Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, april 17, 2008

  Folkpartiet och integriteten

  [UPPDATERAD] Vid en pressträff i går presenterade folkpartiet ett dokument om människors integritet och när inskränkningar i den kan vara motiverade. Man konstaterar att den enskildes integritet alltså inte är absolut i alla lägen, ”men det behöver alltid ske en noggrann prövning av vilka intressen som står mot varandra”.

  Folkpartiet slår också fast att rätten till integritet inte är detsamma som rätten ”att i alla lägen vara anonym” och att ”All mänsklig samvaro handlar om att vi ger oss till känna för varandra”. Detta ifrågasätter jag starkt. Det finns många former av interaktion människor emellan som inte förutsätter någon form av kontakt eller presentation. Sedan kan man förstås ha synpunkter på om detta är önskvärt eller inte, men det är en annan sak. Jag kräver ju till exempel att de som vill skriva kommentarer på mina inlägg här på bloggen presenterar sig – men det är mitt beslut och ingen naturlag.

  Bland de konkreta förslagen i fp-dokumentet märks att ansvariga för kameraövervakning ska kunna bli skadeståndsskyldiga om uppgifter kommer på drift. Själv måste jag erkänna att jag levt i villfarelsen att så redan var fallet. Men när nyligen Expressen lyckades köpa bilder på den misstänkte mördaren Anders Eklund, tagna av en bensinmacks övervakningskamera, så insåg jag att dokumentation av även våra högst privata göromål uppenbarligen är lagligt att sälja.

  Hur som helst är folkpartiets utspel välkommet. Det vore definitivt på tiden med en mer omfattande diskussion om integritet.

  * * *

  Sanna Rayman, ny medarbetare på SvD:s ledarsida, uppmärksammar också fp-utspelet och skriver att det är svårt ”att inte höra skorrande toner när makthavarna sjunger integritetens lov”. Hon påminner om att det kritiserade beslutet om buggning gäller sedan den första januari och i juni tänker regeringen driva igenom ”Lex Orwell” – alltså förslaget om att FRA ska få avlyssna all tele- och internettrafik som passerar landets gränser. Rayman noterar att FRA överhuvudtaget inte i nämns fp:s samrådsdokument.

  Och enligt Dagens Media så har länsstyrelsen i Gävleborg fått in en fråga om ärendet med att en bensinmack sålt bilder från en övervakningskamera till Expressen. Nästa vecka ska fallet granskas. Jag hoppas att man kommer fram till att försäljningen var olaglig.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Folkpartiet och integriteten"

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 april, 2008 14:49) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 april, 2008 15:37) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 april, 2008 11:38) : 

  Det är lite lustigt att jag bara någon dag innan hörde Thomas Bodström säga nära nog precis samma sak i ett tal, om att balansera integritet mot andra samhällsintressen, som fp sedan presenterade. Kan detta möjligen vara ett område där det finns chans för en saklig översyn och debatt som faktiskt resulterar i samsyn över blockgränserna, snarare än krystat, retoriskt konfliktsökande?

  Sedan måste ju filosofen i mig bemöta din invändning att man kan interagera utan att ha kontakt eller ha presenterat sig. Vad gäller presentation har du ju rätt så länge vi definierar att presentera sig som att uppge sitt dopnamn och eller personnummer. Men dels måste nog idén om interaktion utan kontakt uteslutas, även om kontakten inte måste vara fysisk och samtidig. Och dels innebär alla former av interaktion ett element av presentation. Och från det "djupfilosofiska" perspektivet, stämmer det utmärkt att "all mänsklig samvaro handlar om att ge sig tillkänna för varandra. Och det är väl den djuplodade utgångspunkten fp tar avstamp i?!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 april, 2008 10:19) : 

  Simon, tyvärr är väl vare sig fp eller Bodström så värst trovärdiga i rollerna som integritetens lovsångare. Men hoppas kan man ju alltid.

  Och vad gäller interaktion utan kontakt så är det väl en fråga hur man definierar kontakt. Men om jag exempelvis målar en tavla som du sedan titta på så väcker jag förhoppningsvis känslor hos dig utan att vi haft någon kontakt eller ens presenterat oss för varandra. Du behöver ju inte alls veta att det är jag som målat tavlan; ändå innebär de känslor jag ger upphov till hos dig genom min tavla en form av interaktion.

   

  kommentera