Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, oktober 06, 2008

  Välkomna till EU, miljöpartiet!

  I dag blev det klart att en majoritet av de deltagande i miljöpartiets medlemsomröstning om sin inställning till det svenska EU-medlemskapet röstat för att slopa det gamla utträdeskravet. Därmed kan miljöpartiet nu med betydligt större trovärdighet vara en kritisk kraft inom EU, snarare än fortsätta driva en allt mer orealistisk isolationistisk linje.

  Undersökningar från SCB har tidigare visat att partiets sympatisörer svängt kraftigt i frågan sedan 1996 då nio av tio stödde utträdeskravet. Denna bild bekräftas nu av medlemsomröstningen. Hela 55,6 procent av de röstande ville slopa kravet.

  Det formella beslutet om partiets nya EU-linje ska fattas på mp:s extrakongress om några veckor.

  SvD:s politiske analytiker Göran Eriksson menar att dagens besked är ”det största steget i språkrörens projekt att göra miljöpartiet regeringsdugligt” och är ”mycket lugnande för socialdemokraternas ledning inför en eventuell koalition”.

  Själv tror jag att omsvängningen handlar om betydligt mer än så. Miljöpartiet har de senaste åren – inte minst under Peter Eriksson och Maria Wetterstrands tid som språkrör – blivit ett allt mer tydligt och trovärdigt politiskt alternativ. Och detta utan att man gjort avkall på det starka miljöengagemang som är partiets självklara profilfråga.

  Det handlar minst lika mycket om självbild som regeringsduglighet. Dagens mp är inte liktydigt med skäggiga farbröder med stickade västar och plyschbyxor. Partiets väljare tillhör inte längre någon särpräglad skara. De och deras åsikter ligger numera betydligt närmare genomsnittväljaren.

  Mot den bakgrunden är det bara rimligt att miljöpartiet, i likhet med sina systerpartier i övriga EU, nu väljer att se det europeiska samarbetet som en möjlighet för det fortsatta politiska arbetet.

  Vad som däremot oroar är de rykten som Politikerbloggen förmedlar, om att Per Gahrtons namn finns på en informell lista över de som tackat ja till en nominering för Europaparlamentsvalet. Ytterst är det förstås mp-medlemmarna som avgör, men jag tror att de förhoppningar de eventuellt haft om att locka nya väljare till partiet med sin förändrade EU-linje grusas om man sätter ett nygammalt skägg på valsedeln.

  * * *

  PS: Hur som helst grattis Zaida, för både det ena och det andra :-)

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Välkomna till EU, miljöpartiet!"

   

  kommentera