Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, september 10, 2008

  Vilken regering 2010?

  I dag skriver Lars Stjernkvist och Håkan Wåhlstedt, tidigare partisekreterare för socialdemokraterna respektive miljöpartiet, på DN debatt att deras respektive partier snarast bör inleda ett arbete för ett långsiktigt hållbart regeringssamarbete – som samtidigt även håller dörren öppen för andra. Jag kan bara instämma.

  Nyligen gästade miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson vänsterpartiets partistyrelse, och dagen efter fick samma styrelse besök av Mona Sahlin. Man enades enligt uppgift då om fortsatta överläggningar på partiledarnivå tillsammans.

  Men fortfarande står vänsterpartiet och socialdemokraterna långt ifrån varandra när det gäller budgetreglerna, som utgiftstak och överskottsmål. Även när det gäller synen på skattehöjningar är avståndet stort. Lars Ohly säger fortfarande nej till en gemensam valplattform.

  Och efter beskedet från Peter Eriksson om att den allra största delen av jobbskatteavdraget bör ligga kvar och vanliga löntagare med inkomster under 30 000 kronor per månad inte bör få någon inkomstskattehöjning efter valet, så torde Ohly få väldigt svårt att ingå i en regeringskoalition med mp.

  Själv är jag inte alls så övertygad om att en trepartikoalition mellan s, mp och v vore det bästa – ens för de inblandade partierna. Dagens Arenas Björn Elmbrandt har rent av formulerat det som att ”det kan vara bäst för alla parter att vänsterpartiet stöttar en regering s-mp, men blir kvar utanför”.

  Så åt vilket håll är det då som Stjernkvist och Wåhlstedt vill hålla upp dörren? I sin DN-artikel skriver de att de självfallet är ”väl medvetna om att det för närvarande inte finns förutsättningar för samverkan över blockgränsen”, men menar att ”det viktiga är att miljöpartiet och socialdemokraterna redan nu formar ett samarbete som på sikt snarare underlättar än försvårar en sådan samverkan”.

  Återigen så instämmer jag. De borgerliga partiernas alliansbygge var kortsiktigt smart, men bidrog till att cementera en blockpolitik som många kloka politiker, statsvetare och andra varnat för. Sverige skulle sannolikt vinna på nytänkande i fråga om regeringssammansättning – och därför är Lars Stjernkvist och Håkan Wåhlstedts ord väl värda att ta på allvar.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Vilken regering 2010?"

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 september, 2008 09:10) : 

  Syftet med detta utspel är glasklart: dels att socialdemokraterna ska få ännu mer makt, dels att Sverigedemokraterna ska utestängas från allt samarbete. Lars Stjernkvist (s) är en mycket ihärdig och rabiat sd-motståndare som har föreslagit blocköverskridande samarbete i syfte att utestänga Sverigedemokraterna.

   

  Blogger Catti Ullström skrev... (10 september, 2008 09:25) : 

  Jag tror du skriver klokt här.

  //Catti
  (som för i övrigt tycker att blocköverskridande samarbete för att utestänga sd är en skyldighet)

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 september, 2008 12:53) : 

  Ingen fara, Catti Ullström. Det finns tydligen många antidemokrater som du i ditt parti. Visserligen inte i Trelleborg och Kävlinge, men ni finns. Bildas det en blocköverskridande regering kommer Sverigedemokraterna att växa explosionsartat fram till nästa val. Hur ni än gör kommer ni i slutändan att förlora.

   

  kommentera