Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, april 15, 2009

  Jobben är Sahlins bästa chans

  Samtidigt som innehållet i regeringens ekonomiska vårproposition (som officiellt läggs fram i dag) i går började läcka ut, med besked om en mångmiljardsatsning mot arbetslösheten och stöd till kommunerna, kom nya dystra Sifosiffror för Mona Sahlin och de rödgröna.

  Bara var fjärde svensk, 27 procent, tror att oppositionen är bäst på att sköta landets ekonomi. 50 procent säger Alliansregeringen. Övriga är tveksamma eller vet inte, uppger SVT:s Aktuellt. Det är ett rejält ras från i somras då 44 procent trodde att socialdemokraterna var bäst på att sköta landets ekonomi. Bara 36 procent svarade de borgerliga.

  Samma mönster går igen i förtroendet för jobbpolitiken. I augusti 2008 ansåg en majoritet att socialdemokraterna bäst kunde lösa sysselsättningsfrågan – i dag tror bara en tredjedel att oppositionen har de bästa lösningarna, medan 45 procent tror att jobbpolitiken sköts bäst av Alliansen.

  Ändå tror jag att jobbpolitiken är Mona Sahlins starkaste kort i fråga om att vinna förtroende för ett regeringsskifte 2010. Åtminstone om de tankar och idéer som förs fram i slutrapporten från socialdemokraternas jobbrådslag verkligen blir den politik man kommer att gå till val på. Här finns nämligen riktigt bra grejer, vilket jag kommer att återkomma till.

  Redan innan regeringen ens presenterat sin vårbudget har den mött kritik för att fiffla med siffrorna. Som bland annat Thomas Hartman påpekat så skjuter man faktiskt inte till en enda krona till kommunerna och landstingen 2009, och för lite åren därefter. Bara för 2009 och 2010 är regeringens tillskott fem miljarder mindre än vad regeringens egen expertmyndighet Konjunkturinstitutet säger behövs för att motverka uppsägningar.

  Nu föreslås kommuner och landsting få 7 miljarder kronor extra 2010 och 5 miljarder vardera för 2011 och 2012 – vilket är ett försök att mildra effekterna av att lågkonjunkturen ger minskade skatteintäkter och risk för ännu omfattande varsel i kommunsektorn än vad vi redan kunnat läsa om.

  Regeringen säger sig vilja öka antalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska program – alltså sådant som de borgerliga, när de var i opposition, dömde ut som ineffektiva vuxendagis. Man satsar också på att skapa med fler platser för unga i jobbgarantin.

  Det tragikomiska är att regeringen därmed ”döljer” arbetslösheten på precis samma sätt som de i valrörelsen anklagade socialdemokraterna för. De som deltar i Alliansens jobb- och utvecklingsgarantiprogram räknas nämligen inte som arbetslösa i SCB:s statistik, trots att de med moderaternas valrörelselogik är det.

  Mer glädjande är beskedet om ytterligare 10 miljarder till a-kasseersättning och aktivitetsstöd, efter de inte alltför listiga ändrade a-kassereglerna och höjda avgifterna – lagom till en djup lågkonjunktur och drastiskt stigande arbetslöshet.

  Det är välkommet att regeringen nu verkar ta arbetslösheten på allvar. Men som Alliansfritt Sverige konstaterar så har det suttit långt inne.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Jobben är Sahlins bästa chans"

   

  kommentera