Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juli 14, 2009

  Därför behövs Pride

  Ordföranden för Bajen Fans (jo, de särskriver det så) Daniel Sundqvist "tycker att det är synd att Hammarby IF försöker att plocka billiga goodwillpoäng" genom att tillsammans med AIK delta i årets upplaga av Stockholm Pride. ”Vi är en idrottsförening, ingen jävla gayright-organisation” skriver signaturen bragO på Gnagarforum.

  Djurgårdens IF har gått ut med en inbjudan till sina medlemsföreningar, som svarat att de "ser positivt på att medlemmar deltar, men kommer inte att medverka med föreningarna som avsändare".

  Det är förstås, i högst olika grad, deprimerande. DIF har dessutom sannolikt begått ett pr-mässigt misstag, men det är ju deras problem. Själv är jag inte nämnvärt idrottsintresserad men tycker ändå att fler delar av idrottsrörelsen borde ha en lite mer öppen attityd till HBT-världen - där de rimligtvis har gott om aktiva och fans.

  Samtidigt är förstås homofoba eller avståndstagande uttalanden som de ovan återgivna en västanfläkt mot hur situationen är bara på andra sidan Östersjön. Litauens parlament har i dag röstat igenom en lag som innebär att det från och med mars nästa år bli förbjudet att tala positivt om homosexualitet i litauiska skolor och andra offentliga sammanhang där barn kan höra.

  Därför behövs Pride.

  Läs gärna också vad HBT-sossen skriver om detta.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Därför behövs Pride"

   

  Anonymous Christopher Aqurette skrev... (14 juli, 2009 20:20) : 

  Det frangår ganska tydligt att Daniel Sundqvist inte förstår vad han skriver om. Han tjatar om politiskt ställningstagande men kan inte förklara vad detta skulle vara. Man får väl anta att han menar att Bajen Fans inte vill förknippas med demokrati, mångfald, tolerans och frihet? Eller så är han bara rädd för miljöer där "homosexuell" inte är ett skällsord?

   

  Anonymous Henrik skrev... (14 juli, 2009 21:40) : 

  Jag förstår inte riktigt hur DIF:s uttalande kan uppfattas som homofobiskt eller avståndstagande?

  Om jag var medlem i idrottsförening (vilket jag inte är) skulle jag inte vilja att den tog politisk ställning i någon fråga.

  Däremot ska den självklart välkomna alla oavsett bakgrund, utbildning etc.

   

  Anonymous Jakob Bruntse skrev... (14 juli, 2009 23:23) : 

  Men när blev det nu en vanlig politisk fråga? Det här handlar inte om mer i A-kassa eller lägre skatt. Det här handlar i högra grad om basala värderingar.

  Skulle du inte vilja att din förening tog ställning mot sexuellt utnyttjande av barn eller mot rasism?

  Problemet är ju att speciellt mansdominerade sportkulturer tycks vara drabbade av homofobi, och precis därför är det så vackert att Bajen vill gå med i tåget.

  Och Sundqvists reaktion visar dessutom precis att de faktisk HAR ett problem.

  Jag lovar dig att alle inte känner sig välkomna. Det skulle en stor uppbackning till Bajens vagn, speciellt om det inkluderar spelare, kanske kunna ändra på.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 juli, 2009 06:14) : 

  Henrik, jag menar att DIF:s uttalande var avståndstagande genom att tydligt markera att varken centralorganisationen eller medlemsföreningarna kommer att delta. Jag har dock hört att Djurgårdens fotbollstjejer kommer att delta i Pride, vilket förstås är välkommet. Det är dock tråkigt att deras moderförening inte anser det värt att tydligt ta ställning för alla människors lika värde och emot diskriminering och trakasserier.

   

  Anonymous Stefan skrev... (15 juli, 2009 12:52) : 

  Jonas:
  Eftersom du inte kan lyssna på argument från de se är heterosexuella så uppmanar jag dig verkligen att läsa en av bloggarna som länkar till dig: http://psykbryt.com/index.php/2009/07/15/se-pa-fan-bajen-fans-och-stockholm-pride/

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 juli, 2009 12:58) : 

  Stefan, på vilka grunder tror du inte att jag "kan lyssna på argument från de se är heterosexuella"? Jag är för övrigt själv hetero, vad det nu har med saken att göra.

   

  Anonymous Stefan skrev... (15 juli, 2009 17:13) : 

  Jag vet mycket väl att du är hetero men du har alltid varit så vidrigt pk-mässig att det är svårt att ta dina åsikter på allvar.

  Och vilket scoop du gjorde nu förresten, från en inbjudan (till en annan person för övrigt) på facebook till ett undermåligt inlägg som försöker blanda ihop idrottsföreningars ställningstagande med en sjuk lagstiftning i Litauen.

  Är du verkligen journalist?

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 juli, 2009 18:03) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 juli, 2009 21:04) : 

  Stefan, låt mig börja med att slå fast att jag inte kallar mig journalist. Däremot är min ambition att här på bloggen bedriva journalistisk verksamhet - något som jag inte tycker att yrkesverksamma journalister har ensamrätt på.

  Och nej, det jag skrivit är knappast ett scoop. Jag har inte avslöjat något som inte redan varit omskrivet - bland annat av Nathalie Sundesten Landin på Facebook och i olika medier. Jag försöker inte heller "blanda ihop idrottsföreningars ställningstagande med en sjuk lagstiftning i Litauen". Det är två helt skilda saker. Jag skriver uttryckligen att det förra är "en västanfläkt" mot hur situationen ser ut på andra sidan Östersjön.

  För övrigt accepteras inte anonyma kommentarer. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Stefan skrev... (16 juli, 2009 23:39) : 

  Anonym? Jag klickade på Namn/URL vid publicera och så vitt jag kan se så står mitt namn före varje kommentar av mig.

  Jonas, jag hoppas att du jobbar hårt för att hammarby if, aik och djurgården m.fl deltar i första majtåget nästa år. I den öppna avdelningen, I annat fall är de ju mot värden som fred, frihet och jämlikhet t.ex och med lite fantasi kan man säkert kalla de för socialistfobiker eller något värre.

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 juli, 2009 00:40) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (17 juli, 2009 07:43) : 

  Stefan, det jag skrev om anonyma kommentarer var inte riktat mot dig utan mot den person vars kommentar jag raderade.

  För övrigt är jag inte på något sätt inblandad i förstamajdemonstrationsarrangemangen, som dessutom - till skillnad från Prideparaderna - i högsta grad har partipolitisk koppling.

   

  Anonymous Stefan skrev... (17 juli, 2009 11:29) : 

  Som du vet, finns det i varje förstamajtåg en så kallad öppen avdelning där det är fritt fram för vem som helst att delta. Man behöver då inte dela arbetarrörelsens värderingar. I den avdelningen tycker jag att du i konsekvensens namn ska se till att det går rikligt med idrottsföreningar nästa år. I annat fall är du en hycklare.

   

  kommentera