Polisanmälan av bloggare inte lösningen
Via Journalisten ser jag att pressombudsmannen Yrsa Stenius, när hon nyligen gästade Publicistklubben Norra Norrlands årsmöte och pratade om medieetik på Internet, uttryckte oro över utvecklingen på nätet. Hon tycker att många bloggare och läsarkommentarer förtjänar en polisanmälan. ”För ögonblicket ser jag ingen annan lösning än en polisanmälan. Utvecklingen är inte acceptabel, vi måste få ett prejudikat”, säger Yrsa Stenius i Västerbottens Folkblad. Ursäkta? Jag trodde att vi redan fått ett prejudikat, när förundersökningen om hets mot folkgrupp lades ned mot Carl Bildt – efter att oredigerade läsarkommentarer i hans blogg anmälts. Då väldigt många ”svenska” bloggar i själva verket finns på servrar i USA och andra länder så torde rimligen inte svensk lagstiftning vara tillämplig på dessa. Samtidigt är det förstås ingen rättssäker lösning att bloggare ska ha olika grader av rättsskydd beroende på vilken bloggtjänst de använder. En lösning skulle kunna vara att låta bloggare som betraktar sina bloggar som journalistiska produkter (vilket troligen inte alla gör) anmäla ansvarig utgivarskap för dessa, och då juridiskt jämställa dessa med pappers- och nättidningar. Hur som helst så är PO Yrsa Stenius inställning oroande. Hon har redan tidigare, då med tydlig adress till Alex Schulman, uttryckt att bloggare ”går allt mer över gränsen” och att okvädningsord på bloggar och i kommentarsfält handlar om missbruk av yttrandefriheten. Hon har även öppnat för en ny lagstiftning för att komma tillrätta med detta ”ofog”. I mina ögon borde pressombudsmannen rimligen vilja se en så långtgående yttrandefrihet som möjligt. Om inte PO står upp för det fria ordet, vem gör det då? Andra skriver intressant om bloggar, yttrandefrihet, Yrsa Stenius. |
Kommentarer om "Polisanmälan av bloggare inte lösningen"
Jag kan inte riktigt se fördelen med att anmäla ansvarig utgivare för sin blogg, det innebär ju att man plötsligt blir ansvarig för vartenda ord som skrivs där, även i kommentarerna.
Om ingen ansvarig utgivare är anmäld så gäller väl att var och en är ansvarig för det de själva skriver, men att man som bloggägare är ansvarig enligt BBS-lagen, dvs. skyldig att plocka bort sånt som man kan anta är olagligt. Även där finns ett prejudikat, där en forummoderator blev frikänd för att han gått i svaromål istf att ta bort en kommentar. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Bibeltemplet_(m%C3%A5let) )
För övrigt undrar jag lite om juridiken vad gäller det där med att servern står i USA, har det verkligen betydelse? Om något skrivs på svenska, i sverige, och det kan läsas i sverige, varför skulle då inte svensk lag gälla?
Rent tekniskt är det ju ingen skillnad på det och ifall man skriver mail via hotmail, det mailet läser man ju också från en server i USA? Skulle det tex. i så fall vara lagligt att skicka hotbrev via hotmail, men inte via Telia? Och ifall Telias mailserver råkar stå i Finland?
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
I mina ögon borde pressombudsmannen rimligen vilja se en så långtgående yttrandefrihet som möjligt. Om inte PO står upp för det fria ordet, vem gör det då?
Svaret på denna retoriska fråga är naturligtvis bloggarna. Bloggosfären har visat sig ytterligt intresserad av frågor som gammelmedia behandlar endast perifert.
jorgenl: Att servrarna finns i USA är relevant därför att det är där texten finns, rent fysiskt. Det må vara skrivet i Sverige på svenska, men om det ska borttagas, är det från en amerikansk server i USA. Rimligen är det olagligt även i USA att skicka hotbrev, vilket inte gör hotmail till ett gångbart alternativ i dylika fall. Det finns däremot andra punkter våra lagar skiljer sig åt.
Att servrar står i USA kommer snart bli väldigt relevant vg tex trafikdatalagringen: svenska operatörer blir skyldiga att lagra information, men detsamma kan rimligen inte gälla utomlands, även om svenskar nyttjar dessa servrar. Alltså är man i praktiken undantagen trafikdatalagringen i den mån tex två hotmail-användare kommunicerar sinsemellan. (Såvida direktivet inte kommer genomföras genom massavlyssning av trafiken - i sådana fall kanske det krävs att trafiken är krypterad för att undantas från lagringen.)
Man kan redan registrera ansvarig utgivare och få utgivningsbevis. Fördelen är naturligtvis att man då lyder under tryckfrihetsförordningen och har ett långtgående skydd. Men kommentarer måste modereras.Utan detta skydd gäller PUL i hela sin groteska omfattning även om tillämpningen modifierats genom div. rättsfall, t.ex. den s.k. Ramsjödomen i HD. Men dels kostar det en hel del pengar, dels måste den ansvarige utgivaren vara bosatt i Sverige. Jag och andra som bloggar från "utlandet" har alltså inte den möjligheten.
Huruvida bestämmelsen om kravet på svensk bosättning är förenligt med EU:s direktiv vill jag låta vara osagt.
Jörgen L, sant - som ansvarig utgivare så har man ett ansvar för allt innehåll på sin blogg - inklusive kommentarerna. Själv tycker att det känns hyfsat rimligt, även om det då kräver viss tillsyn.
Jag tycker att Stenius har någon sorts poäng; det vore önskvärt att få rättsläget ordentligt utrett. Det är polisanmälansförfarandet jag stör mig på.
Jesper, tack för sakupplysning. Intressant.
Bengt, ja - man kan registrera ansvarig utgivare hos Radio- och tv-verket. Men bara om webbplatsen "inte kan ändras av någon annan än den som driver verksamheten", och det borde rimligen innebära att bloggar där andra än bloggaren kan skriva kommentarer faller bort. Det kostar dessutom 2000 kronor i ansökningsavgift, oavsett om man blir godkänd eller ej.
Läs mer här.
Jonas,
nej då, du kan mycket väl få ett utgivningsbevis för en blogg. Det kräver dock att alla kommentarer förhandsgranskas och godkänns av den som står som utgivare (som också blir ansvarig för det som skrivs)
Radio- och tvverket har gett ut en utmärkt skrift som heter Att publicera på internet som berör vad som gäller, och de skriver bland annat:
"
Modererade diskussionsforum m.m. kan få grundlagsskydd
Om däremot varje inlägg eller meddelande kontrolleras och godkänns innan det blir tillgängligt för andra användare (s.k. modererad
tjänst) är det möjligt att utfärda utgivningsbevis. Det förutsätter alltså att kontrollen görs manuellt och före publiceringen.
Ett diskussionsforum där en moderator i efterhand kontrollerar och eventuellt tar bort meddelande är alltså inte tillåtet i en databas med utgivningsbevis.
"
Om jag inte minns fel finns det dessutom några svenska bloggar som faktiskt har utgivningsbevis (även om jag inte kan dra mig till minnes någon just nu)
Däremot är det problematiskt att kostnaden är så pass hög, liksom att det är en del administrativt krångel.