Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, april 28, 2009

  Pengarna på bordet

  På måndag den 4 maj arrangerar Arbetarrörelsens tankesmedja ett seminarium om varifrån partierna får sina ekonomiska resurser.

  Samtidigt presenteras rapporten Makten över debatten av dess författare, utredaren Sandro Wennberg, som forskat i ämnet på uppdrag av tankesmedjan. Rapporten kommenteras av en panel bestående av statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, författaren Anna-Lena Lodenius samt statsvetaren Victor Pestoff.

  Arrangemanget hålls, lämpligt nog, på Myntkabinettet i Stockholm.

  Redan tidigare har det framkommit att moderaterna under valåret 2006 samlade in över 30 miljoner kronor i gåvor från enskilda och andra bidragsgivare, vilket är betydligt mer än alla de övriga riksdagspartierna tillsammans (sammanlagt ungefär 4,2 miljoner kronor).

  Hittills har moderaterna sagt mycket tydligt nej till det socialdemokratiska initiativet att redovisa alla donationer större än 20 000 kronor med givarens identitet.

  Det återstår att se om måndagens seminarium kan få fart på debatten om öppenhet och insyn i partiernas kampanjfinansiering.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Pengarna på bordet"

   

  Anonymous Per Jonsson skrev... (28 april, 2009 12:09) : 

  Hur mycket stjäl sossarna från LO-medlemmarna? Men ja, självklart ska alla donatorer redovisas. Man ska inte tvingas donera heller, det tycker jag är viktigt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 april, 2009 13:29) : 

  Per, alla medlemmar i ett LO-förbund har möjlighet att väcka frågan att man inte bör stödja SAP ekonomiskt eller med valarbetare. Och det är frivilligt att välja att gå med i ett fackförbund som gör det, eller låta bli.

   

  Anonymous Per Jonsson skrev... (28 april, 2009 17:42) : 

  Ungefär som alla medlemmar har möjlighet att väcka frågan om man bör avsätta styrelseordföranden eller inte menar du? Jo det verkar ju onekligen fungera bra.

  Förlåt om jag inte ser kopplingen mellan att organisera sig i en fackförening och att ge ekonomiskt stöd till SAP. Socialdemokrater pratar ju alltid om solidaritet, något som tydligen försvinner kvickt om man inte backar upp den med pengar till partiet? Men om nu LO-ledningen tycker att SAP för en så himla bra politik att man vill gynna dom så föreslår jag följande: Alla nya medlemmar får ett formulär där de med ett enkelt kryss själva får bestämma.

  [ ] Ja, jag betalar X kronor extra för mitt medlemsskap för att gynna Socialdemokraternas himmelska politik.
  [ ] Jag avstår.

  Detta tror jag skulle vara positivt för Socialdemokraterna i längden, eftersom de medlemmar som kryssat i "rätt" ruta känner att de har bidragit personligen till partiet. Till skillnad från den nuvarande påtvingade solidariteten dvs.

   

  Anonymous Peter L skrev... (29 april, 2009 20:19) : 

  Per: Ett förbannat bra förslag som du kommer med att jag får välja själv om jag vill sponsra sossarna genom mitt medlemskap i facket. Ser inte heller jag kopplingen mellan att organisera sig i facket och att ge ekonomiskt stöd till SAP.

   

  kommentera