Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, februari 24, 2009

  Sverigedemokrater tar bladet från munnen

  Det har varit en hel del uppmärksamhet kring Sverigedemokraterna den senaste tiden. Kanske är detta ett tecken på att de i allt högre utsträckning börjar betraktas som ett parti med sportslig chans att komma in i riksdagen och eventuellt Europaparlamentet – och därför bör granskas som ett sådant.

  Sd har ju sedan flera år tillbaks mandat i ett antal kommunala församlingar. Här har partiets företrädare skaffat sig pratisk politisk erfarenhet, något som är en god grund för att klara av processerna i Sveriges riksdag. Aftonbladet har, trots försök från partiledningen att styra upp svaren, genomfört en enkätundersökning med drygt 250 förtroendevalda Sverigedemokrater runt om i landet.

  Resultaten visar att de invandringsfientliga åsikter som partiet förknippas med lever kvar, trots partiledningens försök att tvätta bort dem. 30 procent av dem som svarat vill förbjuda adoptioner från länder utanför Europa och 19 procent svarar nej på frågan ”Om en person är född i ett annat land, kan han eller hon då bli svensk?”.

  Talande citat levereras av bland annat Göran Nilsson i Landskrona som menar att ”En zebra som flyttar till Sverige blir ju inte en häst. Alltså kan en arab inte bli svensk, även om han blir svensk medborgare”.

  Jag undrar om Göran Nilsson även betraktar exempelvis kungafamiljen som främmande zebror i den svenska hästhagen.

  Via Anna Ardin görs jag även uppmärksam på en intervju Dagens Arbete gjort med Per Björklund. Han är inte bara Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesman och partikassör. Han sitter dessutom i partistyrelsen, är kommunpolitisk samordnare och ordförande i partiets programkommission. Han har varit aktiv i partiet sedan 2002.

  Han ombeds sammanfatta Sd:s arbetsmarknadspolitik och klarar inte av det. Intervjun är lång och antagligen plågsam för Björklund som inte klarar av att varken förklara eller försvara sitt partis politik överhuvudtaget.

  Detta är belysande och ett mycket gott stycke journalistik. Sverigedemokraterna förtjänar att granskas på ett seriöst sätt. Då visar de tydligt att de inte är mogna att sitta i Sveriges riksdag.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Sverigedemokrater tar bladet från munnen"

   

  Blogger Micke skrev... (24 februari, 2009 14:14) : 

  Tyvärr så tror jag att Göran Nilssons citat säger mer om svenskarna än vad många vill erkänna. Enligt min åsikt så kan vi inte bekämpa Sverigedemokraterna så länge vi förtränger vår historia.
  Sverige har en lång historia av att försvara och kämpa för kristendomen. Under 1200- och 1300-talet kristnade vi Finland och Baltikum med svärd i hand (De svenska korstågen). Under 1600-talet stred vi för protestantismen. Sverige har fram till ungefär 1970 varit ett så gott som religiöst homogent samhälle och så länge Sd:s motståndare blundar för dessa fakta så kommer de att misslyckas.
  Känslorna för den svenska kyrkan är fortfarande starka, även i ett så sekulariserat land som Sverige.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 februari, 2009 14:53) : 

  Vore det inte mer intressant för dig att granska socialdemokraternas invandringspolitik. Det är ju som du vet en mycket viktig fråga och jag anser att väljarna har rätt att få svar på den. Vad är era visioner vad gäller invandringen? Vad har ni för integrationspolitik (om ni ens har någon)? Vad vill ni göra åt problemen i Rosengård? I Tensta? Landskrona? Södertälje?

  Och ett svar i stil med "ordna jobb och minska segregationen", det köper inga väljare, det kan jag lova.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 februari, 2009 14:56) : 

  Ja det finns märkliga och opålästa politiker i varenda parti, så även i Sverigedemokraterna.

  Men priset tar ju ändå Mona Sahlin som ofta talar sig varm för den "svenska välfärden" och den "svenska modellen", men sedan måste hon gå till oss Sverigedemokrater och fråga om vad en svensk är för något?

