Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, maj 08, 2007

  Kommunikation utan strategi

  Det finns mängder av pr-byråer i Sverige. Många av dem har internationella nätverk och tunga, politiskt och ekonomiskt inflytelserika personer i sina nätverk. Några av dessa byråer har också en tydlig borgerlig stämpel. En av dessa är JKL. Och just på JKL har Göran Persson nu valt att blir senior rådgivare.

  JKL beskriver själva sin verksamhet som att man fungerar som ”rådgivare till företagsledningar från de flesta branscher kring hur kommunikation kan bidra till att uppnå affärsmål”. Man säger sig arbeta med att ”bygga och bevara organisationers förtroendekapital gentemot olika publiker”, föreslå lösningar och bidra till att de genomförs. JKL anlitas som rådgivare kring bland annat finansiell kommunikation, börsintroduktioner, krishantering, medierelationer, opinionsbildning och lobbying.

  Inget ont i detta. Jag har flera bekanta som jobbar eller har jobbat på JKL. Och så sent som i förra veckan så var jag själv på byråns kontor i Stockholm och höll en liten föreläsning om hur bloggar kan påverka agendan.

  Men jag är inte före detta statsminister och socialdemokratisk partiordförande.

  Jag har inga invändningar alls emot att Göran Persson efter en lång politisk karriär vill fortsätta göra nytta och pröva sina vingar i näringslivet. Att då börja jobba i kommunikationsrådgivningsbranschen ligger förstås nära till hands, och är en erfarenhet jag unnar så många som möjligt. Men just JKL förefaller vara ett synnerligen underligt karriärval för Göran Persson.

  Att byrån har täta band till moderaterna är välkänt, även om m-stämpeln tvättats bort en del genom åren genom bland annat strategiska rekryteringar av socialdemokrater och en försäkran om att man inte tar några partipolitiska uppdrag. Dock borde nog Göran Persson ha valt en annan pr-byrå att dela med sig av sin erfarenhet och kontakter till.

  Det här skadar socialdemokratin i ett läge då alltförmycket medialt fokus redan kretsar kring den förre partiledaren och hans privata affärer, snarare än att handla om vår nya partiledare och vad som händer inom socialdemokratin i dag.

  * * *

  Nyheten har förstås redan kommenterats av många bloggare och flera andra medier. Den roligaste kommentaren hittills står Magnus Krantz på LNB:s blogg för, när han jämför uttalanden från Persson i samband med att han avtackades som partiordförande – och när han i dag kommenterar sitt nya jobb.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Kommunikation utan strategi"

   

  kommentera