Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juni 05, 2009

  Marita Ulvskog avgjorde mitt val

  Jag har länge stått och velat hur jag skulle rösta i år. Min tvekan var inte så stor i fråga om parti; jag betraktar mig som socialdemokratin trogen – om än inte alltid lojal. I stället har jag noga övervägt vad jag skulle göra av mitt personvalskryss.

  Det stod och vägde mellan tre personer på s-listan. Två rutinerade, erfarna och duktiga politiker som redan har gjort goda insatser i Europaparlamentet. En ung uppstickare som gjort en lysande personvalskampanj och som vi lär få se mer av i politiken framöver. Det var sannerligen inget enkelt val.

  Men i går fick jag ett intressant och klokt råd: kryssa den som har störst chans att ta sig förbi listettan Marita Ulvskog.

  Jag tyckte att det var ett synnerligen dåligt beslut att toppa s-listan med Ulvskog. Hon har i två folkomröstningar röstat nej till både svenskt EU-medlemskap och medlemskap i EU:s valutaunion. Ulvskog har alltså i två principiellt viktiga frågor gått emot den socialdemokratiska partilinjen. Därmed tycker jag att det är direkt olämpligt att hon ska representera socialdemokratin i Europaparlamentet.

  Sedan gjorde hon bort sig rejält när hon jämförde fri rörlighet för arbetskraft med trafficking.

  I stället kryssade jag Åsa Westlund. Inte för att jag håller med henne i alla frågor, och inte för att jag egentligen betraktar henne som mer representativ för socialdemokratin än Göran Färm eller Evin Cetin – som jag också övervägde att kryssa. Men för att jag bedömer att hon har störst chans att få så många personvalskryss att det faktiskt gör någon skillnad.

  Jag tror på Europasamarbetet och jag tror på den i huvudsak konstruktiva EU-linje som svensk socialdemokrati hållit sedan Ingvar Carlsson lämnade in ansöka om svenskt medlemskap. Därför röstar jag på socialdemokraterna och därför kryssar jag Åsa Westlund.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Marita Ulvskog avgjorde mitt val"

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 juni, 2009 13:16) : 

  Jag röstar borgerligt, så kanske ska jag hålla truten :-) , men det är hur som helst skönt att se att socialdemokratin inte sluter upp fullständigt bakom Ulvskogs idéer.

  Westlund kommer säkert göra ett bra jobb.

  /B

   

  Anonymous Robert Noord (S) skrev... (05 juni, 2009 14:34) : 

  Vad roligt att Du kryssade Åsa Westlund. Det gjorde jag också. Nu håller vi tummarna att hon också får tillräckligt mycket kryss för att komma etta!

  Med vänliga hälsningar
  Robert Noord (S)
  Oppositionsråd, Haninge

   

  Anonymous Klara Olsson skrev... (05 juni, 2009 16:42) : 

  Jonas,

  Åsa kommer in ändå. Rösta t.ex. på Hillevi. Då öppnar du en möjlighet för att Marita åker ner utanför valbar plats.

   

  Blogger Anders Nilsson skrev... (05 juni, 2009 16:44) : 

  Viktigt inlägg, Jonas. Man kan ju ana att ute i buskarna pågår någon sorts reviderad historieskrivning, där de envetna motståndarna mot EU, euro och svenskt medlemskap framställs som de som har samlat partiet till ett parti av EU-praktiker. Ja ja vad var det han sa, Hamlet, när han såg spöket? Nåt om "eftertankens skamsna rodnad" eller...

   

  Blogger Anders Eriksson skrev... (05 juni, 2009 19:01) : 

  Så för att man röstade mot EU- och EMU är man - för alltid får man anta - diskvalificerad från att representera socialdemokratin i den europeiska politiken?

   

  Blogger Anders Nilsson skrev... (05 juni, 2009 19:14) : 

  Anders E..
  Nej men man kan väl uttrycka det som att man inte med någon automatik är överkvalificerad heller.

   

  Anonymous Robert Noord (S) skrev... (05 juni, 2009 19:35) : 

  Klara

  Att "Åsa kommer in ändå" är inte sant. Ingen blir vald utan röster.

  I förra valet sas att de 6 första stod på "säkra platser". Facit: bara 3 av "de säkra" kom in när bland andra Åsa kyssade sig in.

  2004 var 3 av 5 S-ledamöter personvalda. I detta val blir det troligen alla eftersom andelen kryss ökar.

  Vill man att Åsa Westlund ska bli vald måste man rösta på henne.

