Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, mars 31, 2009

  Snacka går ju, Maud Olofsson

  [UPPDATERAD] Analysföretaget Cisions politikbarometer visar att under vintern som varit så är Maud Olofsson den ledande politiker som synts näst mest av alla i medierna. Centerpartiet har också fått mest ökad publicitet, men eftersom mycket kretsar kring bilkrisen och kärnkraftsuppgörelsen så är det mycket negativa skriverier bakom siffrorna.

  Som DN:s Henrik Brors konstaterar så visar centerpartiets opinionssiffror att det inte räcker med att synas mycket i medierna. En hel del av rapporteringen har som sagt varit kritisk mot Maud Olofssons och partiets agerande, och även om c har drygt 14 procent av utrymmet i medierna har man inte lyft över 5-6 procent i väljarstöd.

  Aftonbladet betecknar Olofsson som regeringens linslus, men Cision menar att mediebilden av centerpartiet trots allt huvudsakligen rör sakfrågor och ministerportföljer.

  De regeringsledande moderaterna har haft huvudrollen i drygt 30 procent av de politiska toppnyheterna under den uppmätta perioden, samtidigt som partiet klättrat till samma nivå i flera opinionsmätningar. Fredrik Reinfeldt själv toppar listan över de mest omskrivna politikerna, vilket knappast är förvånande.

  Moderaterna har enligt mätningen enbart en tiondel negativ publicitet, trots två ministrar med kristyngda portföljer: Sven Otto Littorin och Anders Borg.

  Politikerbarometern visar att socialdemokraterna har synts mindre i medierna än under hösten och inte ens funnits med i en femtedel av toppnyheterna. Sjunkande opinionssiffror får relativt stor uppmärksamhet. Mona Sahlin ligger först på tredje plats, trots att hon som oppositionsledare rimligen borde ligga statsministerns hack i häl.

  Den stora förloraren i medierna är dock folkpartiet. Jan Björklund har halkat ned till tionde plats och partiet får nästan lika lite utrymme som miljöpartiet och vänsterpartiet, trots utspel om försvaret och kärnkraften.

  * * *

  Samtidigt som ovanstående siffror presenteras visar en ny undersökning från Skop att hushållen blir allt mer pessimistiska om deras ekonomiska situation. Nästan var fjärde svensk, 23,7 procent av de c:a 1 000 tillfrågade, tror att det egna hushållets levnadsstandard försämras under det kommande året. Hushållen har också fått en mer negativ syn på Sveriges ekonomi. Drygt två av tre svenskar att svensk ekonomi blir sämre det kommande året.

  Och de får medhåll från Konjunkturinstitutet, rapporterar Ekot. KI bedömer att läget i svensk ekonomi försämras kraftigt i år. BNP faller med 3,9 procent och växer endast med svaga 0,9 procent 2010. På arbetsmarknaden försvinner 250 000 jobb fram till slutet av 2010.

  Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson har med andra ord en del mer snackande att göra innan de övertygat väljarna om att utvecklingen går åt rätt håll.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Snacka går ju, Maud Olofsson"

   

  Blogger Alex skrev... (31 mars, 2009 10:41) : 

  Hej Jonas, om du vill ta del av/publicera mer material så kolla in presentationen på slide share http://tinyurl.com/dgcngeabout

   

  kommentera