Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, juli 01, 2007

  Life on Mars

  I kväll startar den andra och sista säsongen av den brittiska tv-serien Life on Mars. Själv tycker jag att det är en av de mest originella och välproducerade serier jag sett på länge. Jag längtar redan efter uppföljaren.

  Handlingen i Life on Mars kretsar kring kriminalkommissarie Sam Tyler som är på jakt efter en seriemördare. Han blir han påkörd av en bil, och vaknar upp år 1973. Plötsligt befinner han sig i en märklig värld full av förlegade tankesätt och utsvängda byxor – utan att ha den ringaste aning om hur han hamnat där eller hur han ska ta sig hem till sin egen tid.

  Det som gör serien så bra är det oerhört väl återskapade 1973, eller snarare Sam Tylers bild av 1973. Han var själv bara ett barn på den tiden och har – i likhet med de flesta av oss som inte är tillräckligt gamla för att minnas – bara vaga minnen av hur livet egentligen tedde sig på den tiden.

  Musiken är kanonbra, även om vi svenska tittare dessvärre inte får ta del av det fullständiga soundtracket. Klåparna på SVT har nämligen köpt in en nedklippt version av serien där vissa scener saknas, då de innehåller musik som det kostar extra att köpa rättigheterna till. Kjell Häglund förklarar bakgrunden.

  Men framförallt är det seriens originalitet som gör den så bra. Det är en hårdkokt polisserie i 70-talsstil, en psykologisk thriller och en liten bit komedi. I en väl avvägd blandning. Helt enkelt lysande.

  Läs mer om serien hos BBC.

  * * *

  PS: Seriens namn är taget från den David Bowie-låt som Sam Tyler lyssnade på i sin bil strax innan han blev påkörd. En uppföljare till serien spelas för närvarande in, och handlar om en kvinnlig polis som plötsligt finner sig i det tidiga 1980-talet. Även denna serie hämtar sin titel från Bowie: Ashes to Ashes.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Life on Mars"

   

  Blogger Fredrich Legnemark skrev... (01 juli, 2007 19:49) : 

  En underbar serie, med extra bottnar och finesser. Samtidigt inser man hur långt polisarbetet har kommit i vissa avseenden. Hur mycket humanare den tvingats bli.

  Alla otäcka fenomen som minskat, brutalitet osv. Vår egen baseballliga (http://sv.wikipedia.org/wiki/Baseballigan) torde ha varit mentalt samtida med Gene Hunt.

  Men samtidigt kan man inte låta bli att gilla alla karaktärer inklusive Hunt, som barn av sin tid och med sin egen charm.

   

  Blogger Thomas Tvivlaren skrev... (01 juli, 2007 23:54) : 

  Har faktiskt missat den serien men bara Bowietemat är ju en anledning att börja titta på serien. :)

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 juli, 2007 12:43) : 

  Framför allt får Ford Cortina GT Mk.3 den uppmärksamhet den förtjänar efter att i åratal stått parkerad i skuggan av Inspector Regans (john Thaw) Ford Granada... Filmbilen auktionerades på eBay av Comic Relief och inbringade över £12000 till välgörande ändamål.

  Vill man se "Life on Mars" i oklippt skick är det nedladdning som gäller. Ett rykte gör gällande att också DVD-boxen saknar viss musik.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 juli, 2007 08:36) : 

  Fjärrkontrollen skrev härom dagen: "Jason O'Mara är utsedd till att spela Sam Tyler i den amerikanska versionen av Life on Mars.". Frågan är om det blir bättre, eller bara annorlunda.

   

  kommentera