Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, juli 02, 2007

  Medverkan utan interaktivitet

  Under våren har socialdemokraterna bildat fyra rådslagsgrupper för att tillsammans med medlemmar och väljare ”förändra och ompröva den socialdemokratiska politiken” inom områdena jobb, välfärd, världen/utrikespolitik samt klimat/miljö.

  Det är i grunden positivt. Det är alla viktiga politikområden, och på flera av dem – inte minst jobb – så hade socialdemokratin inte någon trovärdig politik i den senaste valrörelsen.

  Tanken med rådslagen är att forma och utveckla den socialdemokratiska politiken inför partikongressen 2009. Utgångspunkten sägs vara ”en öppen dialog med partiets medlemmar” som uppmanas vara med och formulera såväl samhällskritiken som inriktningen för politiska lösningar på samtidens problem och framtidens utmaningar.

  Och det låter ju bra. Problemet är de statiska former man valt för synpunkter från medlemmar och väljare. På partiets webbplats sägs att rådslagen ska ”utveckla nya metoder för hur vi socialdemokrater kan involvera fler i arbetet med att formulera vår politik”, samt regelbundet kommunicera både direkt och indirekt med väljarna inför 2009 och 2010 års val. Mot den bakgrunden är det märkligt och tråkigt att de vägar som erbjuds för att bistå med tips och idéer till rådslagsgrupperna är e-post- och fysiska postadresser.

  På så sätt begränsas medlems- och väljarinflytandet till möjligheten att skicka in synpunkter, som sedan behandlas i rådslagsgrupperna och förhoppningsvis resulterar i förslag som partikongressen får att ta ställning till. En betydligt mer öppen och dynamisk metod hade varit att varje rådslagsgrupp haft varsin blogg där idéer kunnat presenteras, läsare kunnat kommentera och en dialog växt fram.

  En annan variant hade kunnat vara att använda wiki-modellen, ungefär som Wikikongress. Det skulle vara något av en öppenhetsrevolution, då det ger vem som helst möjlighet att redigera texter och lägga till egna.

  Men socialdemokraterna tycks än så länge inte våga sig på mer öppenhet än att välkomna förslag, som sedan processas internt. Jag kan bara hoppas att löftena om ökad öppenhet och förändring också ska märkas i kommunikationen mellan partiet, medlemmar och väljare.

  * * *

  PS: Vissa av rådslagens ordförande och ledamöter har dock egna bloggar som man kan använda för att försöka få till stånd en mer öppen diskussion om de politiska framtidsfrågorna. Här kommer en uppräkning av grupperna och deras medlemmar – och i förekommande fall länkar till bloggar:

  Rådslagsgruppen om jobb leds av Thomas Östros och Luciano Astudillo. Dessutom ingår Lena Westerlund, Roger Mörtvik, Monica Theodorsson, Peter Hultqvist, Johan Persson, Carina Adolfsson-Elgestam, Anna Johansson och Susanne Gideonsson. Välfärdsgruppen leds av Carin Jämtin och Stefan Löfven. Dessutom ingår Jasenko Omanovic, Irene Wennemo, Åsa Kullgren, Amela A. Hodzic, Gun-Britt Andersson, Lars Ilshammar och Jana Nilsson. Gruppen som har att titta på världen/utrikespolitik leds av Margot Wallström och Jan Eliasson. I gruppen ingår även Urban Ahlin, Lena Hjelm-Wallén, Göran Färm, Veronica Palm, Leif Pagrotsky, Björn von Sydow, Laila Naraghi, Kent Härstedt och Liselott Lenberg. Slutligen har vi rådslagsgruppen för klimat/miljö under ledning av Ulrica Messing och Annelie Hulthén. Dessutom ingår Åsa Westlund, Lena Hallengren, Maja Fjaestad, Gert-Inge Andersson, Sven Nyberg, Stefan Edman, Leif Lindholm och Ulf Olsson.

  Åsa Westlund och Lena Hellengren bloggar även på Ekobloggen, men det verkar inte vara rådslagsgruppens officiella blogg.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Medverkan utan interaktivitet"

   

  Blogger Unknown skrev... (02 juli, 2007 20:28) : 

  Bra inlägg. Det är tråkigt att partiet inte nyttjar möjligheten att verkligen kommunicera. Jag tycker det känns precis som vanligt och att man bjuder n med "armbågen".

  Utmärkt att du tipsade om de ledamöter som har bloggar även om de förstås inte är respektive rådslagsgrupps arena.

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 juli, 2007 22:48) : 

  Bra inlägg. Det var det här Trippi liknade vid att "kasta sig ut från ett höghus och hoppas att de många aktiva tar emot en". http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=2747

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 juli, 2007 14:43) : 

  Håller verkligen med dig Jonas!

  Det är så tråkigt när det hela tiden känns som om vi ligger efter. Och det minskar ju inte steget för den enskilad "gräsroten" att delta. Verkligen inte!

  Visst kan vi vara med och försöka påverka i rätt riktninig men till slut ger man ju upp kring det med.

  VIlken tur att det finins en massa andra bra s-människor som bloggar om viktiga saker på ett bra och tillgängligt sätt *hint, hint*!

   

  kommentera