Sarkozy, EU-fördraget och Europadagen
Aftonbladets Europabloggare Tommy Svensson konstaterar att det för EU kan få ”både omedelbara och långsiktiga följder” att högerpolitikern Nicolas Sarkozy vann det franska presidentvalet. Sarkozy lanserade under sin valkampanj begreppet mini-fördrag, och förespråkar med det så små förändringar som möjligt av EU-fördraget jämfört med det nu gällande. ”Om EU kan enas om detta behövs enligt den blivande franske presidenten ingen ny folkomröstning i Frankrike”, skriver Svensson, och tillägger att det ”kan bana väg för en snabb lösning av frågan”, även om andra länder har invändningar. Det är också värt att komma ihåg att Sakozy står för en mer utpräglad marknadsliberal modell för europeiskt samarbete än sin föregångare Jacques Chirac. Därmed riskerar Frankrikes stöd till EU:s sociala modell att försvagas. För dem av oss som fortfarande brinner för mer europeiskt samarbete så finns det anledning att fira den 9 maj, då ju Europadagen infaller. I år är det dessutom 50 år sedan Romfördraget undertecknades, och det finns extra anledning att fira. Själv kommer jag att hålla till på Nalen i Stockholm för att tillsammans med andra ta avstamp i det som varit och blicka framåt mot de kommande 50 åren. På kvällen bjuder dessutom ESP (Europeiska Socialdemokratiska partiet) i Stockholm och det socialdemokratiska partidistriktet i Stockholms län in till mingelkväll. Andra skriver intressant om politik, Europa, EU. |
Kommentarer om "Sarkozy, EU-fördraget och Europadagen"
Det mest oroande med Sarokzys seger är enligt min mening att den var ett resultat av att Sarokzy lyckades mobilisera brett stöd från Le Pens väljare.
En majoritet av Bayros väljare förefaller ha valt Royal, och kommunisterna (alla 3 kandidater, tror jag) stödde Royal de också.
Det exceptionellt höga valdeltagandet i andra valdeltagandet i kombination med Sarokzys seger tyder på att FN-väljare aktivt valde Sarokzy framför sofflocket. Det brukar de inte göra - att de aktiverade sig i andra valomgången kan bara förstås som ett resultat av att de faktiskt, aktivt gillar stöder Sarokzys politik.
Det är oroande att "normala" borgerliga kandidater är beredda att aktivt söka stöd från uttalade fascister.