”Go home” åt utländska kollegor, västklädda aktivister som spärrar ingången till en salladsbar, samt rundmagade 55+ män bakom skrivbord på presskonferenser. Och visst, det där är inte osanna bilder. Men det är inte hela sanningen.

    För mig är det obegripligt att så mycket energi ännu läggs på revirstrider om vilket fackförbund som ska ha ”rätt” att teckna kollektivavtal på olika arbetsplatser. I synnerhet när LO:s medlemsförbund, redan innan regeringens förändringar av a-kassan trätt i kraft, minskat antalet medlemmar under flera år. Förra året hamnade alla 15 förbunden på minus.

    Om jag som anställd känner att jag skulle behöva hjälp av facket så är knappast det första jag tänker på vilket förbund eller centralorganisation jag ska vända mig till. Varför finns det till exempel ingen gemensam webbplats för LO, TCO och SACO med grundläggande information om varför man bör gå med i facket och vart man kan vända sig om man nu väljer att göra det?

    LO-bloggar och liknande satsningar i all ära, men om nu de fackliga idéerna är under attack så bör man nog snarare samla styrkorna och gemensamt göra insatser för att förklara varför dessa idéer fortfarande bär.

    * * *

    För övrigt noterar jag att socialdemokraterna nu lanserat en egen kanal på YouTube. Piggt och välkommet initiativ! Nu ser jag med spänning fram emot att fackföreningsrörelsen också hittar nya vägar att nå ut med sitt budskap.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Facklig motoffensiv"

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 april, 2007 18:07) : 

    Som vanligt är du den enda socialdemokraten som framför ens ett uns kritik mot den egna rörelsen, men även du blundar för det etiska kärnfrågan. För det handlar inte om vilken kampanjorganisation som vinner propagandakriget eller får först bestämma verklighetsbeskrivning, det handlar om den grundläggande demokratiska principen att de som blir företrädda själva får välja sina företrädare.

    I allt fler fall är det så att LO på eget bevåg utser sig självt till företrädare för människor som varken vill eller begärt att bli företrädda. Skulle man översätta förhållandena till internationell politik skulle man kunna jämföra med situationen där folken i Tibet och Taiwan företräds av Kina i FN utan att de haft något att säga till om.

    Det är ytterst få liberaler och konservativa som har några invändningar mot kollektivavtal som den bästa metod för reglering av arbetsmarknaden. Många uttrycker faktiskt stor uppskattning över att LO och andra är så pålitliga förhanligsparter. Avtal som ingås hålls och det råder frid på arbetsmarknaden, vilket gynnar både företagen och de anställda. Vad allt fler "vanliga männsiskor" däremot fått upp ögonen för är de metoder och den arrogans med vilken LO sätter sig över grundläggande demokratiska fri- och rättigheter. Det är därför fackföreningsrörelsen förlorar folkligt stöd. De gör bäst i att inse detta och sluta insinuera dolda klassmotiv och absurda borgerliga konspirationer. Som så ofta är ödmjukhet och självkritik nyckeln till politisk framgång.

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 april, 2007 20:29) : 

    Nope, det är inte missnöje med hur den fackliga kampen förs som är huvudorsaken till det minskade - och inte ens det är säkert - engagemanget. Snarare är det så att medlemmarna tycker att facket gör för LITE, är för mesigt och lägger sig för lätt.
    Hängde det bara på medlemmarnas vilja skulle vi ha det som i Frankrike - en ny strejk varannan vecka.
    Sen finns det naturligtvis en uppsjö med olika individuella orsaker men i slutänden är det nog få som väljer att gå ur facket för att de skulle retat upp sig på hur den fackliga kampen förs.
    Däremot tycker de att de får för lite för medlemsavgiften - det är något jag hör dagligen. Och det måste vi naturligtvis göra något åt.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (03 april, 2007 09:46) : 

    Aqurette, den som blundar är nog du - och det för något grundläggande; nämligen att de fackliga organisationerna faktiskt är demokatiskt uppbyggda och det är medlemmarna som styr dem.

     

    Anonymous Anonym skrev... (03 april, 2007 10:37) : 

    Ja, men herregud Jonas! Bara för att LO är demokratiskt i sin uppbyggnad betyder ju inte att de har rätten att besluta om hur människor utanför organisationen ska bete sig. Det är ju det saken gäller. På allt fler arbetsplatser saknar facket medlemmar. Löntagarna på dessa företag har alltså gjort ett val som innebär att de inte är med i LO:s demokratisk process. Men trots att de inte vill så tvingar LO dem att underkasta sig en representation. Snacka om härskarteknik!

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (03 april, 2007 11:08) : 

    Aqurette, jag kanske missförstod det du skrev om att "det handlar om den grundläggande demokratiska principen att de som blir företrädda själva får välja sina företrädare". Det jag svarade på var just att i de fackliga organisationerna så är det just de som blir företrädda som själva får välja sina företrädare. Men okej, det du syftade på var alltså att fackförbund agerar mot företag där de inte har några medlemmar. om detta skriver jag här.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (03 april, 2007 16:37) : 

    Jag är en varm försvarare av yttrandefriheten, men det betyder inte att jag behöver acceptera vad som helst på min blogg. Mer om detta här. Om nu någon undrar varför ovanstående kommentar raderades.

     

    Anonymous Anonym skrev... (03 april, 2007 19:32) : 

    Håller med A. om att det är ett problem att vara hänvisad till ett fackförbund. Det lär också finnas arbetstagare som inte finner ens ett fackförbund som vill/kan företräda dem. Fackföreningsrörelsen verkar ha stagnerat och förbunden måste kanske börja samverka med varandra och inte med enskilda politiska partier eller fraktioner. Anna Ekström påstår att SACO och inte hon själv (trots att hon säger "Jag anser" i media) tycker att skattesänkningar är viktigare än löneökningar för medlemmarna. Viktigast med skattesänkning för t.ex. en tandläkare med drygt 30 000 i månaden efter 33 års yrkesliv?

     

    Anonymous Anonym skrev... (03 april, 2007 21:06) : 

    Vill upplysa om att på "den egna kanalen" tillåts endast strömlinjeformade kommentarer som kan tjäna som propaganda. Så vad det med den "interaktionen..."

     

    kommentera