Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, oktober 09, 2007

  Hoppet står till socialdemokraterna och mp

  Att den borgerliga regeringen tampats med allt sämre opinionssiffror ända sedan valdagen är ingen nyhet. I den senaste mätningen från Synovate så hade avståndet mellan blocken ökat med 4,9 procentenheter från 10,9 till 15,8. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet fick enligt undersökningen tillsammans 56 procent av rösterna, varav socialdemokraterna själva stod för 44,6 procent.

  Men opinionssiffror är inte valresultat, och med nära tre år kvar till valet så kan fortfarande mycket hända.

  En framgångsfaktor för de borgerliga partierna senast var att man tidigt deklarerade att man avsåg att bedriva en gemensam valrörelse i syfte att bilda regering tillsammans efter valet. Och detta visade man sig lyckas med. Mot den borgerliga alliansen stod en regeringsbärande socialdemokrati som hade uppenbara samordningsproblem med stödpartierna v och mp.

  Inför 2010 så måste de nuvarande oppositionspartierna klara av att enas och visa upp ett hållbart alternativ till den sittande regeringen. Dessvärre ser det just nu mörkt ut på den fronten.

  I Ekots lördagsintervju förra helgen tog vänsterpartiets ledare Lars Ohly avstånd ifrån att inom den nuvarande oppositionen bilda någon politisk allians inför nästa val, liknande den borgerliga Allians för Sverige. I stället tyckte Ohly att man skulle gå fram var för sig utan någon gemensam politisk plattform.

  Lars Ohly tycker också att socialdemokraterna anpassar sig för mycket till den borgerliga politiken, och önskar att de kunde vara mer kritiska. Socialdemokraterna ifrågasätter inte de stora skattesänkningarna som gjorts av regeringen, menar han – med hänvisning till den budgetmotion som s nyligen lade fram.

  Och i dag får han svar på tal. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson förespråkar inför 2010 en rödgrön valallians bestående enbart av socialdemokraterna och mp. Vänsterpartiet betraktar han som alltför ”bakåtsträvande och gammalmodigt”.

  Peter Eriksson är också tydlig med att de rödgröna på förhand måste ge väljarna konkreta utfästelser och säga vad man vill driva för politik. Redan tidigare har det ju framkommit att en av de största knäckfrågorna för detta är synen på EU. Mona Sahlin har öppet uppmanat v och mp att släppa kravet att Sverige ska lämna unionen. Och det gör nu Peter Eriksson utan att tveka, och säger till SvD att hans parti inte kommer att driva utträdeskravet under nästa mandatperiod.

  Detta är ett positivt och välkommet besked. Rimligen bör vänsterpartiledaren nu känna marken gunga under fötterna. Om det är ett radikalt oppositionsparti v vill vara så är det deras sak. Men vill man på allvar ta ansvar för Sverige och politiken så är det nog dags att ompröva avståndstagandet från en valallians.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Hoppet står till socialdemokraterna och mp"

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 oktober, 2007 08:18) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 oktober, 2007 09:20) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 oktober, 2007 11:11) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 oktober, 2007 11:25) : 

  Jag föreslår att S och MP lämnar V bakom sig och kör sitt race tillsammans. Ohly kommer aldrig att fälla en vänsterregering och finner sig säkerligen i att bli rövknullad av sossarna hur länge som helst.

  V är Socialdemokraternas dörrmatta helt enkelt, och kommer så att förbli. Ös på med ministerposter åt miljöpartisterna och ignorera kommunisterna. Ni har ändå deras stöd för tid och evighet.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 oktober, 2007 12:45) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

  Erik, hyfsa ditt språk och presentera dig ordentligt så kan vi ta en diskussion sedan.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 oktober, 2007 20:14) : 

  Du är för dålig att läsa av oss sossegräsrötters politiska ståndpunkter, där du sitter i ditt höger(sosse?)-glashus min käre Morian!
  Skulle dina politiska funderingar om allianser anammas av Mona Sahlin kan hon lika väl lägga ner detta ditt högersossseparti!

  Bengt Nilsson, röd gråsosse och gräsrot

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 oktober, 2007 21:43) : 

  Bengt, det är inte ofta jag har anledning att citera Lotta Gröning - men i dag känns det befogat.

  I en kommentar till dig skrev hon för en tid sedan att det inte dugar att sitta och kalla sig "röd gråsosse" och sitta drömma sig tillbaka till en tid som inte längre finns. Att bara sitta och skälla med skygglappar för ögonen är helt verkningslöst. Du skapar inte rättvisa, du skapar inget solidariskt och bättre samhälle och framför allt så överger du de människor som bäst behöver en vettig politik.

  Vi är många i Sverige som efterfrågar en konstruktiv allians mellan ansvarstagande partier. Men dit räknar vi inte vänsterpartiet under kommunisten Lars Ohly.

  I stället behövs en ny politisk strategi och en politik anpassad efter dagens samhälle och dagens väljarkrav. Då kan du inte bara hålla på att kalla mig och andra som faktiskt försöker vara konstruktiva för svikare och högersossar. Det är bara patetiskt.

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 oktober, 2007 09:02) : 

  Det verkar ganska tydligt att de socialdemokratiska väljarna har valt bort mp, jag brukar inte tro så mycket på opinionssiffror (Se TV4-nyheterna idag) men majoriteten av s-väljarna tänker nog ideologiskt med den klasspolitik som förs idag.

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 oktober, 2007 17:26) : 

  KOmmer aldrig (v) att fälla en s-regering? Var inte för säker på det du. I Göteborg vet vi inte alls var vi har (v) tyvärr. Ska vi regera med några andra borde vänsterpartiet vara enda alternativet. Miljöpartiet är ett borgerlig och antifackligt mittenparti som man ALDRIG vet var man har.

   

  kommentera