En fråga om liv och död
Så här i påsktid så ligger det nära till hands att fundera en del över livet och döden. Och efter Svenska Läkaresällskapet i sina nya etiska riktlinjer ger stöd för läkare att avbryta en behandling som inte gagnar patienten, så har diskussionen om dödshjälp i Sverige plötsligt blivit aktuell igen. En representant för Läkaresällskapet säger till tidningen Dagens Medicin (ej på nätet, men återberättat i bl a Ekot och SvD) att de nya riktlinjerna betonar patientens rätt att vara med och bestämma om en livsuppehållande behandling ska avslutas. I Dagens Nyheter följer man upp detta genom att prata med Bo Lindholm, chef för Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning, som inte ser att de nya riktlinjerna står i strid med lagen. Däremot påpekar han att endast en domstol kan avgöra frågan slutgiltig. Lindholm har heller inte uppfattat att det har funnits en otydlighet i regelverket. Samtidigt menar han att det är viktigt att läkarna enas om riktlinjer och det är möjligt att även Socialstyrelsen ska föra in riktlinjer i sina dokument. Joel Malmqvist ställer sig frågande till att en sådan här betydelsefull ändring av etiska riktlinjer för hur läkare bör agera i frågor om liv och död, inte sker ”genom en proposition från regeringen, ett riksdagsbeslut, remissyttrande från Socialstyrelsen och 9 000 sidor SOU-text, som brukligt är i viktiga frågor”. Och det har han förstås en poäng i. Samtidigt så ser jag hellre att läkarkåren – som jag hyser stort förtroende för – går före i den här frågan, än att jag inväntar initiativ från landets kristdemokratiske socialminister eller beslut från den borgerliga riksdagsmajoriteten. För en tid sedan skrev jag om ett fantastiskt bra reportage i Svenska Dagbladet om en svensk man som reste till en ”dödsklinik” i Schweiz, sedan han förgäves vädjat om att få dö i Sverige. Rekommenderad läsning för alla som brottas med de etiska problemen rörande dödshjälp. Andra skriver intressant om medicin, etik, dödshjälp. |
Kommentarer om "En fråga om liv och död"
Jag tror inte att det skulle spela så stor roll med annan politisk majoritet. KD:s syn skulle eventuellt följas av vissa sossar, men framförallt skulle hela mediespelet runt frågan göra den långt svårare att behandla seriöst. Jag räknar med att du kan se hur rubrikerna skulle sett ut...
No more Switzerland?
Tvärr hade det nog tagit nda fram till pensionen om 35 r att f en humanistisk ändring till stånd i Sverige. Expertisen har nu uttalat sig. Detta är första steget. Nu kan riksdagsledamöterna ta det andra.
Nu slipper vi åka till Schweiz! åTminstone om vi råkar ha turen att hamna hos en vettig och human läkare.
UBYMIC
”Den dag skall och måste komma, då rätten att dö blir erkänd som en långt viktigare och mera oförytterlig människorätt än den att lägga en sedel i valurnan. Och när den tiden är mogen, skall varje obotligt sjuk äga rätt till läkarens hjälp, om han vill befrielsen.”
Efter 102 år har Hjalmar Söderbergs framtidsanalys fortfarande inte blivit verklighet. Man får hoppas att den närmaste tiden ger honom rätt.