Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, juni 28, 2007

  Moderat slår ett slag för öppenhet

  Den moderata riksdagsledamoten Anna König Jerlmyr publicerar i dag en ”Politisk årsredovisning för verksamhetsåret 2006/2007”. I denna redogör hon på ett pedagogiskt och lättbegripligt sätt för hur hon förvaltar sitt uppdrag som folkvald.

  Personligen tycker jag att det är ett lysande grepp.

  Inte för att jag håller med om hennes politiska program eller känner någon större tillfredställelse med de saker hon åstadkommit under sitt första riksdagsår. Men det har ett demokratiskt värde att som folkvald öppet redogöra för vad man faktiskt gör i kammaren, i riksdagsutskotten och i andra relevanta sammanhang. I synnerhet när man som riksdagskandidat bedriver personvalskampanj är det rimligt att regelbundet rapportera till väljarna hur man förvaltar det förtroende de gett en.

  Så vad säger då Anna König Jerlmyr i sin årsredovisning? Jo, hon konstaterar bland annat att hon i valrörelsen lovade att arbeta för att förebygga och motverka våldtäkter samt att öka andelen jobb till unga människor. Och det arbetet skriver hon att hon under sitt första riksdagsår prioriterat, inte minst i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

  En motion om en förlängd tidsfrist för momsinbetalningar har redan blivit verklighet. Dessutom har justitieminister Beatrice Ask öppnat för en diskussion om att införa krav på samtycke när det rör våldtäktsbrott, en fråga som Anna König Jerlmyr också driver i riksdagen. Vidare säger hon sig arbetar med att ”öppna upp förmedlingsmarknaden av jobb så att olika aktörer kan konkurrera på lika villkor”. Hon kommer också att ”samla ett antal experter som dagligen arbetar med våldtäkter för att kartlägga konkreta åtgärder för att förebygga dessa brott”.

  Som sagt, visst kan man ifrågasätta den politik Anna König Jerlmyr bedrivit under året. Men det är dock den hon gick till val på och bad om mandat för. Och genom sin redovisning så kan var och en se på vad sätt hon jobbat med frågorna. Ett mycket gott initiativ som jag hoppas att fler ledamöter i andra partier låter sig inspireras av.

  * * *

  PS: Läs mer om årsredovisningen på Anna König Jerlmyrs blogg.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Moderat slår ett slag för öppenhet"

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 juni, 2007 15:34) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 juni, 2007 22:27) : 

  Oj, detta inlägg kan missförstås om man är överdrivet logisk. Inte är du EMOT "att arbeta för att förebygga och motverka våldtäkter samt att öka andelen jobb till unga människor", eller hur?

  I övrigt håller jag med dig. Bra grepp i politiken.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 juni, 2007 22:35) : 

  Attila, det du betecknar som "är överdrivet logisk" skulle jag kalla "anstränger sig för att missförstå".

   

  Blogger Johan Hellström skrev... (28 juni, 2007 23:31) : 

  miljöpartiets riksdagsledamoter brukar bjussa på något liknande i de årliga kongresshandlingarna.

  men jag håller med dej, ett utmärkt initiativ som alla borde lära sej av.

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 juni, 2007 09:55) : 

  Kanske är det tvångsmässigt felsökeri, men jag tänkte precis samma sak som Attila.

  Men annars jag håller med - uppföljning och utvärdering kanske inte är det mest underhållande man kan ägna sig åt, men något av det mest lärorika.

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 juli, 2007 00:04) : 

  Vad menas, innebär det att samlag där inte explicit samtycke sker, dvs båda parterna säger jag går med på att ha sex med dig kan nu klassas som våldtäkt?

   

  kommentera