Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, april 03, 2007

  Facklig opinionsbildning

  Apropå det jag skrev i går om vikten av facklig motoffensiv, ser jag att flera medier uppmärksammat Hotell- och Restaurangfackets (HRF) undersökning man låtit Synovate TEMO göra om bland annat sitt agerande i Göteborg rörande salladsbaren Wild’n’Fresh.

  Enligt undersökningen finns det bland allmänheten ett starkt stöd för fackföreningars rätt att kräva att arbetsgivare tecknar kollektivavtal även på små arbetsplatser där de anställda inte är med i facket. När det gäller det konkreta fallet med Wild’n’Fresh anser 41 procent att HRF agerade rätt medan 46 procent tycker att man gjorde fel.

  Rent strategiskt hade det antagligen varit klokare av HRF att inte gå på så hårt som man nu gjorde. I synnerhet inte mot ett företag där man inte hade några medlemmar. Å andra sidan hade, såvitt jag förstått, i princip alla andra restauranger och serveringar i kvarten runt Wild’n’Fresh redan kollektivavtal. Därmed kunde just detta lilla företag konkurrera på helt andra villkor genom att inte betala avtalsenliga löner eller erbjuda sina anställda avtalsenliga villkor.

  Men grundproblemet är nog fortfarande att man från fackligt håll alltför ofta tar för givet att människor i allmänhet ens vet vad kollektivavtal är för något. Nu kräver man respekt för något som många nog bara har en vag aning om vad det innebär.

  Om svensk fackföreningsrörelse i framtiden vill slippa sådan negativ press man fått i samband med Vaxholmsfallet och Wild’n’Fresh så är det en kommunikativ utmaning att pedagogiskt förklara kollektivavtalsprincipen.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Facklig opinionsbildning"

   

  Blogger Jonas N skrev... (03 april, 2007 18:00) : 

  Jonas M, I beg you:

  "Därmed kunde just detta lilla företag konkurrera på helt andra villkor ..."

  Du vet mycket väl att detta dels inte är sant, dels inte hade med saken att göra. Tvärtom, de andra företagen, de som hade 'tecknat avtal' slöt upp bakom henne!

  Problemet, och även detta vet du, var att HRF inte klarade konkurrensen från några få (tre?) människor. Man var inte intresserad av deras 'produkt'

  Och angående din slutsats:

  Jag tror att det är det omvända. Nästan alla människor tror att kollektivavtal är vad 'man' har sagt att det skall vara! Vad som gäller överallt! Och måste gälla, och att facken har rätt att inte bara efterfråga, utan kräva sådana. Med alla till buds stående medel.

  Jag tror snarare att man är rädd för att kunskapen skall sprida sig att det inte är precis på det sättet i alla lägen.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 april, 2007 14:43) : 

  Jag vet inte alls "mycket väl". Jag har mina källor på HRF, det är möjligt att du har andra - som du i så fall gärna får redovisa. Observera att jag inte tycker att HRF:s agerande i det här fallet var särskilt taktiskt klokt, men om det nu var så att i princip alla andra restauranger och serveringar i kvarteren runt Wild’n’Fresh redan hade kollektivavtal så verkar det inte rimligt att HRF skulle avstå från att försöka förmå även Wild’n’Fresh att teckna ett. Sedan lät man det nog gå ett par steg för långt. Blockaden var inget jag hade rekommenderat som metod.

   

  Blogger Byggaren skrev... (04 april, 2007 15:10) : 

  "Om svensk fackföreningsrörelse i framtiden vill slippa sådan negativ press man fått i samband med Vaxholmsfallet och Wild’n’Fresh så är det en kommunikativ utmaning att pedagogiskt förklara kollektivavtalsprincipen."

  Det blir svårt att göra när det anknytna partiet inte längre är i regeringsställning och kan påverka vilken information som ska nå medborgarna.

  Men annars har man några 100 miljoner SEK i tvångsinlösta granskningsavgifter som man kan använda för detta. Borde räcka hyfsat långt. :-)

  Men oavsett budget eller politiska kontakter så är det svårt att i längden hålla uppe ett orättvist system.

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 april, 2007 19:39) : 

  Byggarn menar att pressen behandlade Vaxholm med en fackföreningsvänlig inställning????????

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 april, 2007 19:44) : 

  Byggaren, den nuvarande regeringen har ju upprepade gånger bedyrat sin positiva inställning till kollektivavtal - så det borde nog inte vara så svårt :-)

   

  kommentera