  Robert Noord

   

  Anonymous Christina Meltin Westerlund skrev... (05 juni, 2009 19:47) : 

  Kul! Jag har absolut samma tanke, vilket betyder att jag gör samma val.

   

  Anonymous Klara Olsson skrev... (05 juni, 2009 20:54) : 

  Robert Nord

  Vi har en ålderstigen svensk valmanskår. Alla som inte kryssar kryssar på Åsa. Enkel matematik.

   

  Anonymous Peter L skrev... (05 juni, 2009 21:05) : 

  Har själv lekt tanken att rösta på sossarna för att kryssa förbi Ulvskog.

   

  Anonymous Michael Arvidsson skrev... (05 juni, 2009 21:25) : 

  hrmm Varför Ulvskog skulle vara ute ur leken - som socialist - för att hon röstat emot Eu övergår mitt förstånd. Tvärsom så är vi ett parti som har flera olika syner på vad Eu är och kan vara. Jag tillhör nog en av dom som du då också skulle anse som "icke" representativ för S i europaparlamentet utifrån din logik.

  Ulvskog är bra - men inte tillräckligt starkt i sina argument när det gäller Eu. Mycket också beroende på att vi inom partiet segar demokratifrågor såsom ex internet, jämlikhet osv. Jag har gjort tvärsom. För första gången avvikit från mitt parti och röstat annat.

   

  Anonymous Stig-Björn Ljunggren skrev... (06 juni, 2009 07:54) : 

  Det är lätt att kollra bort sig i taktiserandet, min rekommendation är att rösta på den kandidat som man tycker bäst om, eller tror gör mest nytta. Det här är ju ett unikt val på så sätt att vi kan nästan helt ägna oss åt kandidaterna och strunta i partierna.
  Observera Åsa W riskerar att tappa många supportrar därför att alla räknar henne som "säker" och istället lägger en röst på någon annan "pigg" person som man vill promota inför framtiden.Fö är det många som längtar tillbaka till strykningstiden när man kunde visa sitt missnöje med att göra ett stort streck över misshagliga figurer....

   

  Anonymous Sven Dufva skrev... (06 juni, 2009 09:06) : 

  Jag måste gå in här och stå upp för Marita känner jag.

  Jag är själv emot Euro och ytterligare makt åt EU...det är vad jag känner att vi socialister borde luta åt? Jag tycker absolut inte att Marita är olämlig representant för S. Bara se vem du själv representerar, Jonas? Vårdbolag som ägs av riskkapitalister!? Samt att du tydligen vill ha med Sverige i Euron? Vet inte om jag uppfattat dig rätt, men det känns lite knepigt.

  Det är väl bra att Marita gör sin EU-kritiska röst hörd för oss socialister i S? Eller är det meningen att vi ska "strömlinjeforma" partiet som M gör?

   

  Blogger Anders Eriksson skrev... (06 juni, 2009 11:07) : 

  Anders N: Jag kryssade inte Marita, så jag håller med om att hon inte är min kandidat till parlamentet. Men det säger jag inte för att hon röstat nej till EU och EMU, utan av andra anledningar. Men att antyda att EU-kritiker, och tidigare motståndare, skulle vara diskvalificerade är ju att diska typ halva partiet och stora delar av våra sympatisörer.

   

  Blogger Daniel skrev... (06 juni, 2009 13:52) : 

  Jonas Morian kryssar inte Marita Ulvskog utan Åsa Westlund

  Med tanke på att att du är journalist borde du förstå att nyhetsvärdet i det beskedet är lika med noll.

  Marita Ulvskog är en god socialdemokrat. Det bör inte finnas något hinder för en EU-kritisk person att toppa det här partiets lista - inte med tanke på att såväl medlemmar som väljare i hög grad uttrycker en sådan, befogad kritik. Vi har sett EU:s negativa konsekvenser för arbetarrörelsens möjligheter att bedriva progressiv politik - det är dags att dra konsekvenserna av det och välja företrädare som inte har låtit sig svepas med i eurofanatismen.

  Aldrig har uttrycket "man hör det man vill höra" blivit så tydligt som när du, Jonas, påstår att Marita anser att personers rätt att jobba i andra EU-länder per se är trafficking. Det hon, liksom alla andra socialdemokrater, säger är att det måste bli ett slut på möjligheten att utnyttja arbetskraft på ett sådant sätt att det pressar ned lönerna.

