Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, april 04, 2007

  Inskränkt fundamentalism sprider hiv

  Jag skrev för en tid sedan om hur förebyggande arbete mot hiv-spridning förefaller vara verkningslöst, och hur religiösa fundamentalister och moralister motarbetar kondomer. USA, katolska och muslimska länder har ingått en märklig allians där man inte verkar vilja tala om kondomer som ett effektivt skydd mot smittspridning, utan bara om trohet och avhållsamhet.

  I dag rapporterar Aftonbladet om hur kristna ortodoxa präster i Etiopien skvätter ”heligt vatten” ur dunkar över tusentals hiv- och aidssjuka människor, och förbjuder dem att ta sina mediciner.

  Det är så idiotiskt att jag blir gråtfärdig.

  Och i Gambia påstår landets president Yahya Jammeh att han kan bota aidssjuka med sina bara händer. Men bara på torsdagar. På söndagarna botar han astma.

  Jag beklagar om jag framstår som intolerant, men jag kan inte känna ett uns av respekt för ”traditioner” eller ”kultur” som tillåter att karismatiska religiösa och politiska ledare vilseför lidande och desperata människor. I bästa fall ger det möjligen en gnutta hopp, vilket ju kan vara en gynnsam faktor för tillfrisknande. Men mer troligt så får detta sjuka människor att avstå från modern, verkningsfull medicinering.

  Andra skriver intressant om , , , , .


  Kommentarer om "Inskränkt fundamentalism sprider hiv"

   

  Blogger itsweden skrev... (09 april, 2007 23:47) : 

  För Afrikas del så är det tydligen våldtäktskulturerna där som är en stor orsak till hivspridningen.
  Klicka här

  Det tycks vara bristen på jämlikhet mellan könen som är den främsta orsaken i deras fall. WHO och FN har tydligen gett upp att försöka ändra på dessa kulturer och förespråkar omskärelse av männen istället som ett försök att få ner antalet smittade. Att få ner antalet våldtäkter, som är själva grundorsaken, har man tydligen gett upp.
  Klicka här

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 april, 2007 15:27) : 

  Exemplen från bl a Sydafrika som nämns i artikeln du länkar till är skrämmande - men samtidigt inte heller hela sanningen. Låg utbildning, okunskap, vidskepelse och dåliga politiska och religiösa ledare är också viktiga faktorer bakom spridningen av hiv och aids i flera afrikanska länder. Själv ser jag inte alls omskärelsekampanjen som ett tecken på att FN och WHO gett upp, utan snarare att man hittat ett nytt och häpnadsväckande effektivt sätt minska smittspridningen. Detta får dock självklart inte stå i motsatsställning till andra insatser, som t ex ett aktivt arbete mot våldtäkter och för jämställdhet.

   

  Blogger itsweden skrev... (10 april, 2007 16:17) : 

  Jonas:
  "Låg utbildning, okunskap, vidskepelse och dåliga politiska och religiösa ledare är också viktiga faktorer bakom spridningen av hiv och aids i flera afrikanska länder."

  Fast man undrar ju i vilken ände det överhuvudtaget är någon idé att börja i. Jag blir i alla fall matt när jag läser om hur de har det söder om sahara.

  "Själv ser jag inte alls omskärelsekampanjen som ett tecken på att FN och WHO gett upp, utan snarare att man hittat ett nytt och häpnadsväckande effektivt sätt minska smittspridningen."

  Minska ja, men inte stoppa. När jag läste det så tyckte jag att det var en anpassning till alla våldtäkter, alltså att man anser att det är ok att övergreppen på kvinnor fortsätter och satsar på att ha smittfria våldtäktsmän. Klart, visst är det en fördel för kvinnan om hon slipper få HIV vid våldtäkten (hur man nu ska gradera sånt här) och för mannen minskar också risken.

  "Detta får dock självklart inte stå i motsatsställning till andra insatser, som t ex ett aktivt arbete mot våldtäkter och för jämställdhet."

  Eritrea har åtminstone nyligen förbjudit kvinnlig omskärelse, men det är ett minimalt steg, om det nu kan räknas som ett steg alls. Jag fattar inte dom som på plats orkar engagera sig, och då menar jag mentalt.

   

  kommentera