Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, januari 01, 2009

  Integritetsivrare årets vinnare

  Årets politiska blogg är utsedd, och vinnaren blev Henrik ”HAX” Alexanderssson. Stort grattis, och välkommen till den exklusiva gruppen av vinnare.

  HAX har varit en av de drivande bloggdebattörerna i FRA-frågan, och bland de bloggare som fått flest röster märks flera andra integritetsivrare som ”Blogge Bloggelito”, Oscar Swartz, Marie ”Opassande Emma” Andersson, Mark Klamberg med flera.

  Den högst placerade s-bloggen är Alliansfritt Sverige på plats 12. Tävlingsarrangören själv, Björn ”Bloggen Bent” Pedersen förundras över att socialdemokrater kommer så dåligt ut i tävlingen och försöker analysera det lite. Han påpekar att bloggande inte bara är en fråga om produktion, det är också en fråga om deltagande och nätverkande – och sossar verkar enligt Pedersen ”mindre måna om att också deltaga och nätverka”.

  Hans intryck är att många s-bloggare möter bloggosfären ”på ungefär samma sätt som de möter en första maj-publik”; De håller ett tal, säger de rätta sakerna, och går sedan hem till sig och sitt utan att engagera sig mycket i responsen på det som sagts. Och där kantrar bloggen till att bli megafoneri.

  Kanske har han en poäng i detta. Valövervakare Erik Laakso misstänker att ”det finns en motvilja att rangordna bloggar” i s-kretsar; man vill inte tänka i termer av “bäst”. Peter Karlberg håller delvis med, även om han röstade den här gången – utan att ta hänsyn till politisk hemvist.

  Jag tror att detta bör bli en tankeställare för sossar och andra vänsterbloggare. Inte minst inför nästa stora prestigefyllda omröstning: Stora bloggpriset, som delas ut den 2 februari.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Integritetsivrare årets vinnare"

   

  Blogger Jörgen L skrev... (01 januari, 2009 16:51) : 

  Som jag sa i en kommentar hos Laakso för ett tag sedan:
  --
  Jag ser mer ett antal andra problem med sossars bloggande:

  1. Det finns väldigt få “tunga” sossar som bloggar på “riktigt” dvs använder bloggen till att föra en politisk dialog med kommentatorerna. Centerns Johan Linander är en som fattat hur det funkar, man önskar att fler kunde begripa hur man ska göra.

  2. Det finns väldigt få “s-bloggare” som är aktiva i kommentarsfälten i andra bloggar. Det är lika effektiv opinionsbildning att skriva bra kommentarer som att skriva bra inlägg. Dessutom drar man trafik till sin egen blogg. Detta är extremt underskattat, och en av anledningarna till att piratpartiet har så stor dominans. Ingen kan nämna piratpartiet utan att det kommer kommentarer från piratpartister. Och det är inte nån organiserad kampanj bakom det, det är bara så att piratpartister i stor utsträckning befinner sig på nätet och läser bloggar. Tom i så hög grad att det kommit förslag om att kommentera lite mindre så att det inte ska verka så överväldigande…

  3. S-info-plattformen suger. Den tillåter inte kommentering på normalt sätt, man har ingen bakåtlänkning till författaren, man är inte tillåten att använda sitt normala nick, den är inte öppen för kommentering från utländska IP, det finns inga widgets så att det går att koppla ihop sig med knuff.se, inga trackbacks osv, osv.
  Så länge s-bloggarna ska vara i sitt eget lilla reservat och i huvudsak kommentera varandras bloggar så blir det inte så mycket verkstad.
  --

  Speciellt punkten 2 är väl det som ger utslag i en topplista som den aktuella.

  Om man bara använder sin blogg till att göra sin ståndpunkt känd och nöjer sig med det så deltar man ju inte i det sociala sammanhang som bloggosfären är, men kommentarer till varandras inlägg och långa diskussioner i kommentarsutbytet, Då blir man helt enkelt inte speciellt relevant i en sån här tävling.

   

  kommentera