   

  Anonymous Peter L skrev... (06 juni, 2009 14:14) : 

  Daniel: Mina polare i byggbranchen har iaf inte fått några sänkta löner. Men det blir förmodligen samma resultat som med den sociala turismen som Göran Persson skrämdes med,det sker inga lönedumpningar för knegarna. Marita Ulvskog må vara en god sosse men kalla henne inte EU-kritiker för hon är EU-motståndare och det är en annan sak. Kanske därför hon behövde en gräddfil in i parlamentet.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 juni, 2009 17:19) : 

  Tack för alla kommentarer.

  "B", även borgare är varmt välkomna att skriva här - däremot ställer jag krav på att man presenterar sig och gömmer sig bakom signaturer.

  Robert, jag håller tummarna.

  Klara, som Robert skriver är absolut inget självklart. Och jag bedömde tyvärr inte att Hillevi skulle klara att skrapa ihop tillräckligt många kryss.

  Anders N, jag har egentligen inget att invända emot att socialdemokrater är skeptiska till både EU-samarbetet och euron - men de som ska representera s i Bryssel och Strasbourg tycker jag bör dela de uppfattningar i dessa frågor som upprepade partikongresser slagit fast.

  Andres E, se svaret ovan.

  Christina, roligt att höra.

  Klara, logiken är väl snarare att alla som inte kryssar säger ja till den fastställda listan - med Marita Ulvskog i topp. Vill man något annat bör man därför utnyttja kryssmöjligheten.

  Peter, du är varmt välkommen.

  Michael, ja - det finns förvisso många olika uppfattningar. Men upprepade partikongresser har slagit fast en positiv inställning till EU och euron. Detta tycker jag därför att våra parlamentariker också bör ha.

  Stig-Björn, för tydlighets skull: det handlar inte bara om taktik för min del. Jag valde som sagt länge mellan Åsa, Göran och Evin, men till slut föll valet på Åsa - som jag tror är den bästa kandidaten.

  "Sven", presentera dig på allvar om du vill kommentera här, annars står du de facto inte upp för någonting.

  Daniel, jag har aldrig kallat mig journalist och har inte gjort anspråk på att mitt besked om vem jag personvalskryssa skulle ha något nyhetsvärde. Men att döma av mängden kommentarer och länkar till detta inlägg så tycks det jag skrev ändå väckt visst intresse.

   

  Blogger Bo Widegren skrev... (06 juni, 2009 22:39) : 

  Marita är en av de få på listan som verkligen kan sin grundläggande ideologi och hon har säkert gehör när det lockas med högertongångar. Hon är också därför en av de få kandidaterna förutom Bohlin och Schlyter som förmår matcha di borgerliga. Men jag förstår att du Jonas som en av de "progressiva" unga gärna sneglar mot mitten istället för att söka svaret i en ideologisk grund vi står på inom socialdemokratin gärna sticker kniven i ryggen på Marita Ulvskog. Ganska fullt att nobba någon offentligt istället för att bara välja sin stjärna.

   

  Anonymous Michael Arvidsson skrev... (07 juni, 2009 07:23) : 

  Ja partikongressen har beslutat - men i besluten som tas finns även förenklat "nej" sägarna...dom är ju också en del och kan och skall vara med o representera! Som en motvikt och som en del i att hela rörelsen deltar? Jag tycker att du är ologisk i ditt tänkande där. sorry :-)
  Vi bygger ju hela vår rörelse på att alla skall vara me...om man nu vill förenkla med högersossar och vänstersossar eller vilka beteckningar man sätter: alla skall vara med i partiarbetet och representera.

   

  Anonymous B skrev... (07 juni, 2009 09:57) : 

  B är väl också en signatur? :-)

  Hursomhelst.

  Intressant att följa kommentarerna, på sitt sätt en illustration av bredden inom socialdemokratin kan jag tycka.

  Ang att stödja ett partis lista genom att inte kryssa en kandidat. Är det verkligen möjligt? Själv personvalsystemet har i någon mening satt partilistorna ur spel, i EU-valet är inslaget av personvalkampanj, och förekomsten av kryssning, mer frekvent än i hittillsvarande riksdagsval. Det är enligt min mening tydligt att kryssande har betydelse, i alla fall i EU-valet, om än inte i lika stor utsträckning i riksdagsvalet. Att inte kryssa någon, är det att stödja ett partis förslag på lista, så mycket som att helt enkelt avstå en del av sin rösträtt? Tål att fundera på tycker jag.

  /B

  ps: och så en liten presentation: småbarnsförälder, akademiker, röstar vanligen borgerligt, medelinkomsttagare, heterosexuell, vit. Något mer?

   

  kommentera