Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, februari 20, 2009

  Vad händer med socialdemokraterna?

  Häromdagen skrev Fokusredaktören Karin Pettersson, åter i sadeln efter en tids föräldraledighet, en krönika där hon ställer sig frågan ”varför, varför, varför är sossarna så dystra” Hon menar att s med den ekonomiska krisen har ”jordens läge att ta initiativet i debatten”, men i stället ägnar sig åt ”oändliga interna diskussioner om vad Mona Sahlin gör rätt och fel” samt ältar gamla oförrätter.

  Jag tror att grundproblemet är att socialdemokratin är väldigt dåliga på att hantera oppositionsrollen. Vi tenderar att hamna i protesfacket där snart sagt alla politiska utspel handlar om att Alliansregeringen gör för lite, för sent, och ökar orättvisorna. Som DN påpekar så är det ”en defensiv och riskabel strategi” att leva på motståndarnas misstag. ”Vill man verkligen uträtta något krävs ett positivt förtroende och ett framtidsmandat från väljarna”, skriver tidningen på ledarplats.

  Jag kan bara instämma. Samtidigt finns det ju en uppenbar förklaring: arbetet med att sy ihop ett regeringsdugligt samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet tar mycket tid och kraft från den interna förnyelsedebatten. Detta diskuterade bland andra förre partisekreteraren Lars Stjernkvist med TV8:s Lars Adaktusson häromkvällen.

  I programmet framkom också, vilket Aftonbladets Lena Mellin och Politikerbloggen uppmärksammar, att Tomas Eneroth, vice ordförande i näringsutskottet, tackat nej till att bli socialdemokraternas partisekreterare efter Marita Ulvskog. Andra som nämnts i spekulationerna är riksdagsledamöterna Luciano Astudillo, Peter Hultqvist och Urban Ahlin.

  Den sistnämnda uppges dock inte heller stå till förfogande. SvD:s Claes Arvidsson sätter ändå en slant på Ahlin som nästa Sahlin om det inte blir regeringsskifte 2010. I den utrikespolitiska riksdagsdebatten i veckan sades Ahlin ha ”närvaro, auktoritet och en glimt i ögat”, vilket enligt Arvidsson Sahlin saknar.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Vad händer med socialdemokraterna?"

   

  Blogger Inge skrev... (20 februari, 2009 10:06) : 

  Jag undrar om det inte också handlar om en synvilla. Vi är vana att S dominerar i regeringsställning.Jag kan se i TV att Reinfeldt angriper Mona Sahlin. Hon får inte svara i TV men när man går in på webbTV kan man hitta en intervju där Mona Sahlin svarar. Tydligt och klart med på det försynta sätt som är hennes modell.De förslag som läggs innehåller inte bara kritik utan konkreta förslag som ofta ligger i linje med vad vi föreslagit i de rådslag Det är helt rätt att komplettera henne med en mer "agitatorisk" företrädare.Vi behöver både analytiker och agitatorer. Jag inser också att vi måste nå ut på ett annat sätt både lokalt och centralt. Lokalt pågår nu en stor mobilisering inför kommande val. Alla medlemmar och sympatisörer ska ut på barrikaderna inför EU-valet.

   

  Anonymous Henrik skrev... (20 februari, 2009 10:34) : 

  Om Israelhataren Peter Hultqvist blir partisekreterare så lämnar jag partiet.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 februari, 2009 10:41) : 

  Inge, nja - jag håller med om att Sahlin faktiskt gör bättre ifrån sig i debatter mot bl a Reinfeldt än vad många ger henne kred för. Men min kritik handlar snarare om strategin på det socialdemokratiska partihögkvarteret som tycks vara inriktad på ständig konfrontation. Man tar sig sällan eller aldrig tid att verkligen analysera borgerliga förslag, utan default är alltid att de ökar orättvisan. Det tycker jag är intellektuellt tveksamt och kommunikativt fantasilöst.

  Henrik, skärp tonen - vill du diskutera s-företrädare här på bloggen så gör det sakligt.

   

  Blogger Per Tenggren skrev... (20 februari, 2009 16:05) : 

  En sak är säker. Det behövs en person med varsamma men bestämda nypor. Gärna med bakgrund i det organisatoriska. Könsbalansen innebär väl att det bör vara en man. Skulle man i all anspråkslöshet få sätta sökarljuset på Lars Johansson från Göteborg. Up and comming i riksdagsgruppen, bakgrund som kommunalråd (där han bl a stod upp mot Göran Johansson) och ombudsman i Göteborgs ak.

   

  Anonymous Per M skrev... (21 februari, 2009 12:02) : 

  Kunde inte uttryckte bättre själv, en bra analys Jonas! Här problemet väl formulerat. Håller bara med.

  ""Jag tror att grundproblemet är att socialdemokratin är väldigt dåliga på att hantera oppositionsrollen. Vi tenderar att hamna i protesfacket där snart sagt alla politiska utspel handlar om att Alliansregeringen gör för lite, för sent, och ökar orättvisorna. Som DN påpekar så är det ”en defensiv och riskabel strategi” att leva på motståndarnas misstag""

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 februari, 2009 18:57) : 

  Jonas

  Jag har en fundering som rör den undermåliga s-märkta bloggfåran:
  Tror att det bästa för S vore att helt och hållet stänga ner S-info.
  Där kommer ju helt naket fram den okunnighet och "dumhet" fram som på intet vis gynnar S.
  Presumtiva väljare som ser inlägg av
  vissa personer på S-info kommer aldrig att lägga sin röst på S.
  Jag vet att du är medveten om denna problematik och, visst, vi kan ju inte ha censur.
  Jag vet inte hur man ska lösa detta men att en sån stor andel S-bloggare framstår som intoleranta, okunniga och till och med obegåvade skrämmer ju vanligt folk.
  Och Monas dagisspråk skrämmer ännu fler.

  Anders

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 februari, 2009 19:06) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 februari, 2009 19:13) : 

  Anders, det är inte det socialdemokratiska partiet som driver S-info - trots att man kan få intrycket av det. S-info drivs av ett privat företag vars ägare är sosse, men det är alltså inte en partidriven verksamhet.

  Sedan håller jag inte med dig. Bloggarna på S-info varierar stort. Vissa är trista, andra intressanta. En del skriver läsvärt, andra inte. Ungefär som med bloggosfären i stort.

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 februari, 2009 20:16) : 

  Jonas, men håll med om att det är en väldigt dålig kvalitet på dessa bloggar.
  Och de värsta bloggarna angriper ju ständigt de som har lite kvalitet.
  Nivån på väldigt många ger ju vatten till kvarn för den svenska slumskolan, eller ?
  Anders

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 februari, 2009 11:47) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 februari, 2009 11:56) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  kommentera