Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, februari 06, 2008

  Regeringen Reinfeldt retirerar

  Det är inte bara opinionssiffrorna som går moderaterna och de övriga borgerliga partierna emot. Nu tvingas också Fredrik Reinfeldt backa från på viktiga politiska områden.

  På en träff med de så kallade riksdagsjournalisternas förening i går, meddelade statsministern att regeringen skrotar sitt förslag om skattesänkningarna för vissa tjänsteföretag. Detta var något man gjorde en stor affär av i valrörelsen och som man hade räknat med skulle skapa c:a 17 000 nya jobb i tjänstesektorn genom sänkta avgifter för exempelvis bilverkstäder, taxibranschen, restauranger och frisörer.

  Skälet till att man nu backar är att EU-kommissionen, som bland annat har i uppgift att granska så att det råder konkurrensneutralitet för företag i medlemsländerna, har satt som villkor att endast företag med färre än 250 anställda kan få ta del av sänkta arbetsgivaravgifter.

  Säga vad man vill om kommissionens besked – men detta var knappast okänt för regeringen. Signalerna om detta kom redan för länge sedan.

  Det bör dessutom påpekas att regeringen redan kammat in finansieringen av den reform som nu inte verkar bli av. Alla småföretag i Sverige har fått höjd arbetsgivareavgift med närmare 40 000 kronor per år. Pengar som nu samlar damm hos finansminister Borg.

  Men även två förslag som var tänkta att ge besparingar i statsbudgeten är nu mycket kritiserade av opposition, fack, arbetsgivare och inom allianspartierna. A-kassan skulle bli obligatorisk var det tänkt. Nu är det högst osäkert om detta blir verklighet. Inte heller den så kallade minskningsregeln, som skulle sätta ett 75-procentigt stopp för ersättningar till dem som är sjukskrivna i mer än ett år – oavsett eventuella kollektiv- eller privata sjukförsäkringar, verkar nu bli av.

  Alla dessa tre förslag var bärande delar av allianspartiernas jobbpolitik i valrörelsen. Och som Mats Knutson konstaterade i SVT:s Aktuellt i går, så är det stor prestigeförlust för Reinfeldt att nu tvingas dra tillbaks och/eller skjuta upp detta.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Regeringen Reinfeldt retirerar"

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 februari, 2008 18:27) : 

  Istället för att trixa med löneutrymmet för de anställda ( vilket arbetsgivaravgiften är ) borde man sänka eller avskaffa tjänstemomsen.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 februari, 2008 15:25) : 

  Håller i princip med; en momssänkning vore nog en smartare åtgärd.

   

  kommentera