   

  Blogger Erik skrev... (24 februari, 2009 16:29) : 

  Sådana där siffror är inte intressanta så länge det inte finns något att jämföra med. Ja, 19 % av SD:s politiker säger att en invandrare aldrig kan bli svensk. Men hur många procent säger det inom övriga partier? Är du verkligen säker på att det skulle bli 0 % om man frågade alla folkvalda Socialdemokrater samma fråga?

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 februari, 2009 16:53) : 

  Erik jag är övertygad att Socialdemokraterna skulle visa en 0%ig enhällighet....om man frågade de offentligt. Men vi vet ju båda att resultatet hade blivit ett helt annat om de fick svara på samma frågor i all hemlighet. Är det något som (s) är bra på så är det att ljuga folket rakt upp i ansiktet med en åsikt som de inte har när man pratar med dem privat.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 februari, 2009 01:53) : 

  Väldigt bra att du uppmärksammade det Jonas!

  Jag har också tänkt mycket på vad Sverigedemokraterna har för åsikter i frågor om arbetsmarkanden, utbildningen, äldreomsorgen, utrikesfrågorna mm.

  Det enda man hört dem tala om när det gäller annat än invandringsfrågan har varit: -"Svenska" pensionärer får sämre ekonomi pga att invandrarna tar bidrag.

  I frågor som arbetsmarknadspolitik som du tar upp samt skolfrågor är det plågsamt att söka svar hos Sverigedemokraterna. I skolfrågor pratar dem mer om den hårda kampen mot ledighet under muslimska högtider för elever med muslimska rötter samt behållande av avslutningen i kyrkan än innehållet i utbildningspolitiken och vad som bör göras för att höja standarden i skolan och minska antalet elever som går ut skolan med IG i något av kärnämnen.

  Om någon fråga kan anknytas till invandrare för att skylla på dem finns Sverigedemokraterna kommentarer men annars är det svett man får se på sommaren och rodnar i vintertid på de tillfrågade sverigedemokraternas ansikten för de saknar svar.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 februari, 2009 04:36) : 

  "Bra journalistik" handlar ofta om att göra en mycket lång intervju med en sverigedemokrat, klippa bort allt som visar sd i god dager och behålla det som visar sd i dålig dager. Så jag vill vara säker på att jag tar del av en oklippt version innan jag dömer.

  Sedan är det inte konstigt om en sverigedemokrat inte är lika medietränad som en riksdagspolitiker och kan bli nervös av en aggressiv intervjustil.

  Hursomhelst, även om det skulle stämma att sd inte har några användbara idéer om arbetsmarknadspolitik, så är inte det ett tillräckligt skäl för att rösta på ett riksdagsparti, vilka alla för en fullständigt vansinnig och helt oansvarig invandringspolitik som om det inte funnes någon morgondag.

  Det viktiga är att rösta in någon som så långt möjligt delar mina värderingar och som i mitt ställe (representativ demokrati!) kan rösta som jag skulle ha gjort i de frågor som blir aktuella.

  Sd är ett pragmatiskt parti och lär inte blockera bra arbetsmarknadspolitik från andra riksdagspartier.

  Sd har f.ö. haft minst 2,7 % i snitt varje månad sedan valet (www.status.st). En intressant siffra eftersom mätningarna före förra valet bara fångade upp cirka 66 % av sd-rösterna. Korrigera för detta och sd har haft över 4 % varje månad sedan dess...

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 februari, 2009 11:29) : 

  Här är ett välidgt bra exempel på mindre bra journalistik när det gäller Sverigedemokraterna. Kerstin Berminge har granskat fakta i Sverigedemokraternas argument i tidningen Aftonbladet.
  http://secondopinionblogg.blogspot.com/2009/02/journalisterna-glr-inte-sitt-jobb-och.html

   

  Blogger roberth skrev... (25 februari, 2009 12:47) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (25 februari, 2009 13:07) : 

  Ett tips: ska man framföra grova anklagelser om mordhot så bör man 1) kunna backa upp detta med någon form av bevis, och 2) överväga om inte en polisanmälan är ett bättre sätt att hantera detta på än att skriva kommenterarer på en blogg.

   

  kommentera